Σύνοδος Κορυφής: Προσχέδιο συμπερασμάτων με έμμεσες αναφορές στην Τουρκία

Αναφέρθηκαν μόνο στη Λευκορωσία οι δύο ανώτατοι αξιωματούχοι της Ε.Ε., κατά την άφιξή τους στη Σύνοδο Κορυφής και ερωτώμενοι για την μεταναστευτική απειλή.

«Αυτό που παρατηρούμε στα σύνορα με την Λευκορωσία, το θεωρούμε υβριδική επίθεση από την Λευκορωσία», δήλωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ ο Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, σημείωσε πως είδαμε τους μετανάστες να χρησιμοποιούνται ως όπλο και να «ωθούνται στα σύνορα της Πολωνίας και τις Βαλτικές χώρες».   

 Οι τοποθετήσεις έγιναν κατά την είσοδο των δύο ηγετών στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο, ενώ σύμφωνα με την τελευταία πληροφόρηση, αύριο θα συζητηθεί το πολύκροτο θέμα του μεταναστευτικού, όπως και οι συνεπακόλουθες παρεμβάσεις Αναστασιάδη και Μητσοτάκη, για τις τουρκικές προκλήσεις.

 Ως εκ τούτου, γίνεται αντιληπτό πως για άλλη μια φορά, οι Ευρωπαίοι εταίροι, τουλάχιστον σε επίπεδο ηγεσίας, δεν επιδιώκουν να ταυτίσουν τιςπροκλήσεις της Λευκορωσίας, η οποία επίσης διοχετεύει παράτυπους μετανάστες στα ευρωπαϊκά εδάφη, με αυτές της Τουρκίας, στην Κύπρο και στην Ελλάδα.  

Και αυτό έρχεται ως συνέπεια της στάσης που κράτησαν Λευκωσία και Αθήνα στην προηγούμενη σχετική συζήτηση στα ευρωπαϊκά φόρα.  Σύμφωνα με ελλαδικά μέσα που κατέχουν το προσχέδιο συμπερασμάτων, θα υπάρξει καταδίκη των υβριδικών επιθέσεων στα σύνορα της Ε.Ε., με αναφορά στην εργαλειοποίηση των ροών από την Λευκορωσία σε Πολωνία και Λευκορωσία.

Γίνεται δε λόγος, μόνο για έμμεσες αναφορές στην Τουρκία.

Τέλος, λέγεται πως αυτή τη σύνοδο θα επισκιάσει η σκληρή αντιπαράθεση Πολωνίας και Ε.Ε.  

Η Πολωνία φαίνεται πως μετά την Βρετανία και το Brexiτ απειλεί συθέμελα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, καθώς ανακοίνωσε πως το Δίκαιο της  χώρας υπερισχύει του Κοινοτικού.

Αυτό φυσικά έχει γεωπολιτικές προεκτάσεις, με πολλούς αναλυτές να κάνουν λόγο για δάκτυλο των ΗΠΑ, μέσω της φιλοαμερικανικής και έντονα αντιρωσικής Πολωνίας, στην αποδιοργάνωση της Γερμανοκινούμενης, αλλά και Γαλλοκινούμενης, Ε.Ε.

Σε κάθε περίπτωση, η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι «ο πυρήνας του ζητήματος είναι η ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος στην Πολωνία.

Δεν είναι κάτι καινούριο, είναι μία διαδικασία σε εξέλιξη. «Όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για την προστασία των θεμελιωδών αξιών μας».

Διαβάστε επίσης 

Pandora Papers: Το ψήφισμα του Ευρ. Κοινοβουλίου και η αναφορά σε Αναστασιάδη

Keywords
Τυχαία Θέματα