Συντεχνία Ισότητα: Στάση εργασίας εκπαιδευτικών για τα μέτρα στα σχολεία

Στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν στις 16 Δεκεμβρίου για δύο ώρες, οι εκπαιδευτικοί που είναι μέλη της Παγκύπριας Συντεχνίας Ισότητα. 

Όπως σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους,  «το αποπνικτικό κλίμα που επικρατεί στα σχολεία και τα ανθρώπινα δικαιώματα που καταπατούνται μετά από τις συνεχόμενες αυθαίρετες, αν και φαινομενικά νομότυπες αποφάσεις του ΥΠΠΑΝ, αποτελούν τους κύριους λόγους της στάσης εργασίας».

Αυτούσια η ανακοίνωση

Μετά από απόφαση του Κλαδικού Συμβουλίου των Εκπαιδευτικών και κατόπιν έγκρισης

του ΔΣ της Παγκύπριας Συντεχνίας Ισότητα, το Κλαδικό Συμβούλιο Εκπαιδευτικών ανακοινώνει στάση εργασίας  των μελών του στις 16 Δεκεμβρίου 2021, από τις 7:30πμ μέχρι και τις 9:30πμ.

Το αποπνικτικό κλίμα που επικρατεί στα σχολεία και τα ανθρώπινα δικαιώματα που καταπατούνται μετά από τις συνεχόμενες αυθαίρετες, αν και φαινομενικά νομότυπες αποφάσεις του ΥΠΠΑΝ, αποτελούν τους κύριους λόγους της στάσης εργασίας, η οποία είναι προειδοποιητική για κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων σε περίπτωση που το ΥΠΠΑΝ συνεχίσει να λειτουργεί με την ίδια αυθαιρεσία. 

Οι κύριοι λόγοι που μας ωθούν σε στάση εργασίας είναι:

- Οι εκπαιδευτικοί δεν θέλουν να ελέγχουν τα safe pass των μαθητών τους ή/και των συναδέλφων τους λόγω συνείδησης, επειδή ένα τέτοιο καθήκον: (α) αλλοιώνει σημαντικά τον ρόλο του εκπαιδευτικού και τον μετατρέπει σε αστυνομικό, (β) συνεπάγεται σπατάλη πολύτιμου χρόνου από το ουσιαστικό έργο που πρέπει να επιτελείται μέσα στο σχολείο και αφορά την εκπαιδευτική διαδικασία και (γ) προπαντός, το μέτρο αυτό, που καθιστά οποιοδήποτε άτομο υπεύθυνο να ελέγχει τα προσωπικά ιατρικά δεδομένα των υπολοίπων, είναι εντελώς αυθαίρετο

- Ο έλεγχος του safe pass των εκπαιδευτικών κυρίως από την διευθυντική ομάδα-και όχι μόνο- δημιουργεί αρνητικό κλίμα εντός του σχολείου και κλονίζει τις σχέσεις μεταξύ των συναδέλφων, όπως είχαμε προβλέψει.

- Το μέτρο του rapid test για τους εκπαιδευτικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί από κάθε 72 σε 48 ώρες στερείται τεκμηρίωσης, δημιουργεί πρακτικά προβλήματα στην εργασία και στην προσωπική ζωή των εκπαιδευτικών και καθιστά δυσβάσταχτη την καθημερινότητά τους. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μεθόδευση αυτή δεν αποσκοπεί στην προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά στην ηθική και οικονομική εξουθένωση (εξευτελισμό και καταρράκωση) των προσώπων που επιλέγουν, ως έχουν κατοχυρωμένο δικαίωμα και ελευθερία , να μην εμβολιαστούν. Συνεπώς, ο μόνος τρόπος που μπορούμε να ερμηνεύσουμε το μέτρο αυτό είναι ως ένα έμμεσο, στα όρια του άμεσου, εξαναγκασμό για εμβολιασμό.  Αν η πραγματική πρόθεση της Πολιτείας είναι η προστασία της δημόσιας υγείας ας το αποδείξει με την παροχή δωρεάν (ή έστω σε τιμή κόστους) rapid test (που δεν περιέχουν οξείδιο του αιθυλενίου ) σε όλους, για τακτικό αυτοέλεγχο στο σπίτι. 

- Η υποχρεωτικότητα της μάσκας σε εκπαιδευτικούς και παιδιά αποδυναμώνει δραστικά, αν όχι εξουδετερώνει, την επικοινωνία μεταξύ τους. Τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να καταλάβουν τί λέει η δασκάλα/ο δάσκαλός τους ακόμα κι αν είναι κοντά τους, αφού σε μικρές ηλικίες βασικό ρόλο στην επικοινωνία έχουν οι εκφράσεις του προσώπου. Εκτός από την βασική επικοινωνία που είναι απαραίτητη, η χρήση μάσκας όλες τις ώρες εμποδίζει και την οποιαδήποτε σύνδεση μεταξύ τους, η οποία προϋποθέτει εκφράσεις προσώπου για να επιτευχθεί. 

- Αρκετοί εκπαιδευτικοί νιώθουν ότι η συνοδεία παιδιών στις κινητές μονάδες για rapid test είναι μια μεγάλη ευθύνη την οποία δεν θα ήθελαν να επωμίζονται, καθώς οποιαδήποτε παρεμβατική ιατρική εξέταση στα παιδιά πρέπει να γίνεται συνοδεία γονέων/κηδεμόνων. Επιπρόσθετα, το να υποχρεώνονται οι εκπαιδευτικοί να επιβλέπουν την διεξαγωγή των rapid test κατά τις μη διδακτικές τους περιόδους (κενές), τους αφαιρεί τη δυνατότητα να προετοιμαστούν για το μάθημά τους, καθώς όπως αρκετοί λένε, δεν έχουν ώρα ούτε για φωτοτυπίες.

- Οι εκπαιδευτικοί δεν θέλουν να συμβάλλουν με κανένα τρόπο σε διακρίσεις εις βάρος παιδιών, κι όμως εξαναγκάζονται να το κάνουν καθώς έχουν οδηγίες όπως τα παιδιά που δεν φορούν μάσκα να μεταφέρονται σε άλλη αίθουσα και να στερούνται ουσιαστικά την διδασκαλία. Δυσμενή διάκριση αποτελεί επίσης και η απόφαση ότι οι μαθητές με ιστορικό εμβολιασμού, σε περίπτωση που είναι επαφή κρούσματος εξαιρούνται του αυτοπεριορισμού. 

- Οι εκπαιδευτικοί που για λόγους προσωπικών δεδομένων αντιτίθενται στον ψηφιακό έλεγχο του κωδικού QR μέσω της εφαρμογής CovScan, ενώ επιδεικνύουν έγκυρο safe pass, αντικαθίστανται με συνοπτικές διαδικασίες κατόπιν εντολών του διευθυντή/ντριας, αφού πρώτα πάρουν εξώδικο πρόστιμο από αστυνομικό που έρχεται στο σχολείο, πάλι κατόπιν εντολών του διευθυντή/ντριας.

- Υφίσταται διάκριση εμβολιασμένων και μη εκπαιδευτικών, καθώς οι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί, σε περίπτωση που είναι επαφές κρούσματος υποχρεώνονται να μένουν σε αυτοπεριορισμό, ενώ οι εμβολιασμένοι, παρόλο που νοσούν και μεταδίδουν, όχι. Διάκριση υφίσταται επίσης στο ότι οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί σε κάποια σχολεία δικαιούνται να κάνουν rapid test στις κινητές μονάδες που υπάρχουν στο σχολείο ενώ οι ανεμβολίαστοι όχι.

- Δεν εμπίπτει στον ρόλο των εκπαιδευτικών να ενημερώνουν/πείθουν τους μαθητές να προβούν σε εμβολιασμό και αρκετοί εκπαιδευτικοί με αίσθημα ευθύνης δεν αποδέχονται τον ρόλο αυτό. Η απόφαση για εμβολιασμό των ανήλικων παιδιών πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι αποτέλεσμα της ελεύθερης επιλογής των γονέων/κηδεμόνων τους, κατόπιν επαρκούς πληροφόρησης. 

- Η συνεργασία και η ανθρώπινη πλευρά στην εργασία τείνει να εξαφανιστεί εντελώς, καθώς τα μέτρα που αλλάζουν αυθαίρετα και συνεχώς, εφαρμόζονται καθολικά και οριζόντια χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες του εκπαιδευτικού ή του μαθητικού πληθυσμού. 

Για το Κλαδικό Συμβούλιο Εκπαιδευτικών της Ισότητας σημασία δεν έχει μόνο να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία πάση θυσία, αλλά να και να μην καταπατούνται βασικά συνταγματικά δικαιώματα και ελευθερίες. Στόχος μας είναι τα σχολεία να είναι χώροι χαράς και μάθησης, να μην υπάρχουν διακρίσεις και να καλλιεργείται κάθε μορφή ανθρώπινης επικοινωνίας και συνεργασίας εντός σχολείου. Τασσόμαστε ενάντια στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εκπαιδευτικών αλλά και των παιδιών. Είμαστε υπέρ της ελεύθερης επιλογής και της σωστής ενημέρωσης.

Ως εκ τούτου καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς να πάρουν άμεσα θέση και να προστατεύσουν τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τον χαρακτήρα του σχολείου και της παιδαγωγικής διαδικασίας εν γένει. 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Συντεχνία Ισότητα, Στάση,syntechnia isotita, stasi