Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Αποδέσμευση 1 δις για Σύρους πρόσφυγες

Απόφαση για αποδέσμευση ενός δισεκατομμυρίου ευρώ σε οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών για βοήθεια των Σύρων προσφύγων στη Μέση Ανατολή, πάρθηκε με το πέρας της επείγουσας συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες σήμερα τα ξημερώματα.

Άλλοι αξιωματούχοι είπαν ότι συμφωνήθηκε επίσης μια σειρά άλλων μέτρων, ενώ ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ είπε σε δημοσιογράφους ότι η σύνοδος κορυφής διεξήχθη σε "εξαιρετικό" κλίμα και ότι ήταν λιγότερο τεταμένη από τις προβλέψεις.

Ο Τούσκ και ο Γιούνκερ είπαν ότι θα φιλοξενήσουν μια συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στις 5 Οκτωβρίου ως μέρος των προσπαθειών συνεργασίας με την Άγκυρα για να μειώσουν τον αριθμό των μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα. Οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης να εντείνουν τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ με εδικό προσωπικό χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ υπογράμμισε πως οι 28 ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν πως πρέπει να προστατευθούν τα εξωτερικά μας σύνορα.

Τόνισε ακόμη πως πρέπει να υπάρχει κοινή ευθύνη στην ΕΕ για να μην επωμίζονται τα βάρη η Ελλάδα και η Ιταλία και ανέφερε πως θα πραγματοποιηθεί νέα σύνοδος κορυφής σε τρεις εβδομάδες.

Δηλώσεις από την καγκελάριο της Γερμανίας

Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μερκελ υπογράμμισε πως έγινε σημαντικό βήμα και συμφωνήθηκε να δημιουργηθούν στην Τουρκία τα κέντρα υποδοχής μέχρι τον Νοέμβριο όπου θα γίνεται η ταυτοποίηση, η επαναπροώθηση και η κατανομή των προσφύγων.

Θα πρέπει να υπάρξει σωστή κατανομή και θα προχωρήσουμε με κοινή ευθύνη είπε η κ. Μέρκελ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα