Σύννεφα πάνω από ΔΕΦΑ και ανησυχίες για την ενδιάμεση

Eνδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων εντός Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΦΑ και ειδικότερα στη διαδικασία του διαγωνισμού για την ενδιάμεση λύση, δείχνουν πρακτικά συνεδριάσεων και συνομιλίες τις οποίες εξασφάλισε το SigmaLive.

Σε σχετική ηλεκτρονική αλληλογραφία που εξασφαλίσαμε η οποία πάει πίσω

χρονικά στο 2014, διαδραματίζονται διάλογοι μεταξύ μέλους του ΔΣ, ιδιαιτέρας της εταιρείας που διατηρεί και εκπροσώπων άλλων εταιρειών για διευθέτηση συναντήσεων.

Όπως αποκαλύπτεται από τις συνομιλίες, η εταιρεία που ανήκει στο συγκεκριμένο μέλος της ΔΕΦΑ, προσπαθούσε να προωθήσει συνεργασία μεταξύ πελάτη της εταιρείας του ιδίου και εταιρείας η οποία θεωρείται η επικρατέστερη σήμερα για να κερδίσει τον διαγωνισμό.

Αποσπάσματα από τις συνομιλίες

Εταιρεία μέλους ΔΣ: «Έχω καταγράψει και επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον σας για συνάντηση με την εταιρεία».

Πελάτης εταιρείας μέλους ΔΣ: «Θα μας χαροποιούσε να έρθουμε στην Κύπρο για να συναντηθούμε με την ΧΧ»

Επικρατέστερη εταιρεία: «Ο Χ είναι το καταλληλότερο άτομο για να συζητήσετε. Μπορεί να συζητήσει με τους πελάτες σας γύρω στις 11»

Στη συνέχεια ακολουθεί επικοινωνία της εταιρείας του μέλους του ΔΣ με άλλα μέλη του ΔΣ, που μεταξύ άλλων αναφέρεται:

«Ως μέλος του ΔΣ της ΔΕΦΑ, ο κ. ΧΧ πιστεύει ότι μια συνάντηση μαζί με την ΧΧ εταιρεία θα μπορούσε να ήταν επικερδής για τους όρους και το επόμενο στάδιο της διαδικασίας εδώ στην Κύπρο».

Τα ερωτήματα:

Noμιμοποιείται ένα μέλος του ΔΣ, ιδιοκτήτης εταιρείας, να προωθεί τους πελάτες του για συνέργειες στα πλαίσια του διαγωνισμού της ενδιάμεσης λύσης;Ποιοι γνώριζαν εντός του Διοικητικού Συμβουλίου και γιατί επέτρεψαν αυτές τις διεργασίες;

Νομική γνωμάτευση

Πάντως σε νομική συμβουλή που ζητήθηκε από τον σύμβουλο της ΔΕΦΑ, Κρις Τριανταφυλλίδη, αναφέρεται χαρακτηριστικά πως τα μέλη του Συμβουλίου, δεν θα πρέπει να έχουν οποιαδήποτε συμφέροντα με ζητήματα για τα οποία θα παρθούν αποφάσεις ή θα συζητηθούν. Αν κάτι τέτοιο υπάρχει πρέπει να δηλωθεί αμέσως και να τερματιστεί η συμμετοχή του συγκεκριμένου μέλους από τις συναντήσεις που αφορούν το συγκεκριμένο θέμα. Είναι ξεκάθαρο προστίθεται, ότι κανένα μέλος δεν γίνεται να χρησιμοποιεί τη θέση του στο Συμβούλιο για να προωθεί τα δικά του συμφέροντα. Αυτό υπό κάποιες προϋποθέσεις συνιστά ποινικό αδίκημα.

Σε επικοινωνία που είχαμε με την Πρόεδρο της ΔΕΦΑ, Ελένη Βασιλειάδου, μας ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να τοποθετηθεί νοουμένου ότι η διαδικασία διέπεται από συμφωνίες εμπιστευτικότητας. Να διερευνήσει το περιστατικό και να επανέλθει δεσμεύτηκε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.

[email protected]

Follow @zannettosn

Keywords
Τυχαία Θέματα