Συνεχίζονται οι εκκενώσεις πολιτών ξένων χωρών από το Σουδάν

Συνεχίστηκαν οι απομακρύνσεις πολιτών ξένων χωρών από το Σουδάν με τις διάφορες χώρες να εκμεταλλεύονται την κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές στο το κράτος της Αφρικής όπου επικρατεί χάος.

Αεροσκάφος με 104 ανθρώπους που απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από το Σουδάν προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Αϊντχόφεν, στη νότια Ολλανδία, ανακοίνωσε αργά χθες Τρίτη το βράδυ το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών.

Αρχικά οι άνθρωποι αυτοί είχαν μεταφερθεί στην Ιορδανία, όπου μπόρεσαν να επιβιβαστούν στην πτήση για την Ολλανδία.

«Πτήση από την

Ιορδανία στην οποία επέβαιναν 104 απομακρυνθέντες προσγειώθηκε στην Αϊντχόφεν», συνόψισε ο ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Βόπκε Χούξτρα σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου του.

Ο επικεφαλής της ολλανδικής διπλωματίας εξέφρασε ικανοποίηση διότι οι άνθρωποι αυτοί είναι πλέον «ασφαλείς στην Ολλανδία» αφού βίωσαν «πολύ δύσκολη περίοδο στο Σουδάν».

Μεταξύ των 104 είναι Ολλανδοί και πολίτες άλλων κρατών, ανέφερε το ολλανδικό ΥΠΕΞ, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Συνολικά πάνω από εκατό ολλανδοί υπήκοοι απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από το Σουδάν, οι μισοί με ολλανδικές πτήσεις. Ενώ 70 άνθρωποι διαφόρων εθνικοτήτων απομακρύνθηκαν επίσης με ολλανδικές πτήσεις, κατά τον κ. Χούξτρα.

Εξάλλου, η Bundeswehr απομάκρυνε αεροπορικώς άλλους 120 ανθρώπους από το Σουδάν στην Ιορδανία, από την οποία πρόκειται να μεταφερθούν στη Γερμανία, ενημέρωσε η διοίκηση επιχειρήσεων των γερμανικών ομοσπονδιακών ένοπλων δυνάμεων μέσω Twitter χθες Τρίτη το βράδυ.

Η γερμανική πολεμική αεροπορία απομάκρυνε 600 και πλέον ανθρώπους τις τελευταίες ημέρες από την αφρικανική χώρα όπου ξέσπασαν πολύνεκρες συγκρούσεις ανάμεσα στον στρατό και τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) την 15η Απριλίου, με φόντο σειρά άλλων επιχειρήσεων για τη μαζική εκκένωση δεκάδων χιλιάδων ξένων.

Ακόμα δεκαεπτά Έλληνες απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν

Ακόμα δεκαεπτά άτομα, Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους, απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν.

Συγκεκριμένα δέκα εξ αυτών αφίχθηκαν την Τρίτη, με πτήσεις γερμανικών αεροσκαφών,  στο  Αμμάν της Ιορδανίας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Νίκος Δένδιας, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του στην Γερμανίδα ομόλογό του, Annalena Baerbock, για τη βοήθεια που παρέχει η χώρα της  στις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν.

Λίγη ώρα νωρίτερα είχε προηγηθεί ο απεγκλωβισμός ακόμα επτά ατόμων, Έλληνων και μέλη των οικογενειών τους, οι οποίοι αφίχθηκαν οδικώς στην Αίγυπτο, όπου τους υποδέχθηκε στέλεχος της ελληνικής Πρεσβείας Καΐρου.

Ο  Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έχει εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες του στον Αιγύπτιο ομόλογό του, Sameh Shoukry, για τη βοήθεια που παρέχει η χώρα του  στις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν.

Διαβάστε επίσης: Σουδάν: Καμιά ένδειξη πως οι αντιμαχόμενες πλευρές εννοούν να διαπραγματευθούν

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Keywords
Τυχαία Θέματα