Συνομιλίες Ουκρανίας - Πολωνίας για τα ουκρανικά σιτηρά

Η Ουγγαρία θα χρησιμοποιήσει «όλα τα δυνατά μέσα» για να προστατεύσει τους αγρότες της από διαταραχές στην αγορά που προκαλούνται από τις τεράστιες εισαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία και μια κοινή ανταπόκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι «αναπόφευκτη», δήλωσε τη Δευτέρα ο Ούγγρος Υπουργός Γεωργίας Istvan Nagy.

Η Πολωνία και η Ουγγαρία απαγόρευσαν το Σάββατο τις εισαγωγές σιτηρών και άλλων τροφίμων από την Ουκρανία για να προστατεύσουν

τους γεωργικούς τομείς τους, προειδοποιώντας την εκτελεστική εξουσία της ΕΕ.

Οι δύο χώρες αποτελούν μέρος μιας ομάδας κρατών που προσπάθησε να πείσει την ΕΕ να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές από την Ουκρανία ως μέρος πιθανών μέτρων αντιμετώπισης της κατάστασης.

Εξάλλου, το Κίεβο θα επιδιώξει να εξασφαλίσει το άνοιγμα της μεταφοράς τροφίμων και σιτηρών της μέσω της Πολωνίας ως «πρώτο βήμα» στις συνομιλίες που θα διεξαχθούν στη Βαρσοβία τη Δευτέρα, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας, μετά την ανακοίνωση από Πολωνία και Ουγγαρία της απαγόρευσης ορισμένων εισαγωγών από την Ουκρανία.

Οι συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Πολωνίας επρόκειτο να ξεκινήσουν στη Βαρσοβία γύρω στις 13:00 μ.μ. ώρα Κύπρου (10.00 GMT), δήλωσε ο Πολωνός Υπουργός Γεωργίας Robert Telus στο TVP Info.

Μερικά λιμάνια της Ουκρανίας στην Μαύρη Θάλασσα αποκλείστηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και μεγάλες ποσότητες ουκρανικών σιτηρών - το οποίο είναι φθηνότερο από αυτό που παράγεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση – παρέμειναν σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης λόγω συμφόρησης.

Αυτό έπληξε τις τιμές και τις πωλήσεις των τοπικών αγροτών, ασκώντας πίεση στις κυβερνήσεις οι οποίες ζήτησαν δράση από την ΕΕ προτού η Βαρσοβία και η Βουδαπέστη λάβουν τις δικές τους αποφάσεις το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Η απαγόρευση της Πολωνίας για εισαγωγή σιτηρών, η οποία τέθηκε σε ισχύ από το βράδυ του Σαββάτου, περιλαμβάνει και τη διέλευση ουκρανικών σιτηρών μέσω της χώρας. Αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι σκοπός είναι να εμποδιστεί η μεταφορά σιτηρών στην πολωνική αγορά.

«Το πρώτο βήμα, κατά τη γνώμη μας, θα πρέπει να είναι το άνοιγμα της διέλευσης (των σιτηρών), γιατί είναι πολύ σημαντικό και είναι αυτό που πρέπει να γίνει άνευ όρων και μετά θα μιλήσουμε για άλλα πράγματα», δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας Μικόλα Σόλσκι.

«Σε αριθμούς, ό,τι διέσχισε τα πολωνικά σύνορα (από την Ουκρανία)... είναι περίπου το 10% όλων των εξαγόμενων προϊόντων (ειδών διατροφής) της Ουκρανίας», αναφέρει σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκαν στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram το Υπουργείο Γεωργίας της Ουκρανίας.

Οι παραδόσεις στην Ουγγαρία αντιπροσώπευαν περίπου το 6% των αγροτικών εξαγωγών της Ουκρανίας, αναφέρεται και προστίθεται ότι η ουκρανική μεταφορά τροφίμων μέσω Ουγγαρίας και Σλοβακίας δεν επηρεάστηκε.

Πηγή: ΚΥΠΕ - Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα