Συνεδρίαση Σ.Α.: "Πυρά" ΗΠΑ - Ρωσίας για επίθεση στη Συρία

ΗΠΑ και Ρωσία αντιπαρατέθηκαν χθες στην ανοιχτή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που συγκλήθηκε εκτάκτως κατόπιν αιτήματος της Βολιβία, μετά το αμερικανικό πλήγμα με πυραύλους Κρουζ εναντίον συριακής αεροπορικής βάσης. Αν και το αίτημα της Βολιβίας ήταν για κλειστή συνεδρίαση, η προεδρεύουσα του Συμβουλίου τον Απρίλιο, μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, πρέσβειρα Νίκι Χάλεϊ συγκάλεσε ανοιχτή συνεδρίαση, για να εκφραστούν ανοιχτά όλες οι απόψεις.

Στην ομιλία της η κ.

Χάλεϊ χαρακτήρισε πλήρως δικαιολογημένη την επίθεση και δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να κάνουν περισσότερα στη Συρία.

Οι ΗΠΑ έκαναν ένα πολύ μετρημένο βήμα, που ήταν "πλήρως δικαιολογημένο", είπε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι δεν θα χρειαστεί να κάνουν περισσότερα.

«Οι ΗΠΑ δεν θα μείνουν άπραγες όταν χρησιμοποιούνται χημικά όπλα. Είναι ζωτικό εθνικό συμφέρον μας να αποτρέψουμε τη διάδοση και τη χρήση των χημικών όπλων", υπογράμμισε η Αμερικανίδα μόνιμη αντιπρόσωπος.

Για ισορροπημένη αντίδραση σε στις ανείπωτες πράξεις του συριακού καθεστώτος και «προειδοποίηση» προς τον Πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, μίλησε στο Σ.Α. ο Βρετανός μόνιμος αντιπρόσωπος Μάθιου Ράικροφτ, επικρίνοντας παράλληλα και τη Ρωσία για ενθάρρυνση του Σύρου Προέδρου.

«Χωρίς τα επτά βέτο της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, με τα οποία αγνόησε απόψεις των υπολοίπων μελών, ο Άσαντ θα ήταν αντιμέτωπος με κυρώσεις και τη δικαιοσύνη», είπε ο Βρετανός πρέσβης.

Ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας, πρέσβης Βλαντίμιρ Σαφρόνκοφ, κατηγόρησε τις ΗΠΑ για παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

«Επιτέθηκαν εναντίον κυρίαρχου εδάφους της Συρίας. Θεωρούμε αυτή την επίθεση μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και μια επιθετική πράξη».

Η Κίνα που συνήθως ψηφίζει μαζί με τη Ρωσία στο Σ.Α. για τα ζητήματα της Συρίας, ζήτησε πολιτική λύση, αποφεύγοντας να επικρίνει ανοιχτά την Ουάσιγκτον, την ώρα που ο Πρόεδρος της χώρας συναντιόταν με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ.

«Τα στρατιωτικά μέσα δεν αποδίδουν, αλλά επιδεινώνουν τα δεινά του συριακού λαού».

Ο πρέσβης της Βολιβίας Σάσα Λορέντι επέκρινε τις ΗΠΑ για την ανάληψη μονομερούς δράσης εναντίον της Συρίας και χαρακτήρισε το βομβαρδισμό «εξαιρετικά σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου». Επιδεικνύοντας στα υπόλοιπα μέλη τη φωτογραφία του πρώην υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, από τη συνεδρίαση του Σ.Α. στις 5 Φεβρουαρίου 2003, θύμισε ότι τότε είχε δηλώσει πως «παρουσιάζει πειστικές αποδείξεις ότι το Ιράκ διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής».

Ο Σουηδός πρέσβης Ολοφ Σκούγκ ήγειρε ερωτηματικά για το αν η αμερικανική επίθεση ήταν συμβατή με το διεθνές δίκαιο.

Στη συνεδρίαση μίλησε και ο επικεφαλής του τμήματος πολιτικών υποθέσεων του ΟΗΕ, Τζέφρι Φέλτμαν, που ζήτησε από το Σ.Α. να αναλάβει άμεσα δράση για να προστατευθεί ο συριακός λαός, ενώ τόνισε πως οι όποιες ενέργειες θα πρέπει να βασίζονται στις αρχές των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου.

«Δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική προστασία αν επιτρέπεται στις εμπόλεμες πλευρές, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση, να δρουν ατιμώρητες. Κι αν η συριακή κυβέρνηση συνεχίζει να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα σε βάρος των ίδιων των πολιτών της».

Δεν αναμένεται σύντομα ανάληψη δράσης από το Σ.Α., ενώπιον του οποίου βρίσκονται δύο σχέδια ψηφίσματος, ένα των τριών δυτικών μονίμων μελών και ένα των 10 μη μονίμων μελών. Το βράδυ της Πέμπτης, η προεδρεύουσα Νίκι Χάλι είχε διακόψει τις διαβουλεύσεις του Σ.Α. στις 8 το βράδυ, δηλώνοντας ότι δεν είναι δυνατή η συμφωνία πάνω σε κοινά αποδεκτό κείμενο. Λίγα λεπτά αργότερα εξαπολύθηκε η επίθεση με πυραύλους «Κρουζ».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα