Συνεργασία κρατών του ΟΟΣΑ για τα Panama Papers

Άρχισαν να διερευνούν τον όγκο των σκιωδών υπεράκτιων συναλλαγών που αποκαλύφθηκαν στην τεράστια διαρροή των Εγγράφων του Παναμά, οι φορολογικές αρχές των πιο πλούσιων κρατών του κόσμου.

Η κοινή αυτή δράση έρχεται μερικές ώρες μετά την επιχείρηση που διενέργησε η Αστυνομία στα γραφεία της δικηγορικής εταιρείας που βρέθηκε στο επίκεντρο του σκανδάλου.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η διαρροή των 11,5 εκ. εμπιστευτικών χρηματοοικονομικών εγγράφων από το δικηγορικό γραφείο Μοσάκ Φονσέκα στον Παναμά προσέφερε

σε μια διεθνή συνάντηση φορολογικών αξιωματούχων στο Παρίσι μια άνευ προηγουμένου πηγή στοιχείων για την διεξαγωγή ερευνών για κακώς έχοντα, δήλωσαν αξιωματούχοι.

«Βασικά, προσπαθούμε να δούμε την μεγάλη εικόνα», δήλωσε ο Αυστραλός Έφορος Φορολογίας Κρις Τζόρνταν πριν τη συνάντηση στην επιχειρηματικη καθημερινή εφημερίδα “Australian Financial Review”, ο οποίος και πρότεινε μια από κοινού έρευνα. «Δεν έχει γίνει προσπάθεια τέτοιας κλίμακας προηγουμένως», πρόσθεσε.

«Ένας αριθμός χωρών έχουν στην κατοχή τους μέρος ή κομμάτια από τα στοιχεία και αυτό είναι πολύ χρήσιμο αλλά στην ουσία η αρχή της συζήτησης είναι να δούμε ποιος έχει τι, πως μπορούμε να συγκεντρώσουμε αυτές τις πληροφορίες και να αρχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί», σημείωσε.

Η Αυστραλία συγκάλεσε την συνάντηση που λαμβάνει χώρα κεκλεισμένων των θυρών στη γαλλική πρωτεύουσα υπό την ιδιότητά της ως Πρόεδρος του Κοινού Διεθνούς Δικτύου Συνεργασίας για Πληροφορίες Φορολογικών Καταφυγίων που έχει ως στόχο να καταπολεμήσει τις διασυνοριακές φορολογικές απάτες.

Πρώτη ευκαιρία για δράση

Το διεθνές δίκτυο που διερευνά τους φορολογικούς παραδείσους είναι πρωτοβουλία του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) με έδρα το Παρίσι και με μέλη 38 αναπτυγμένες οικονομίες.

«Η συνάντηση στον ΟΟΣΑ δίνει στις φορολογικές αρχές μια πρώτη ευκαιρία για να δράσουν σε σχέση με τον τεράστιο όγκο πληροφοριών που βλέπουμε να αποκαλύπτεται από την δημοσιοποίηση των εγγράφων του Παναμά», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΟΟΣΑ πριν τη συνάντηση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα