Συνεχίζει την υπεράσπιση της συμφωνίας του Brexit η βαλλόμενη Mέι

Με ομιλία της στο συνέδριο της Συνομοσπονδίας Βρετανικής Βιομηχανίας (CBI) ξεκινά η Τερέζα Μέι μία εβδομάδα την οποία η ίδια χαρακτήρισε «κρίσιμη» για το Brexit.


Το πρώτο μεγάλο εμπόδιο που καλείται να ξεπεράσει η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου είναι η προσπάθεια των ευρωσκεπτικιστών Συντηρητικών βουλευτών να προκαλέσουν ψηφοφορία επί πρότασης δυσπιστίας σε βάρος της.

Η εφημερίδα Sun γράφει ότι έχει εντοπίσει συνολικά 42

βουλευτές των Τόρις που είτε δημοσίως είτε ιδιωτικά έχουν πει πως υπέβαλαν επιστολή υπέρ πρότασης δυσπιστίας στο αρμόδιο κομματικό όργανο. Απαιτούνται 48 επιστολές για να ξεκινήσει η διαδικασία μομφής.

Ο επικεφαλής αυτού του κομματικού οργάνου, της Επιτροπής 1922, σερ Γκρέιαμ Μπρέιντι, επιβεβαίωσε στο ραδιόφωνο του BBC ότι ο αριθμός των 48 επιστολών δεν έχει συμπληρωθεί. Χαρακτήρισε δε «προσβλητικό» των υπαινιγμό κάποιων ευρωσκεπτικιστών βουλευτών ότι δεν ανακοινώνει την συμπλήρωση του μαγικού αριθμού 48 για να δώσει περιθώρια ελιγμού στην πρωθυπουργό.

Σε περίπτωση που συγκεντρωθούν οι απαραίτητες επιστολές, η ψηφοφορία της κοινοβουλευτικής ομάδας για την ανατροπή της κ. Μέι θα μπορούσε να γίνει ακόμα και την επόμενη ημέρα. Απαιτούνται 158 ψήφοι υπέρ της πρότασης δυσπιστίας για να καθαιρεθεί η πρωθυπουργός. Σε περίπτωση που επικρατήσει, αντίθετα, η κα Μέι, το καταστατικό των Τόρις δεν επιτρέπει δεύτερη διαδικασία μομφής για 12 μήνες.

Στην ομιλία της στο συνέδριο του CBI η Τερέζα Μέι θα επαναλάβει πως «η Συμφωνία Αποχώρησης έχει συμφωνηθεί πλήρως, υπό την προϋπόθεση ασφαλώς οριστικής συμφωνίας επί του μελλοντικού πλαισίου (σχέσης με την ΕΕ)».

Το μήνυμα αυτό θα απευθύνεται σε βουλευτές, υπουργούς και αντιπολίτευση που επιμένουν ότι η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί όρους της αποχώρησής της από την ΕΕ.

Αντίθετα, η κα Μέι θέλει να δώσει έμφαση στην διαπραγμάτευση που γίνεται αυτή την εβδομάδα επί του πλαισίου της μελλοντικής σχέσης με την ΕΕ. Μία πολιτική διακήρυξη επί αυτού του μελλοντικού πλαισίου θα επισφραγιστεί στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της προσεχούς Κυριακής. Η κα Μέι πιστεύει ότι η προοπτική μίας καλής συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου μετά από την μεταβατική περίοδο του Brexit μπορεί να μετριάσει τις αντιδράσεις επί της Συμφωνίας Αποχώρησης και να βελτιώσει τις πιθανότητες να περάσει η συμφωνία από τη Βουλή των Κοινοτήτων στην κρίσιμη ψηφοφορία του Δεκεμβρίου.

«Εκείνη η συμφωνία είναι καλή για το Ηνωμένο Βασίλειο. Εκπληρώνει τις επιθυμίες του βρετανικού λαού όπως εκφράστηκαν στο δημοψήφισμα του 2016», θα προσθέσει η πρωθυπουργός υπερασπιζόμενη την Συμφωνία Αποχώρησης.

Brexit/Sun: Υπολείπονται 6 επιστολές για πρόταση μομφής κατά Μέι

Η κα Μέι θα δώσει επίσης έμφαση στην «ανάκτηση του ελέγχου των συνόρων» του Ηνωμένου Βασιλείου. Θα πει ότι η χώρα θα υιοθετήσει για το μέλλον ένα μεταναστευτικό σύστημα που «δεν θα βασίζεται στο από πού κατάγεται κάποιος, αλλά ένα σύστημα που θα χτιστεί γύρω από τα ταλέντα και τις δεξιότητες που έχει να προσφέρει κάποιος».

Η κα Μέι έχει επίσης να διαχειριστεί την νέα σφοδρή επίθεση του αρχι-Brexiteer τέως υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον μέσα από την εβδομαδιαία στήλη του στην Daily Telegraph.

Ο κ. Τζόνσον χαρακτηρίζει την Συμφωνία Αποχώρησης στην οποία κατέληξε η βρετανική κυβέρνηση με τις Βρυξέλλες «αποτρόπαιο ξεπούλημα» και «προδοσία τόσο των υποστηρικτών, όσο και των πολέμιων της εξόδου από την ΕΕ».

Brexit: «Σήμερα είναι η Ημέρα της Κρίσεως για Μέι»

Προτείνει μία διαφορετική προσέγγιση η οποία περιλαμβάνει πλήρη απόρριψη της όποιας δικαιοδοσίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επί βρετανικών υποθέσεων, κατάργηση του λεγόμενου ‘backstop’ (δικτύου ασφαλείας') για τη Βόρεια Ιρλανδία, παρακράτηση μέρους του ποσού που έχει συμφωνηθεί ως κόστος του διαζυγίου από την ΕΕ, συμφωνία επιδίωξης μίας εμπορικής συμφωνίας στα πρότυπα της συμφωνίας ΕΕ-Καναδά αλλά ενισχυμένη και εντατικότερη προετοιμασία για Brexit χωρίς συμφωνία.

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC το πρωί της Δευτέρας ο Remainer υπουργός Επιχειρήσεων Γκρεγκ Κλαρκ φάνηκε να είναι ανοιχτός στο ενδεχόμενο παράτασης της μεταβατικής περιόδου ακόμα και κατά δύο χρόνια, έως το τέλος του 202, όπως πρότεινε ως επιλογή μέσα στο Σαββατοκύριακο ο Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής διαπραγματευτής της Κομισιόν.

Γερμανία και ΕΕ δίνουν τελεσίγραφο στο Λονδίνο για Brexit

Keywords
Τυχαία Θέματα