Συνεχίζεται η προσπάθεια εμβολιασμών κατά της Covid19 σε παγκόσμιο επίπεδο

O FDA αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για χρήση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για παιδιά 12-15 ετών στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με τους New York Times.


Επιπρόσθετα, στον Καναδά, το εμβόλιο της J&J συνιστάται να χορηγείται σε άτομα άνω των 30 ετών, ενώ στην Βραζιλία καθυστερούν οι εμβολιασμοί, λόγω έλλειψης του κινεζικού εμβολίου CoronaVac.

Επίσης, ένας

στους τέσσερις Ισπανούς έχει ήδη λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου για τον Covid-19.

ΗΠΑ

O αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) είναι έτοιμος να εγκρίνει από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας την χρήση στις ηλικίες 12-15 ετών του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά της Covid-19, ανέφερε χθες η εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη ομοσπονδιακούς αξιωματούχους με γνώση των σχεδίων της αμερικανικής υπηρεσίας.

Η έγκριση θεωρείται αναμενόμενη, καθώς η φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι το εμβόλιο βρέθηκε σε μια κλινική δοκιμή ότι είναι ασφαλές, αποτελεσματικό και προκάλεσε ισχυρή απόκριση αντισωμάτων σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών.

Απαντώντας σε αίτημα του Reuters για να σχολιάσει, ο FDA ανέφερε ότι η εξέτασή του για επέκταση της άδειας κατεπείγουσας χρήσης του εμβολίου αυτού βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Το εμβόλιο έχει ήδη εγκριθεί στις ΗΠΑ για χορήγηση σε άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω.

Η Pfizer αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα των New York Times.

Στο μεταξύ, ο κυβερνήτης της Φλόριντας ήρε χθες, με άμεση ισχύ, όλους τους περιορισμούς που συνδέονταν με την πανδημία της Covid-19, προβάλλοντας ως επιχείρημα για την απόφαση αυτή την αποτελεσματικότητα και την διαθεσιμότητα των εμβολίων.

Καναδάς

Η επιστημονική συμβουλευτική επιτροπή της καναδικής κυβέρνησης για τους εμβολιασμούς συνέστησε χθες να χορηγείται το εμβόλιο της εταιρείας Johnson &Johnson για την Covid-19 μόνο σε άτομα άνω των 30 ετών.

Η ανακοίνωση της CCNI δόθηκε στην δημοσιότητα λίγες ώρες αφότου η Δανία αποφάσισε να μην χρησιμοποιήσει το εμβόλιο της J&J, λόγω "πιθανών παρενεργειών", μολονότι έχει λάβει την έγκριση τόσο του ΠΟΥ, όσο και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Βραζιλία

Στις πρωτεύουσες επτά Πολιτειών της Βραζιλίας, όπως στο Μπέλο Οριζόντε και το Πόρτο Αλέγκρε, ανεστάλη η χορήγηση της δεύτερης δόσης του κινεζικού εμβολίου CoronaVac, λόγω έλλειψης του σκευάσματος αυτού.

Σύμφωνα με τον ενημερωτικό ιστότοπο G1, έχουν διακοπεί επίσης οι εμβολιασμοί στο Αρακαζού, το Ρεσίφε, το Μπέλεμ, το Πόρτο Βέλιου και το Κάμπο Γκράντε. Στη Βραζιλία χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο το κινεζικό εμβόλιο και το 77% των εμβολιασμών έχουν γίνει με αυτό.

Στη Βραζιλία χρησιμοποιείται επίσης το εμβόλιο της AstraZeneca ενώ την περασμένη Πέμπτη παραδόθηκαν ένα εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της Pfizer.

Στο μεταξύ, στη Βραζιλία καταγράφηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες άλλοι 983 θάνατοι εξαιτίας της Covid-19, ενώ επιβεβαιώθηκαν 24.619 κρούσματα του SARS-CoV-2, σύμφωνα με τα δεδομένα που ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το Υπουργείο Υγείας.

Το λατινοαμερικάνικο κράτος των 212 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στον πλανήτη σε απόλυτα μεγέθη επίσημα, με 408.622 θανάτους επί συνόλου 14.779.529 μολύνσεων.

Ισπανία

Ένας στους τέσσερις Ισπανούς έχει ήδη λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου για τον Covid-19, ανακοίνωσαν χθες οι υγειονομικές αρχές, καθώς η Ισπανία επιταχύνει το πρόγραμμα ανοσοποίησης του πληθυσμού.

Συνολικά, 12.162.359 άνθρωποι έχουν κάνει τη μία δόση του εμβολίου, δηλαδή το 25,6% του συνολικού πληθυσμού των 47 εκατομμυρίων. Από αυτούς, τα 5.098.903 (11%) έχουν κάνει και τις δύο δόσεις.

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι αναμένει πως το 70% του πληθυσμού θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Πηγή: ΚΥΠΕ – ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα