Συνέδριο για τις κοινές αξίες Κύπρου-Ισραήλ-Βρετανίας

Τα κοινά συμφέροντα και οι όλο και πιο στενοί δεσμοί μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ και Ηνωμένου Βασιλείου επισημάνθηκαν κατά την πρώτη κοινή εκδήλωση των «Συντηρητικών Φίλων της Κύπρου» και των «Συντηρητικών Φίλων του Ισραήλ» σε αίθουσα του βρετανικού κοινοβουλίου το απόγευμα της Τρίτης.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι επικεφαλής των διπλωματικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών της ανατολικής Μεσογείου στο Λονδίνο, πολλοί Βρετανοί βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος που είναι μέλη των δύο οργανώσεων, αλλά και ο Υφυπουργός

Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Μέσης Ανατολής Τομπάιας Έλγουντ, καθώς και Κύπριοι και Ισραηλινοί κάτοικοι του Λονδίνου.

Ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο Ευριπίδης Ευρυβιάδης, ο οποίος έχει διατελέσει πρέσβης στο Τελ Αβίβ, έκανε λόγο για «δυναμική και πολυεπίπεδη σχέση» μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, μια σχέση που έχει «ανθίσει και ωριμάσει» τα τελευταία χρόνια.

Ο Κύπριος διπλωμάτης σημείωσε ότι «η γεωγραφία αποτελεί πεπρωμένο», επομένως η συνεργασία μεταξύ των χωρών της ανατολικής Μεσογείου αποτελεί εκτός από επιλογή και ανάγκη. Σχολίασε ότι σε αυτή την ασταθή περιοχή του πλανήτη η Κύπρος αποτελεί τον αξιόπιστο εταίρο που χρειάζονται χώρες όπως το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Έκανε αναφορά στη συνεργασία με το Ισραήλ στον τομέα της ενέργειας και της ασφάλειας και σημείωσε ότι και οι τρεις χώρες βρίσκονται «στην ίδια στρατηγική βάρκα» ως προς την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών. Η Κύπρος είναι «παραγωγός» και όχι «καταναλωτής» ασφάλειας, συμπλήρωσε ο Ύπατος Αρμοστής, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η χώρα είναι ο φορέας των αρχών και αξιών της ΕΕ στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και εκφραστής των συμφερόντων της περιοχής στα ευρωπαϊκά φόρα.

Τόνισε τη σημασία της πολυεπίπεδης τριμερούς συνεργασίας Κύπρου-Ισραήλ-Ελλάδας, προσθέτοντας ότι η Λευκωσία αναπτύσσει ανάλογες συνεργίες με χώρες όπως η Ιορδανία, η Αίγυπτος και ο Λίβανος, λειτουργώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο και ως έμμεση γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ χωρών της περιοχής που δε διατηρούν καλές σχέσεις.

Σε ό,τι αφορά τη σχέση Κύπρου-Ισραήλ στάθηκε και στους στενούς δεσμούς μεταξύ των δύο λαών, υπενθυμίζοντας μεταξύ άλλων πόσοι Ισραηλινοί πολίτες επιλέγουν την Κύπρο για να παντρευτούν.

Ο Ισραηλινός πρεσβευτής Μαρκ Ρεγκέβ είπε ότι η πρώτη κοινή εκδήλωση των δύο οργανώσεων υπό την ομπρέλα του βρετανικού Συντηρητικού Κόμματος ήταν πολύ σημαντική και χρονικά καίρια, καθώς Ισραήλ και Κύπρος είναι «δύο υπερήφανες δυτικές δημοκρατίες που θέλουν να δουν μία πιο σταθερή, ασφαλή και ευημερούσα ανατολική Μεσόγειο». Σημείωσε ότι οι δύο χώρες έχουν σχέσεις παλαιόθεν, είναι υπερήφανες για την παράδοσή τους και παράλληλα κοιτούν προς το μέλλον.

Επισήμανε την αισιόδοξη προοπτική που δημιουργεί η ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στις ΑΟΖ των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι συνολικά σε ποσότητα δε διαφέρουν πολύ από τους υδρογονάνθρακες που έχει η Βρετανία στη Βόρεια Θάλασσα. «Δεν είμαστε μόνο εταίροι, φίλοι και γείτονες αλλά μοιραζόμαστε και μία πολύ ισχυρή φιλία με το Ηνωμένο Βασίλειο, δημιουργώντας ένα τρίγωνο κοινών συμφερόντων και αξιών», πρόσθεσε ο Ισραηλινός πρέσβης.

Ο κ. Έλγουντ είπε ότι οι διενέξεις στη Μέση Ανατολή χρήζουν μακροπρόθεσμης λύσης και η Βρετανία είναι μία αξιόπιστη δύναμη που συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση. Σε αναφορά του στο Brexit είπε ότι παρέχει την ευκαιρία στη Βρετανία να αναπτύξει ακόμα στενότερους εμπορικούς, οικονομικούς και άλλους δεσμούς με χώρες όπως η Κύπρος και το Ισραήλ, εκτός των περιορισμών που μπορεί να θέτει το πλαίσιο της ΕΕ.

Ο κ. Ευρυβιάδης σχολίασε ότι Κύπρος και Βρετανία είχαν καλές σχέσεις και πριν η Κυπριακή Δημοκρατία ενταχθεί στην ΕΕ. «Αυτή η ομφαλική σχέση θα συνεχιστεί και στο μέλλον ανεξαρτήτως του Brexit», συμπλήρωσε ο Κύπριος Ύπατος Αρμοστής.

Ο επικεφαλής των «Συντηρητικών Φίλων του Ισραήλ» βουλευτής σερ Έρικ Πικλς χαρακτήρισε το Ισραήλ και την Κύπρο «πυλώνες δημοκρατίας σε μία ασταθή περιοχή» που έχουν κοινές αξίες με τη Βρετανία. Η Πρόεδρος των «Συντηρητικών Φίλων της Κύπρου» βουλευτής Τερέζα Βίλιερς στάθηκε ιδιαίτερα στο ενδιαφέρον που προκαλεί η προοπτική αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που αμφότερες οι χώρες διαθέτουν.

Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για το ποια είναι η εικόνα που έχει σχηματιστεί για τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή, ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως η κυβέρνηση της Άγκυρας αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις ασφαλείας και ότι πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος με τη Δύση.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι η Βρετανία συμμερίζεται τις ανησυχίες για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και ότι οι προκλήσεις αυτές δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως πρόφαση για να εμποδίζεται η έκφραση των αντιπολιτευόμενων δυνάμεων.

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στις συνομιλίες για το Κυπριακό στο Μοντ Πελεράν, ο κ. Έλγουντ είπε ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και η διεθνής κοινότητα σαφέστατα θα ήθελαν να δουν μία μακροπρόθεσμη λύση στην Κύπρο, διότι αυτό θα ήταν προς όφελος όλων».

Η κ. Βίλιερς είπε ότι συμμερίζεται τη θέση της βρετανικής κυβέρνησης πως οι εξελίξεις στο Μοντ Πελεράν είναι ένα πισωγύρισμα αλλά όχι το τέλος της διαδικασίας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτή τη στιγμή είναι πιο αισιόδοξη σε σχέση με το παρελθόν, καθώς ο λαός της Κύπρου έχει δηλώσει τόσο δυνατά την επιθυμία του για λύση ώστε οι δύο ηγέτες να λαμβάνουν ώθηση να συνεχίσουν τις προσπάθειες.

Ο κ. Ευρυβιάδης παρατήρησε ότι η διαδικασία των συνομιλιών έχει πολλά σκαμπανεβάσματα και ότι η Τουρκία θα πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα