Συνεδριάζει η διαπραγματευτική ομάδα για τους «όρους αναφοράς»

Σε εγρήγορση βρίσκεται η Λευκωσία, ενόψει της άφιξης της απεσταλμένης του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία αναμένεται στην Κύπρο το Σαββατοκύριακο 15-16 Δεκεμβρίου.

Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η σημερινή συνεδρίαση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την διαπραγματευτική ομάδα για τους «όρους αναφοράς».

Χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διερωτήθηκε πώς μπορούν να αρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις από τη στιγμή, που η προσωπική απεσταλμένη του Γ.Γ αναμένεται στην Κύπρο,

ενώ δεν μετέβη, ακόμη, στην Τουρκία.

Ένα από τα ερωτήματα, που γεννώνται, είπε, είναι πώς είναι δυνατόν να υπάρξει καλή προετοιμασία, χωρίς τη συμμετοχή εκείνης της χώρας, που στην ουσία η δική της βούληση, αν υπάρχει, θα οδηγήσει και στη λύση του προβλήματος.

Η απεσταλμένη του Αντόνιο Γκουτέρες θα έχει επαφές με τα εμπλεκόμενα μέρη, ενώ σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, προκειμένου να επισπεύσει τις διαδικασίες, δεν αποκλείεται να φέρει η ίδια στο τραπέζι κάποιες προτάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που μετέδωσε το ΣΙΓΜΑ, δεν θεωρείται απομακρυσμένο, να πραγματοποιηθεί και κοινή συνάντηση της Τζέιν Χολ Λουτ με τους κυρίους Αναστασιάδη και Ακιντζί, για οριστικοποίηση του πλαισίου αναφοράς.

Το ΑΚΕΛ καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αξιοποιήσει την επάνοδο της κας Λουτ και να διασφαλίσει ότι θα σταλεί ξεκάθαρα το μήνυμα της ετοιμότητάς μας για επανέναρξη των συνομιλιών, στη συμφωνημένη βάση, χωρίς να θέτει προϋποθέσεις, υποσημειώσεις και αστερίσκους.

Κι αν έχει «νέες ιδέες», τις οποίες δεν γνωρίζουμε, σημειώνει, αυτές να υποβοηθούν τη διαδικασία, χωρίς να απομακρύνουν από το στόχο της απελευθέρωσης και επανένωσης.

Πριν την άφιξη της στη Λευκωσία η κα Λουτ θα έχει την Τετάρτη συνάντηση στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος θα βρίσκεται στις ΗΠΑ για την έναρξη του στρατηγικού διαλόγου ΗΠΑΕλλάδας.

Με αφορμή τη συνάντησή του με την κα. Λουτ ερωτηθείς ο κ. Κατρούγκαλος αν θεωρεί ρεαλιστικό να έχουν συμφωνηθεί μέχρι το τέλος του έτους οι «όροι αναφοράς» για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων, απάντησε ότι δεν νομίζει πως επαρκεί ο χρόνος.

Θέλουμε, είπε, να προετοιμαστεί καλά η νέα διαπραγμάτευση, ώστε να έχει πολλές πιθανότητες επιτυχίας. Θα κάνουμε κάθε τι δυνατό προς την κατεύθυνση αυτή, δεν νομίζω, όμως, ότι επαρκεί ο χρόνος για την διαμόρφωση όρων αναφοράς μέχρι τέλους Δεκεμβρίου. Καλό θα ήταν να γίνει προσπάθεια μεταξύ των μερών για άτυπες επαφές καλύτερης προετοιμασίας της όλης προσπάθειας.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας υπενθύμισε, εξάλλου, ότι εντός του αμέσως προσεχούς χρονικού διαστήματος επίκειται συνάντηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, με τον Τούρκο, Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της οποίας θα μπορούσαν, όπως είπε, να συζητηθούν και τα θέματα αυτά.

Παραμένει, τόνισε, σταθερή η πάγια θέση μας για την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και σ’ αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα ηγηθεί της ελληνικής αντιπροσωπείας στα εγκαίνια του στρατηγικού διαλόγου των δύο χωρών, που θα λάβει χώρα στην Ουάσιγκτον, την Πέμπτη, με τον ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, να ηγείται της αμερικανικής αντιπροσωπείας.

Πρόκειται για μια διαδικασία στενότερης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε σειρά θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος και, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, είναι μια εξέλιξη ιστορικής σημασίας, που πιστοποιεί όχι μόνο το άριστο επίπεδο των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων, αλλά και το εύρος των προοπτικών, που ανοίγονται για την περαιτέρω εμβάθυνσή τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα