Συνέντευξη: Ανοίγουμε «Το κουτί των αναμνήσεων» της Ιβ Μάκις

Η συγγραφέας Ιβ Μάκις ανοίγει στο SigmaLive «Το κουτί των αναμνήσεων» και μιλά για το καινούριο, πολλά υποσχόμενο λογοτεχνικό της έργο, αποκαλύπτοντάς μας τα βιώματα που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην συγγραφική της πορεία.
Πώς προέκυψε η συγγραφή του βιβλίου «Το κουτί των αναμνήσεων»; Έχετε βιώσει εσείς ή η οικογένειά σας κάτι παρόμοιο με αυτό που «βίωσαν» οι ήρωες του βιβλίου;
Tα προηγούμενα τρία βιβλία που έγραψα, αφορούσαν στην Κύπρο.
Σε αυτό, το τέταρτό μου βιβλίο, αποφάσισα να πλάσω μια ιστορία σχετικά με την κοινότητα των Αρμενίων της Κύπρου. Ως εκ τούτου, χρειάστηκε να ερευνήσω το πως οι Αρμένιοι κατέληξαν στο νησί. Έτσι, λοιπόν, ανακάλυψα την τραγωδία του 1915, ένα ιστορικό γεγονός που δεν γνώριζα. Οι προσωπικές ιστορίες που ανακάλυψα ενέπνευσαν την ιστορία μου. Ένα από τα θέματα του βιβλίου είναι ο πόνος που προέρχεται από τον χωρισμό των οικογενειών εξαιτίας ενός πολέμου. Ο θειος μου χάθηκε στην τουρκική εισβολή το 1974 και πέρασαν 40 χρόνια μέχρι να μάθουμε την κατάληξη του. Τα αισθήματα που μου προκάλεσε αυτή η εμπειρία επηρέασαν αρκετά το βιβλίο. Ωστόσο, το βιβλίο δεν έχει μόνο πόνο, αφού είναι διάχυτο από αγάπη και ελπίδα.
Επομένως χρειάστηκε να ανατρέξετε στο παρελθόν για να μαζέψετε πληροφορίες.
Σαφώς. Χρειάστηκε να κάνω μεγάλη έρευνα για το «Κουτί τον αναμνήσεων» και να ανατρέξω σε βιβλία της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, όπως επίσης και σε βιβλία που αφορούν στην αρμενική κουλτούρα γενικότερα. Ακόμη, χρειάστηκε να πάρω αρκετές προσωπικές συνεντεύξεις στην Κύπρο.
Ποια ήταν η αντίδραση των ξένων για τα όσα περιγράφετε στο βιβλίο;
Για την ώρα τα σχόλια από τα ΜΜΕ είναι πολύ θετικά.
Στην Ελλάδα, ποια είναι τα σχόλια που δέχεστε;
Η ανταπόκριση μέχρι στιγμής είναι επίσης θετική. Θεωρείται σημαντικό το βιβλίο καθώς «ρίχνει φως» σε μια από τις μεγαλύτερες μειονότητες του νησιού αλλά και την ιστορία του γενικότερα. Ποια η σχέση σας με την Κύπρο;
Οι γονείς μου είναι Κύπριοι. Έζησα στην Κύπρο σχεδόν 7 χρόνια, όπου γνώρισα και παντρεύτηκα τον Ελληνοκύπριο σύζυγό ου. Αγαπώ το νησί και για μένα αποτελεί πηγή έμπνευσης. Είναι μια χώρα γεμάτη με αντιφάσεις.
Τι να περιμένουμε από εσάς στο μέλλον;
Πριν από τέσσερα χρόνια έγραψα ένα σενάριο βασισμένο στο τρίτο μου βιβλίου και συνεργάστηκα με Κύπριο σεναριογράφο, παραγωγό και σκηνοθέτη για την παραγωγή ταινίας. Τα γυρίσματα θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο και το έργο θα είναι στα ελληνικά. Επίσης έχω ξεκινήσει την συγγραφή του πέμπτου μου βιβλίο, η ιστορία του οποίου διαδραματίζεται στην Κύπρο το 1930. Η Iβ Μάκις γεννήθηκε στο Νόττινχαμ από Ελληνοκύπριους γονείς που μετακόμισαν στην Αγγλία τη δεκαετία του 1960. Είναι παντρεμένη, έχει δύο παιδιά και ζει στην Αγγλία και την Κύπρο. Το «Κουτί των αναμνήσεων» είναι το τέταρτο βιβλίο της. Το πρώτο, Eat, drink and be married. Εκδόθηκε σε πέντε γλώσσες και τιμήθηκε με το Βραβείο Young Booksellers International Book of the Year. Το "Κουτί των αναμνήσεων" κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
Keywords
Τυχαία Θέματα