Ηθική δέσμευση συντεχνιών για στήριξη της συμφωνίας

Του Χρίστου Χαραλάμπους

Άπαξ άπαντες, έσπευσαν από χθες βράδυ να διαψεύσουν τις αποκαλυπτικές πληροφορίες του Sigma και του Sigmalive, περί πλαισίου συμφωνίας κυβέρνησης – εκπαιδευτικών οργανώσεων.

Τακτική αναμενόμενη, που όμως δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικότητες και τα όσα έλαβαν χώρα στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που κράτησαν μέχρι λίγο πριν από τις εννέα το βράδυ.

Όντες δεσμευμένοι να μεταδίδουμε γεγονότα με εγκυρότητα και αμεροληψία, όχι μόνο

εμμένουμε στα όσα από χθες μεταδίδουμε, αλλά επανερχόμαστε με όλα τα στοιχεία της αλήθειας και άπαντες καλούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

1. Δεν πρόκειται για πρόταση της κυβέρνησης, αλλά για συμφωνημένο κείμενο. Προς τούτο, μάλιστα, τιτλοφορείται ως ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ.

2. Το κείμενο ως έχει διαμορφωθεί, στηρίζεται από τις ηγεσίες των δύο τουλάχιστον εκπαιδευτικών οργανώσεων (ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ).

3. Οι ηγέτες των δύο αυτών οργανώσεων που παρέλαβαν επίσημα το τελικό κείμενο συμφωνίας, είναι ηθικά δεσμευμένοι να στηρίξουν το περιεχόμενό της στα συλλογικά όργανα των συνδικάτων τους, χωρίς βεβαίως να δεσμεύονται για την τελική απόφαση.

4. ΔΕΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ στην αλήθεια η θέση πως δεν υπήρξε χθες διαπραγμάτευση στο Προεδρικό, όπως ισχυρίστηκε ο Πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ. Η αλήθεια είναι ότι το απόγευμα βρέθηκε μαζί με τον ηγέτη της ΠΟΕΔ στο Προεδρικό, για να διαβάσουν το τελικό κείμενο και ζήτησαν ΕΠΟΥΣΙΩΔΕΙΣ ΜΕΝ, αλλά αλλαγές στα όσα καταγράφηκαν, ώστε να μην υπάρχει ούτε κόμμα ούτε σίγμα, μη συμφωνημένο.

5. Ο ηγέτης της ΟΕΛΜΕΚ συμφωνούσε με όλα όσα καταγράφηκαν στο κείμενο με βάση το πλαίσιο συναντίληψης που συμφωνήθηκε στην κρυφή σύσκεψη του Υπουργείου Εξωτερικών. Ωστόσο, όταν κλήθηκε χθες από την Υπουργική Επιτροπή για να παραλάβει το κείμενο, όπως οι συνάδελφοί του, ΔΕΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΗΚΕ, ξενίζοντας άπαντες με τη στάση του, την οποία, κύκλοι κοντά στη διαπραγμάτευση, απέδωσαν στο ότι δέχθηκε πίεση από εκπαιδευτικούς από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτή είναι η όλη αλήθεια των όσων έγιναν χθες. Και αυτά είναι που μετέδωσαν κατ’ αποκλειστικότητα η τηλεόραση του Sigma και το Sigmalive.

Διόλου, άλλωστε, τυχαία ήταν η προσεκτικά επιλεγμένη αναφορά μας ότι «πρόκειται για συμφωνία των ηγεσιών των εκπαιδευτικών οργανώσεων, η οποία, όμως, μπορεί να ανατραπεί από τα συλλογικά όργανα των συνδικάτων».

Η σπουδή κάποιων συντεχνιακών, που δεν ήταν παρόντες στα όσα έλαβαν χώρα στο Προεδρικό, να αποδομήσουν την είδηση όπως αυτή μεταδόθηκε, προφανώς άπτεται εσωτερικών ερίδων σε συντεχνίες ή/και επικοινωνιακή διαχείριση των εξελίξεων.

Υπάρχει αυτή την ώρα ΗΘΙΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ των όσων συμμετείχαν στην διαπραγμάτευση να στηρίξουν το πλαίσιο συμφωνίας. Τα υπόλοιπα αφορούν στο αναφαίρετο δικαίωμα των μελών κάθε συντεχνίας να ακολουθήσουν ή όχι τις εκλεγμένες ηγεσίες τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα