Σύνοδος Κορυφής: Εγκρίθηκε η συμφωνία για το ιστορικό σχέδιο ανάκαμψης

Λευκός καπνός στις Βρυξέλλες: έπειτα από μια μαραθώνια σύνοδο κορυφής, οι ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε συμφωνία για το σχέδιο ανάκαμψης που θα επιτρέψει στις οικονομίες τους να ξεπεράσουν το πλήγμα από την παγκόσμια πανδημία του κορονοϊού.

Χρειάστηκαν πάνω από τέσσερις ημέρες και νύχτες συνομιλιών, συχνά τεταμένων, ώστε οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμφωνήσουν ως προς τις λεπτομέρειες αυτού του γιγαντιαίου σχεδίου ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Deal!», ανήγγειλε μέσω Twitter στις 06:31 (ώρα Ελλάδας) ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Περί «ιστορικής ημέρας για την Ευρώπη» μίλησε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Καρπός σκληρών και εντατικών διαπραγματεύσεων, το τελικό κείμενο της συμφωνίας προβλέπει ότι το ποσό που θα χορηγηθεί υπό μορφή επιχορηγήσεων και ενισχύσεων θα ανέλθει σε 390 δισεκ. ευρώ, θα είναι δηλαδή μειωμένο σε σχέση με ό,τι προβλεπόταν αρχικά, σε μια χειρονομία κατευνασμού των λεγόμενων «φειδωλών» κυβερνήσεων (Ολλανδία, Σουηδία, Δανία, Αυστρία, συν τη Φινλανδία).

Βερολίνο και Παρίσι είχαν εισηγηθεί το ποσό αυτό να ανέλθει σε 500 δισεκατομμύρια ευρώ, με την επίκληση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, που δέχθηκαν τα σκληρότερα πλήγματα στην Γηραιά Ήπειρο από την πανδημία του κορονοϊού.

«Έχουμε συμφωνία. Καλή συμφωνία! Με έναν προϋπολογισμό 1,074 τρισεκ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027 κι ένα σχέδιο ανάκαμψης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, ουδέποτε η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είχε αποφασίσει να επενδύσει με τόσο φιλόδοξο τρόπο στο μέλλον», συνόψισε η βελγίδα πρωθυπουργός Σοφί Βιλμές.

Το ποσό που θα χορηγηθεί υπό μορφή ενισχύσεων ή δανείων θα αντληθεί από τις αγορές, κάτι άνευ προηγουμένου, βάσει της γαλλογερμανικής πρότασης που συνάντησε σφοδρή αντίδραση από τις «φειδωλές» χώρες. Η απόφαση επιβεβαιώνει ότι το κοινό χρέος της ΕΕ θα εκδοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξ ονόματος των 27.

Θα είναι διαθέσιμα επίσης 360 δισεκ. ευρώ για δανεισμό σε χώρες που θα τα ζητήσουν.

Εξάλλου, με βέτο απείλησε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ, σε περίπτωση που οι «27» δεν καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με την διασύνδεση της οικονομικής βοήθειας των κρατών-μελών με την τήρηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου.

Ο βαυαρός Χριστιανοκοινωνιστής (CSU), μιλώντας αργά χθες το βράδυ στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, επέμεινε ότι η βοήθεια που θα δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου τα κράτη - μέλη της να ξεπεράσουν τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού θα πρέπει να συνδέεται με την τήρηση των κριτηρίων του κράτους δικαίου. «Για μας στο (Ευρωπαϊκό) Κοινοβούλιο αυτό θα είναι το κεντρικό σημείο. Δεν μπορούμε να βγούμε στον κόσμο και να διεκδικήσουμε τις αξίες μας, εάν δεν μπορούμε να τις εφαρμόσουμε στο εσωτερικό», δήλωσε ο κ. Βέμπερ, αναφερόμενος εμμέσως σε χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, οι οποίες έχουν επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμούν τέτοια διασύνδεση.

Την ίδια ώρα, κατά δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung, ανάλογη προειδοποίηση στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των «27» απηύθυνε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντάβιντ Σασόλι, ο οποίος δήλωσε ότι το Ευρωκοινοβούλιο ενδέχεται να εμποδίσει με βέτο την όποια συμφωνία επιτευχθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εάν περιοριστούν σημαντικά η βοήθεια προς τα κράτη - μέλη και ο νέος προϋπολογισμός. «Έπειτα από συζητήσεις ημερών, οι πολίτες της ΕΕ περιμένουν μια συμφωνία η οποία θα αναλογεί σε αυτή την ιστορική στιγμή. Εάν δεν πληρούνται επαρκώς οι προϋποθέσεις του Κοινοβουλίου, το σώμα δεν θα δώσει την συγκατάθεσή του», δήλωσε ο κ. Σασόλι, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters    

Keywords
Τυχαία Θέματα