Συνέντευξη Γιώργου Λιλλήκα εφ` όλης της ύλης

Για αντιφατικά μηνύματα τα οποία εκπέμπει η Κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την πορεία των συνομιλιών έκανε λόγο σήμερα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ζητώντας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τα έγγραφα των συνομιλιών, έτσι ώστε υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα.

Έκανε παράλληλα λόγο για ζοφερή εικόνα σε ό,τι αφορά την οικονομία, επικρίνοντας τον Υπουργό Οικονομικών ότι κοιτάζει τη στατιστική και τους δείκτες την ώρα που τα εισοδήματα των εργαζομένων βρίσκονται στα επίπεδα, όπως είπε, του 1996.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών έδωσε σήμερα εφ` όλης της ύλης συνέντευξη στη Δημοσιογραφική

Εστία.

Κυπριακό

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι η Συμμαχία Πολιτών, έχει εντελώς διαφορετική θεωρία και προσέγγιση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως προς τη Στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί, για να ανοίξει ο δρόμος προς τη λύση αλλά και ως προς το περιεχόμενο της λύσης. Αναφέρθηκε σε έλλειψη μιας από κοινού διαμορφωμένης στρατηγικής και συλλογικής διαχείρισης του Κυπριακού, παράγοντες που θα συνέβαλλαν στη σφυρηλάτηση και της ποθητής ενότητας.

Όπως είπε, σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στη διαφορετική φιλοσοφία και θεώρηση του προβλήματος αλλά και στον μη παραγωγικό τρόπο λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου και του Άτυπου Συμβουλίου Αρχηγών. «Η εκ των υστέρων ενημέρωση για το τι έχει γίνει εγκλωβίζει την όλη συζήτηση μεταξύ της επικύρωσης ή επίκρισης των ενεργειών του Προέδρου, χωρίς δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων για τους παραπέρα ενδεικνυόμενους χειρισμούς», είπε.

Ως προς την πορεία των συνομιλιών είπε ότι η κοινωνία λαμβάνει αντιφατικά μηνύματα τα οποία δεν επιτρέπουν τη διαμόρφωση καθαρής εικόνας. «Ο ίδιος ο Πρόεδρος τη μια εισηγείται αναβολή των βουλευτικών εκλογών λόγω ενδεχόμενης λύσης και την άλλη δηλώνει πως αν δεν υπάρξει αλλαγή στάσης της τουρκικής πλευράς μπορεί να φύγει και το 2016 χωρίς λύση», ανέφερε.

Γι' αυτούς τους λόγους, είπε, η Συμμαχία Πολιτών απαιτεί όπως της δοθούν τα έγγραφα των συνομιλιών, έτσι ώστε να διαμορφώνει τη δική της αντίληψη για την πορεία των συνομιλιών. «Μόνο μέσα από τη μελέτη των προτάσεων που κατάθεσαν οι δύο πλευρές στο τραπέζι των συνομιλιών θα μπορέσουμε να υποβάλουμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις δικές μας εναλλακτικές εισηγήσεις για να τον βοηθήσουμε στο έργο του», πρόσθεσε.

Επέκρινε τις θέσεις που διατυπώνει ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, λέγοντας ότι αυτές ακυρώνουν τις όποιες συγκλίσεις για εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών, ενώ για το περιουσιακό είπε ότι διαπιστώνεται πως αυτά που έχουν συμφωνηθεί οδηγούν στο αβίαστο συμπέρασμα ότι αυτό το ζήτημα θα λυθεί παραμένοντας άλυτο.

Ανέφερε ακόμη πως χρειάζεται αλλαγή Στρατηγικής της ε/κ πλευράς . «Οσο πιο νωρίς αντιληφθούμε τον πραγματικό χαρακτήρα και τους πραγματικούς στόχους της Τουρκίας και αναθεωρήσουμε τη στρατηγική μας, τόσο πιο κοντά στην ποθητή λύση θα έρθουμε», είπε.

Σε ερώτηση κατά πόσο η Συμμαχία βλέπει δημοψηφίσματα μέσα στους επόμενους μήνες αλλά και αν θα συμμετείχε σε ένα κοινό μέτωπο για αποτροπή δυσάρεστων εξελίξεων, ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν βρισκόμαστε κοντά σε δημοψήφισμα. «Βλέποντας τις απαιτήσεις που καταθέτει ο κ. Ακιντζί στις συνομιλίες, που δεν είναι τίποτα άλλο από τις διαχρονικές θέσεις της Τουρκίας, είτε θα οδηγηθούμε σε ένα νέο αδιέξοδο είτε αν οδηγηθούμε σε λύση αυτή η λύση θα είναι τουρκικών προδιαγραφών» είπε, αναφέροντας πως ο ίδιος δεν θέλει να πιστέψει ότι ο ΠτΔ θα συναινέσει σε μια τέτοια λύση για να τη φέρει σε δημοψήφισμα.

Κληθείς να σχολιάσει τα περί απορριπτισμού που αποδίδονται στη Συμμαχία Πολιτών και στον ίδιο, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι ο απορριπτισμός πάει ζευγάρι με τον ενδοιασμό. «Αν κάποιοι θέλουν να ρίξουμε το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου μιλώντας με αυτούς τους όρους εμείς δεν έχουμε πρόβλημα να το κάνουμε, όμως πιστεύουμε ότι δεν θα είναι παραγωγικός αυτός ο διάλογος», είπε, υποδεικνύοντας πως παραγωγικός διάλογος που εξυπηρετεί τον αντικατοχικό αγώνα είναι ένα διάλογος που στηρίζεται σε επιχειρήματα και προτάσεις. «Και είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που καταθέσαμε στο Εθνικό Συμβούλιο σωρεία προτάσεων και ολοκληρωμένη 70σέλιδη στρατηγική με συγκεκριμένους στόχους και στρατηγική», είπε.

Σε ερώτηση αν η ΔΔΟ αποτελεί το ενδεδειγμένο συνταγματικό μοντέλο για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και αν όχι ποιο συνταγματικό μοντέλο προκρίνει η Συμμαχία Πολιτών, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι το πρόβλημα δεν παρουσιάζεται με την ομοσπονδία και πως η ομοσπονδία από μόνη της δεν είναι κακό σύστημα έστω και αν έχει μεγαλύτερο οικονομικό κόστος από το ενιαίο κράτος, αλλά με τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. «Ο λόγος που την απορρίπτουμε (τη ΔΔΟ) είναι διότι εκ φύσεως της για να εφαρμοστεί είτε θα αποστερήσει το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης και εγκατάστασης και ιδιοκτησίας ή αν επιτραπεί το δικαίωμα εγκατάστασης και ιδιοκτησίας τότε θα πρέπει να αφαιρεθούν οι πολιτικές ελευθερίες του εκλέγειν και εκλέγεσθαι» εξήγησε, αναφέροντας πως τέτοια συστήματα δεν μπορούν να επιβιώσουν καθώς στην ανθρώπινη ιστορία όλες οι άδικες λύσεις αμφισβητήθηκαν από τους λαούς.

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποιο άλλο συνταγματικό μοντέλο, το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί στην Κύπρο και να δώσει μια βιώσιμη λύση ο κ. Λιλλήκας είπε ότι αυτό θα μπορούσε είτε ένα ενιαίο κράτος είτε ένα ομόσπονδο κράτος και έφερε ως παράδειγμα το αμερικανικό μοντέλο ομοσπονδίας που δεν είναι ούτε διζωνικό ούτε πολυζωνικό ούτε και πολυκοινοτικό αλλά σκέτη, όπως είπε, ομοσπονδία. Το πρόβλημα δεν είναι σε αυτό το επίπεδο αλλά στο θέμα της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. «Μέχρι το 2004 και το Σχέδιο Ανάν ο καθένας από εμάς μπορούσε να δίνει το δικό του περιεχόμενο και τη δική του ερμηνεία στη ΔΔΟ. Μετά το Σχέδιο Ανάν που η ΔΔΟ πήρε σάρκα και οστά δεν νομιμοποιείται κανένας από εμάς να καμώνεται ότι δεν αντιλαμβάνεται που θα οδηγήσει αυτή η ΔΔΟ» είπε.

Οικονομία

Σε ό,τι αφορά την οικονομία ο Γιώργος Λιλλήκας μίλησε για μια ζοφερή εικόνα αναφέροντας πως λίγους μήνες πριν λήξει το κυπριακό πρόγραμμα και το Μνημόνιο, ο μόνος στην Κύπρο που δηλώνει ευτυχής είναι ο Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος επιμένει να βλέπει αριθμούς αλλά όχι τους ανθρώπους.

«Τρία χρόνια μετά το κούρεμα των καταθέσεων ακούμε για επανεκκίνηση της οικονομίας και επανεκκίνηση δεν βλέπουμε. Ακούμε για ανάπτυξη και τα μόνα πράγματα που αναπτύσσονται είναι η ανεργία, η φτώχεια, η μετανάστευση των νέων, οι πτωχεύσεις οικογενειών και επιχειρήσεων και ο αριθμός συμπολιτών μας που φυλακίζονται για μικροποσά» είπε, υποδεικνύοντας ότι η οικονομική ανάπτυξη δεν μπορεί να επιτευχθεί με ευχολόγια και διακηρύξεις αλλά με ολοκληρωμένη οικονομική πολιτική.

Υπενθύμισε ότι στο διάλογο με την Κυβέρνηση η Συμμαχία Πολιτών κατέθεσε 21 προτάσεις για μεταρρύθμιση του κράτους και του πολιτικού συστήματος, αναφέροντας ωστόσο πως αντί μεταρρυθμίσεων «έχουμε μόνο βαρύγδουπες δηλώσεις που ούτε την γραφειοκρατία καταργούν ούτε την παραγωγικότητα επιφέρουν».

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση της Κυβέρνησης για θετικές εξελίξεις στην οικονομία με τις συνεχείς αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης, ο κ. Λιλλήκας επανέλαβε ότι ο Υπουργός Οικονομικών κοιτάζει τη στατιστική και τους δείκτες και διερωτήθηκε κατά πόσο με όλα αυτά που επικαλείται ο Υπουργός Οικονομικών έχει μειωθεί η ανεργία ή έχει τερματιστεί η μετανάστευση των νέων επιστημόνων ή έχει μειωθεί ο αριθμός των άπορων μαθητών που δεν έχουν πρόγευμα το πρωί ή έχουν κλείσει τα κοινωνικά παντοπωλεία. Για να επέλθει πραγματική ανάπτυξη από την οποία θα επωφεληθεί ο πολίτης θα πρέπει να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να αυξηθούν τα εισοδήματα των πολιτών, είπε. «Τα εισοδήματα σήμερα των εργαζομένων βρίσκονται στο επίπεδο του 1996. Τι σόι ανάπτυξη έχουμε;» σημείωσε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ανέφερε ότι αυτό που έχει ανάγκη σήμερα ο τόπος δεν είναι να συνεχιστεί η πολιτική λιτότητας που επέβαλε η Τρόικα, αλλά να διαμορφωθεί ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον για επενδύσεις και να επιλυθούν βασικά ζητήματα που ταλαιπωρούν την κυπριακή οικονομία, όπως η έλλειψη ρευστότητας και τα πολύ ψηλά επιτόκια.

Σε ερώτηση ποιες είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που υποστηρίζει η Συμμαχία Πολιτών τη στιγμή που προκρίνει τη διατήρηση του ίδιου μοντέλου σε ό,τι αφορά τους ημικρατικούς οργανισμούς, ο κ. Λιλλήκας, αφού υπενθύμισε ότι η Συμμαχία Πολιτών από την αρχή τάχθηκε ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις καθώς σε συνθήκες ύφεσης και κρίσης ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση οργανισμών σημαίνει ξεπούλημα τους σε τιμή ευκαιρίας, διευκρίνισε ότι θέση του Κινήματος δεν είναι να παραμείνουν οι ημικρατικοί οργανισμοί ως έχουν και παρέπεμψε στη μελέτη 40 σελίδων για αναδιάρθρωση και μεταρρύθμιση των ημικρατικών που κατέθεσε πριν καν ξεκινήσει η συζήτηση.

«Εμείς εισηγηθήκαμε να ψηφιστεί νόμος που να καθορίζει τα προσόντα που πρέπει να πληρούν τα μέλη των ΔΣ ανάλογα με τη φύση και το χαρακτήρα του κάθε οργανισμού. Ταυτόχρονα εισηγηθήκαμε τη δημιουργία ανεξάρτητης Επιτροπής η οποία θα δέχεται αιτήσεις από πολίτες που ενδιαφέρονται να υπηρετήσουν σε ημικρατικούς οργανισμούς, θα προβαίνει σε ξεκαθάρισμα (short list), να το παραπέμπει στο Υπουργικό Συμβούλιο και το Υπουργικό να υποχρεούται να επιλέξει μόνο από αυτή τη λίστα. Είπαμε επίσης να απαγορευτεί με νόμο η υποβολή προτάσεων από τα κόμματα και η Συμμαχία Πολιτών αρνήθηκε να δώσει στον ΠτΔ ονόματα για διορισμούς στα ΔΣ. Ταυτόχρονα προτείναμε όπως δοθεί το 25% σε στρατηγικό επενδυτή και ταυτόχρονα όπως δοθεί στον στρατηγικό επενδυτή η διαχείριση και διοίκηση του οργανισμού έτσι ώστε να αποκοπεί ο ομφάλιος λώρος που δένει το παλαιοκομματικό σύστημα με τους ημικρατικούς οργανισμούς. Και επιπρόσθετα όπως με νόμο καθοριστεί ότι τα ΔΣ και όσοι διαχειρίζονται δημόσια χρήμα έχουν προσωπική αστική και ποινική ευθύνη και για τις πράξεις τους και για τις παραλείψεις τους» ανέφερε, εξηγώντας πως ως εκ τούτου η πρόταση της Συμμαχίας δεν είναι να παραμείνουν όπως έχουν σήμερα οι οργανισμοί αυτοί ούτε και το ξεπούλημα τους αλλά ο εκσυγχρονισμός και η μεταρρύθμιση τους.

Σύσταση μετώπου με άλλες πολιτικές δυνάμεις

Σε ό,τι αφορά τη σύσταση μετώπου, ο κ. Λιλλήκας υπενθύμισε την πρόταση που είχε καταθέσει η Συμμαχία Πολιτών από την εποχή των Ευρωεκλογών για τη δημιουργία ενός συνασπισμού δυνάμεων για συντονισμό της δράσης των κομμάτων και διαμόρφωση κοινών θέσεων και προσεγγίσεων ιδιαίτερα στο Κυπριακό και ο οποίος θα μπορούσε να κατεβεί στις εκλογές ακόμη και με ένα κοινό ψηφοδέλτιο. Υπενθύμισε ακόμη ότι η Συμμαχία Πολιτών ανακοίνωσε ότι αν γίνει αυτός ο συνασπισμός δεν θα ηγηθεί ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών ακριβώς για να διευκολύνει τα πράγματα. «Είναι απαίτηση των πολιτών να γίνει αυτός ο συνασπισμός και συνάδει και με τις διακηρύξεις όλων των πολιτικών ηγεσιών ότι θέτουν το καλό του τόπου πάνω από τις μικροκομματικές σκοπιμότητες και τα μικροκομματικά συμφέροντα. Αυτό θα πρέπει να το αποδείξουν όμως. Εμείς κάναμε το πρώτο βήμα και είμαστε έτοιμοι», δήλωσε.

Κληθείς να σχολιάσει χθεσινή δήλωση του Προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου για το θέμα, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι η Συμμαχία Πολιτών δεν έχει διασπάσει κανένα χώρο αλλά αποτελεί ένα Κίνημα Πολιτών συνέχεια του κοινωνικού κινήματος που ξεκίνησε αυτόβουλα στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές και οδήγησε στο 25% που ο ίδιος ως υποψήφιος έλαβε στον Α` γύρο και το οποίο στηρίζεται στην ιδεολογία ότι η Κύπρος είναι πάνω από όλα. «Εμείς χτίζουμε σε θέσεις που μας ενώνουν, δεν οδηγούμε το λαό στη διάσπαση με βάση την μια ή την άλλη ιδεολογία οι οποίες δοκιμάστηκαν στη διακυβέρνηση του τόπου και απέτυχαν», είπε, αναφέροντας πως οι κοινωνίες για να πάνε μπροστά χρειάζονται νέα κινήματα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, λύση, οφείλεται, δημοψηφισμα 2015, σωρεία, κυπρος, μνημονιο, κουρεμα, τροικα, σημαίνει, αναδιαρθρωση, list, εκλογες, εδεκ, νέα, κυπε, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, σταση εργασιας, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, μνημονιο 2, εκλογες 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, αλλαγη ωρας 2012, μνημονιο 3, κυπρος εκλογες, κοινωνια, κομματα, το θεμα, βημα, ηγετης, θεμα, οικονομια, ονοματα, προγραμμα, φτωχεια, ωρα, αιτησεις, ανεργια, γινει, δυναμη, δυνατοτητα, δηλωση, δηλωσεις, διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, διοικηση, δικη, δοθει, δωσει, δρομος, εγγραφα, εδεκ, ειπε, υπαρχει, ελλειψη, ενημερωση, επενδυσεις, εποχη, εστια, ευθυνη, ζοφερη, ιδιο, θεσεις εργασιας, θεωρια, ιδεολογια, εικονα, κυβερνηση, λύση, λογο, μηνυματα, μηνες, μονα, νεες θεσεις εργασιας, ομφαλιος λωρος, οστα, οφείλεται, περιβαλλον, πρωι, συζητηση, συνεχεια, σοι, σχεδιο, σχεδιο αναν, σωρεία, τιμη, φυση, χρημα, δικαιωμα, εφαρμογη, ειπαμε, εθνικο, ιδιαιτερα, μελετη, μπροστα, σημαίνει, θεσεις, ξεκαθαρισμα, ξεκινησε, ξεπουλημα, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα