Συνεχίστηκε η υπόθεση ΧΥΤΥ Κόσιης – ΧΥΤΑ Πάφου

Με την κατάθεση τριών μαρτύρων κατηγορίας συνεχίστηκε σήμερα η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας για την υπόθεση ΧΥΤΥ Κόσιης – ΧΥΤΑ Πάφου.

Πρόκειται για τους Πέτρο Πέτρου, χειριστή Λογισμικού σε εταιρεία που παρελάμβανε και ζύγιζε σκύβαλα από δήμους και κοινότητες, Χρύση Πετούση, Πολιτικό Μηχανικό στο εργοληπτικό τμήμα της εταιρείας Cybarco

και Στέργιο Παλπάνη, έκτακτο Πολιτικό Μηχανικό στο τμήμα διαχείρισης αποβλήτων του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ο μάρτυρας Πέτρος Πέτρου αναγνώρισε και υιοθέτησε κατάθεση που έδωσε στην αστυνομία στις 23/03/2016, με την οποία αναφερόταν στη σχέση που είχε με τη μάρτυρα Παντελίτσα Μάππουρα, λογίστρια στην εταιρεία Helector Cyprus.

Όπως ανέφερε στο δικαστήριο, με την κ. Μάππουρα ήταν συγχωριανοί και η συνεργασία τους περιοριζόταν στο αν γινόταν κάποιο λάθος στις ποσότητες των σκυβάλων που καταμετρούνταν και η κ. Μαππούρα τις διόρθωνε.

Αναφέρθηκε, ακόμα, ότι κατά την κατάθεσή του στην αστυνομία τού παρουσιάστηκαν κάποια τιμολόγια, τα οποία έφεραν την υπογραφή του ως παραλήπτη ποσού 46 χιλιάδων ευρώ, για τα οποία ο μάρτυρας -όπως είπε στο δικαστήριο- έπαθε σοκ, αφού δεν είχε ιδέα περί ποιών ποσών επρόκειτο.

Επιπλέον, ανέφερε ότι χρειάστηκε τη φροντίδα ψυχολόγου, λόγω του σοκ που υπέστη, για να σημειώσει ότι με τη βοήθεια του θεράποντος ιατρού του κάποιο διάστημα αργότερα, ανακάλεσε στη μνήμη του ότι κάποια Χριστούγεννα πήρε ένα ποσό από την Παντελίτσα Μάππουρα ως φιλοδώρημα (bonus) για την εργασιακή του υπερωρία.

Σε ερώτηση από τον εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής Νίνο Κέκκο, αν η αστυνομία τού υπέδειξε δέσμη εγγράφων και αν ο ίδιος είχε κάποια σχέση μαζί τους, ο κ. Πέτρου είπε ότι αναγνώρισε τις υπογραφές του, σημειώνοντας ότι όταν υπέγραφε στα τιμολόγια δεν ήταν συμπληρωμένα τα ποσά, όπως του παρουσιάστηκαν από την Αστυνομία.

Κατά την αντεξέτασή του από τον δικηγόρο του πρώην Οικονομικού Διευθυντή του Δήμου Πάφου Δημήτρη Πατσαλίδη, Αλέξανδρο Αλεξάνδρου, ο μάρτυρας ανέφερε ότι το μοναδικό ποσό που έλαβε από την Παντελίτσα Μάππουρα ήταν 200 ή 300 ευρώ για την υπερωριακή εργασία που έκανε εκείνα τα Χριστούγεννα.

Σημείωσε ότι δεν θυμόταν ακριβώς το ποσό, γιατί ήταν μικρό, ωστόσο, όταν ξεπέρασε το σοκ που υπέστη στην αστυνομία, το ανακάλεσε αργότερα στη μνήμη του.

Σε ερώτηση του κ. Αλεξάνδρου γιατί δεν πήγε να το πει στην αστυνομία όταν το θυμήθηκε, ο κ. Πέτρου είπε πως φοβήθηκε να αναφέρει ότι πήρε 200 ευρώ.

Επιπλέον, ο κ. Αλεξάνδρου τον ρώτησε γιατί στα συγκεκριμένα τιμολόγια υπέγραφε ως Πέτρος Αντρέου και αν του είχε υποδείξει η κ. Μάππουρα να το κάνει, με τον μάρτυρα να απαντά ότι η Παντελίτσα Μάππουρα τού είχε πει να υπογράψει με αυτό το όνομα και ότι το bonus που πήρε θα περνιόταν σε άλλο υπάλληλο της εταιρείας της.

Ο συνήγορος του Δημήτρη Πατσαλίδη υπέβαλε στον μάρτυρα ότι δεν λέει ούτε αυτή τη φορά την αλήθεια στο δικαστήριο και ότι τις συγκεκριμένες υπογραφές τις έβαλε για κάποιο αντάλλαγμα, το οποίο μόνο ο ίδιος και η Μαππούρα γνώριζαν.

Ο 2ος μάρτυρας Χρύσης Πετούσης υιοθέτησε κατάθεση που έδωσε στην αστυνομία και η οποία αναφέρεται στη συμφωνία της εταιρείας Cybarco και της Helector για το έργο στην Κόσιη.

Ο κ. Πετούσης ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνεργασίας είχαν εμφανιστεί σοβαρά προβλήματα, με αποτέλεσμα η εταιρεία του να αποχωρήσει, υπογράφοντας συμφωνητικό για πλήρη αποχώρηση.

Πρόσθεσε ότι μετά την αποχώρηση της εταιρείας Cybarco, ουδεμία ανάμειξη είχε στο έργο.

Απαντώντας σε ερώτηση της Κατηγορούσας Αρχής, ο κ. Πετούσης είπε πως τα προβλήματα που είχαν προκύψει εστιάζονταν στο θέμα της διαχείρισης της κατασκευής από το ξεκίνημα.

Ακολούθως, κατέθεσε ο μάρτυρας Στέργιος Παλπάνης, ο οποίος αναγνώρισε και υιοθέτησε το περιεχόμενο των τριών καταθέσεων που έδωσε στην αστυνομία.

Ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής τού παρουσίασε δέσμη εγγραφών, που αποτελείται από διάφορα πιστοποιητικά και έγγραφα συμφωνίας, τα οποία ο μάρτυρας αναγνώρισε, ώστε να κατατεθούν ως τεκμήρια.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο, στις 09:00, με την αντεξάταση του μάρτυρα από την υπεράσπιση.

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση κατηγορούνται οι Δημήτρης Πατσαλίδης (πρώην Οικονομικός Διευθυντής Δήμου Πάφου), Μιχάλης Πάντης (Δημόσιος Υπάλληλος), Αντώνιος Κουρουζίδης (Συνταξιούχος), Ανδρέας Λουρουτζιάτης (πρώην Δήμαρχος Λάρνακας), Γεώργιος Κουλλαπής (Συνταξιούχος), Νικόλας Κουλλαπής (Ιατρός), Enviroplan Μελετητική Σύμβουλοι Αναπτυξιακών &Τεχνικών Έργων Α.Ε. (Ανώνυμος εταιρεία), Θεοφάνης Λώλος (Χημικός Μηχανικός), Helector Cyprus Ltd και N.E MIDORIACO LTD, ενώ έχουν ήδη καταδικαστεί, μετά από παραδοχή, οι Σάββας Βέργας (διετής φυλάκιση), Δημήτρης Γιαννακόπουλος (18 μήνες με αναστολή), Χριστάκης Πέτρου (10 μήνες με αναστολή), Ιμάντ Μπακλέ (10 μήνες με αναστολή) και Ευτύχιος Μαληκκίδης (δεκαπεντάμηνη φυλάκιση).

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα