Συνεχίζεται η ένταση για πολιτικές ευθύνες στην οικονομία

Συνεχίζεται η ένταση ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα για τις ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν στο πλαίσιο της διερεύνησης από τη Νομική Υπηρεσία για το οικονομικό σκάνδαλο του 2013.

Εξάλλου, χθες, ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης ενημέρωσε την Επιτροπή Θεσμών της Βουλής αναφορικά με την πορεία των ερευνών.

Στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» του ΣΙΓΜΑ βρέθηκαν εκπρόσωποι των κομμάτων, οι οποίοι διασταύρωσαν τα ξίφη τους αναφορικά με τις πολιτικές και

ποινικές ευθύνες που απορρέουν, όσον αφορά στο ζήτημα.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου ανέφερε ότι από τον Γενικό Εισαγγελέα αναμένει να διερευνήσει τις ποινικές ευθύνες, αν αυτές προκύπτουν, προκειμένου οι υπαίτιοι να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη, λέγοντας ότι όλο αυτό το διάστημα, η Γενική Εισαγγελία είχε τη στήριξη της πολιτείας, της Κυβέρνησης και της Βουλής, καθώς, ό,τι ζητήθηκε, δόθηκε.

«Οι υποθέσεις είναι πολύ πολύπλοκες και πρέπει να τεκμηριωθούν σωστά, ενώ κάποιες έχουν πάει στα δικαστήρια», είπε, προσθέτοντας ότι κάποιες υποθέσεις «πήγαν πολύ πίσω», φτάνοντας μέχρι και το 1998.

«Όσον αφορά στις πολιτικές ευθύνες, δεν είμαι της άποψης ότι αυτά τα δύο θα πρέπει να συνδυάζονται. Την πολική ευθύνη, την κρίνει ο κόσμος με την κρίση του», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι μόνο θέμα πράξεων, αλλά πολλές φορές θέμα μη-πράξεων».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ανέφερε ότι ο διάλογος θα έπρεπε να αφορά στις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των τραπεζιτών, για τις οποίες ενημερώθηκε χθες η Επιτροπή Θεσμών, αντί για τις πολιτικές ευθύνες.

«Η ιστορία αυτού του τόπου, δεν σταματάει στην 1η του Μάρτη του 2013, γιατί τώρα δεν κρίνεται ο Χριστόφιας, αλλά ο Αναστασιάδης. Αυτός που κούρεψε, αυτός που κορόιδεψε για τις ιδιωτικοποιήσεις, που βόλεψε ημέτερους και τα έβγαλαν εκτός Κύπρου για να μην κουρευτούν», είπε και πρόσθεσε ότι η έκθεση της Επιτροπής είναι ένα φιάσκο, «όχι γιατί το λέμε εμείς, ούτε γιατί συστάθηκε παράνομα με ευθύνες και του Υπουργού Δικαιοσύνης, αλλά πρωτίστως γιατί εκεί πήγαν άνθρωποι για να πουν αυτά που ήθελαν να πουν και την έβγαλαν καθαρή οι υπαίτιοι της τραπεζικής κρίσης, δηλαδή οι τραπεζίτες, οι εποπτικές Αρχές και η Κεντρική Τράπεζα».

Από πλευράς ΔΗΚΟ, ο βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας εξέφρασε την άποψη ότι για το σκάνδαλο υπήρξε ολόκληρο σχέδιο σε οργανωμένη βάση.

Πρόσθεσε, δε, ότι ακόμα και το 1974 ο κυπριακός λαός έχασε σχεδόν τα πάντα, αλλά κανένας καταθέτης δεν έχασε έστω και λίγες από τις καταθέσεις του.

«Σωστά, είπε ο κ. Ζαχαρίου, ότι τις πολιτικές ευθύνες τις αποδίδει ο κυπριακός λαός, αλλά αυτός θα πρέπει να έχει στον νου του ποιους επιλέγει», σημείωσε με νόημα.

Τέλος, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Άγης Αγαπίου υπογράμμισε ότι σε κάθε εκλογική αναμέτρηση η αποχή αυξάνεται, προσθέτοντας ότι στην Κύπρο η ατιμωρησία αποτελεί κουλτούρα.

«Σε αυτή τη χώρα, έγινε πραξικόπημα και δεν τιμωρήθηκε κανένας, έγινε το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου και δεν τιμωρήθηκε κανένας. Η τιμωρία για εμάς δεν είναι τιμωρητικό μέτρο. Είναι μέτρο προστασίας μας», σημείωσε, προσθέτοντας ότι αν κάποιοι θεωρούν ότι ποινική και πολιτική ευθύνη δεν πάνε μαζί, αλλά είναι ανεξάρτητα, είναι για να μην φτάσουμε ποτέ στις πολικές ευθύνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα