Συντάξεις, ΦΠΑ & φόροι τα δύσκολα θέματα Αθήνας- δανειστών

Καθώς κορυφώνονται σήμερα στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών, με πολλούς ανεξάρτητους παρατηρητές στην Αθήνα να πιστεύουν ότι «ίσως να παίζεται και το τελευταίο χαρτί της Ελλάδος», η γενικότερη αίσθηση στην ελληνική πρωτεύουσα είναι ότι το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας είναι πιο ενισχυμένο απ’ ότι τις προηγούμενες εβδομάδες που όλοι μιλούσαν για «ναυάγιο».

«Οι Ευρωπαίοι γενικά, και η Ευρωπαϊκή Ένωση

ειδικότερα, έχουν μία παράδοση που ευνοεί τον διάλογο και την συνεννόηση, και δεν αποδέχεται εύκολα την αποτυχία», δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ διπλωματική πηγή κοινοτικής χώρας στην Αθήνα, με καλή πληροφόρηση των διαβουλεύσεων σε ανώτατο επίπεδο στις Βρυξέλλες.

«Το βασικό για την επίτευξη λύσης, είναι να πειστούν και οι δύο πλευρές ότι την θέλει η άλλη, και κυρίως το παιχνίδι να παίζεται με καθαρά χαρτιά», συνεχίζει ο Ευρωπαίος διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι τις τελευταίες μέρες το κλίμα έχει μεταστραφεί προς το καλύτερο, και ότι η δική του πληροφόρηση δείχνει προς την κατεύθυνση μιας κατ’ αρχήν συμφωνίας για μία περίοδο περίπου 6 μηνών, που θα δοθεί ως παράταση στην Αθήνα.

Αυτό το διάστημα κρίνεται απαραίτητο από ορισμένους εταίρους, ώστε «να δοκιμαστεί και στη πράξη εάν η ελληνική κυβέρνηση είναι όντως διατεθειμένη να κάνει τα απαραίτητα βήματα που χρειάζονται ώστε να εφαρμοστούν όσα συμφωνηθούν».

Με αυτό εννοούν το κατά πόσο θα μπορέσει η κυβέρνηση να χειριστεί τις αναμενόμενες εσωκομματικές και εσωκυβερνητικές αντιδράσεις τυχόν υπάρξουν από μια ενδεχόμενη συμφωνία που δεν θα τους αρέσει. Και κυρίως, εάν οι αντιδράσεις αυτές εκδηλωθούν και με αρνητικές ψήφους όταν έρθει η ώρα να εγκριθούν από την Βουλή τα όποια νέα μέτρα συμφωνηθούν.

Πάντως, σύμφωνα με την μέχρι στιγμής ενημέρωση από κυβερνητικές πηγές, υπάρχει στην ελληνική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες αισιοδοξία ότι θα γεφυρωθούν οι διαφορές στη φορολογία και τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, που φέρεται να είναι δύο από τα «εκκρεμή θέματα» μέχρι στιγμής, και να επιτευχθεί η συμφωνία την οποία έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία.

Αντικρουόμενες είναι οι απόψεις ως προς το εάν θα υπάρξει σήμερα οριστική συμφωνία, όπως επιθυμεί ο κ. Τσίπρας, ή εάν θα προταθεί "συμφωνία μεταβατικού σταδίου", με χρονικό ορίζοντα (παράταση) 3-6 μηνών, που φέρεται να θέλουν μερικοί εκ των εταίρων.

Ενδεχόμενη συμφωνία θα αποδεσμεύσει 7,2 δις

Ενδεχόμενη συμφωνία πάντως, κρίνεται ότι θα αποδεσμεύσει αμέσως εάν σημαντικό κονδύλι από τα 7,2 δις που εκκρεμούν από την προηγούμενη αξιολόγηση, ίσως και από τα περίπου 10 δις ευρώ από τα κέρδη των ευρωπαϊκών Κεντρικών Τραπεζών από την πώληση ελληνικών κρατικών ομολόγων. Οι Ευρωπαίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι επιφυλακτικοί να αποδεσμεύουν πολλά χρήματα προς την Ελλάδα, "προτού υπάρχουν απτά δείγματα γραφής ότι θα εφαρμοστούν τα μέτρα, ιδίως τα μεταρρυθμιστικά".

Κρίσιμο κεφάλαιο στις διαπραγματεύσεις ήταν εξαρχής εκείνο του ΦΠΑ, με τις προτεινόμενες κλίμακες. Εδώ υπάρχει η μεγαλύτερη αντίδραση από τους δανειστές καθώς, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, έχουν συνειδητοποιήσει ότι μόνο από το ΦΠΑ μπορούν να εξασφαλίσουν «σίγουρη ανταπόδοση», δεδομένου ότι δεν φαίνεται να είναι απολύτως πεπεισμένοι ακόμα ότι η κυβέρνηση θα επιτύχει αυξημένες εισροές από πάταξη της φοροδιαφυγής, ούτε από εφαρμογή μεταρρυθμιστικών μέτρων.

Εκείνο που κατά πληροφορίες μένει ανοικτό στο ΦΠΑ είναι ποια προϊόντα και υπηρεσίες θα μεταταγούν στον υψηλό συντελεστή 23% από το 13%. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι δανειστές πιέζουν ώστε η εστίαση να υπαχθεί στον υψηλό συντελεστή (από 13% σήμερα), καθώς με το μέτρο αυτό μειώνεται σημαντικά η διαφορά των δύο πλευρών σε ό,τι αφορά τα προσδοκώμενα έσοδα από την αύξηση του ΦΠΑ.

Για την ελληνική πλευρά αδιαπραγμάτευτη είναι η παραμονή του ηλεκτρικού ρεύματος στο 13% σε αντίθεση με τους πιστωτές που προτείνουν την μετάταξή του στο 23%.

Η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι είναι ΦΠΑ με τρεις συντελεστές 6%, 13% και 23% ενώ εκτιμάται ότι από τις αναπροσαρμογές που θα γίνουν μπορούν να επιτευχθούν έσοδα 1% του ΑΕΠ. Σε κάθε περίπτωση, όπως διαβεβαιώνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, τα φάρμακα θα παραμείνουν στο 6%.

Ανοικτό στο τραπέζι το θέμα της έκτακτης εισφοράς

Ανοικτό στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, φέρεται πως παραμένει το θέματα της έκτακτης εισφοράς που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση με καθαρά ετήσια κέρδη άνω του 1 εκατ. ευρώ. Πληροφορίες φέρουν το όριο αυτό να έχει κατέβει στο μισό, αφού κρίνεται πως μέσα σε περιβάλλον ύφεσης της οικονομίας, η επιπλέον επιβάρυνση μεγάλων επιχειρήσεων δεν είναι καλή λύση. Ακόμα, έγκυροι οικονομικοί κύκλοι φέρονται να έχουν διαμηνύσει στην ελληνική κυβέρνηση ότι η υπερφορολόγηση των κερδών μεγάλων επιχειρήσεων δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση της φοροδιαφυγής.

Από το υπουργείο Οικονομικών αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο να αυξηθεί η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης σε εισοδήματα κάτω των 30.000 ευρώ. Όπως είναι γνωστό, στις προτάσεις της Αθήνας περιλαμβάνεται η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.

Τέλος, πολλή συζήτηση έγινε, και αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα για τις πρόωρες συντάξεις – ένα ιδιότυπο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα, που κρατά πολλά χρόνια και που επιτρέπει ακόμα και σε άτομα από 43-45 ετών να βγουν στη σύνταξη, παρά το γεγονός ότι συνεχίζουν να εργάζονται.

Οι δανειστές εξαρχής είχαν και, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ εξακολουθούν να έχουν αμετακίνητη θέση στο θέμα αυτό. Ένα από τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν μάλιστα στην ελληνική πλευρά είναι ότι «δεν υπάρχει περίπτωση υπουργοί και ηγέτες άλλων χωρών της ευρωζώνης να υπογράψουν συμφωνία που να μην τακτοποιεί αυτήν την προκλητική θέση των πρόωρων συντάξεων».

Οι εταίροι θέλουν κατάργηση όλων των πρόωρων συντάξεων, ενώ η ελληνική πρόταση προβλέπει να ξεκινήσουν οι περικοπές από 1ης Ιανουαρίου 2016 και να ολοκληρωθούν σε μία περίοδο τριών ετών προκειμένου «να μη θιγούν θεμελιωμένα δικαιώματα».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα