Συνεχίστηκε η συζήτηση του εναρμονιστικού νομοσχεδίου...

...για επιβολή ΦΠΑ στη γη

ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΕ χθες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών η συζήτηση του εναρμονιστικού νομοσχεδίου για την επιβολή ΦΠΑ 19% στη γη, στο οποίο ενσωματώθηκαν τρία ανακουφιστικά μέτρα που συμφωνήθηκαν μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ), ύστερα από σχετικές οδηγίες της Επιτροπής.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της

Επιτροπής Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι κανένας που δεν είναι επαγγελματίας δεν θα πληρώσει ΦΠΑ στο ενοίκιο, προσθέτοντας ότι εξαιρούνται τα νεαρά ζευγάρια ή οποιοσδήποτε ενοικιάζει διαμέρισμα ή σπίτι για ιδιοκατοίκηση. Εκεί που θα επιβάλλεται ΦΠΑ στο ενοίκιο είναι όταν ο ενοικιαστής είναι εγγεγραμμένος στο ΦΠΑ και δεν θα έχει επιπλέον κόστος αυτός, καθώς από τη μια θα πληρώσει ΦΠΑ 19% και από την άλλη θα το εισπράξει πίσω, λόγω συμψηφισμού.

Αναφορικά με τις εξαιρέσεις από την επιβολή ΦΠΑ που συμφωνήθηκαν μεταξύ ΥΠΟΙΚ και ΣΕΛΚ, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι το πρώτο σημείο αφορά την εξαίρεση επιβολής ΦΠΑ, όταν πωλούνται μετοχές από εταιρεία που κατέχει ακίνητα, εξηγώντας αν μια εταιρεία που κατέχει ακίνητα πωλήσει μέρος ή το σύνολο του μετοχικού της κεφαλαίου εξαιρείται από την επιβολή 19% ΦΠΑ.

Οικοδομές και κτήρια
Το δεύτερο σημείο, σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, αφορά τις οικοδομές και την επιβολή ΦΠΑ μόνο στους επιχειρηματικούς ενοικιαστές, που είναι είτε νομικά είτε φυσικά πρόσωπα εγγεγραμμένα στο ΦΠΑ και θα μπορούν να επανακτήσουν το επιπρόσθετο κόστος που πληρώνουν ΦΠΑ, από το ΦΠΑ που θα εισπράξουν.

Ως παράδειγμα, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι όταν μια επιχείρηση ενοικιάζει μετά τη θέσπιση της νομοθεσίας ένα γραφείο 10.000 ευρώ τον χρόνο, θα πληρώνει ΦΠΑ 1.900 ευρώ, αλλά από το ΦΠΑ που θα εισπράξει καθ' όλην τη διάρκεια του έτους θα κρατήσει τα πρώτα 1.900 ευρώ πριν πληρώσει στο κράτος.

Επιπρόσθετα, είπε ότι θα δικαιούται κάποιος ιδιοκτήτης που έχει παλιό κτήριο, για το επιπλέον κόστος του για τη συντήρηση ή ανακαίνιση ενοικιαζόμενου κτηρίου, ό,τι πληρώσει ΦΠΑ θα μπορούσε να το πάρει πίσω από το ΦΠΑ που θα χρεώσει στον ενοικιαστή. Ανέφερε ότι το ΦΠΑ το εισπράττει ο πωλητής και είναι υποχρέωση του πωλητή να πληρώσει το ΦΠΑ στο κράτος.

Δάνεια
Είπε ακόμη ότι όταν κάποιος δεν μπορεί να εξοφλήσει το δάνειό του και συμφωνήσει με την τράπεζά του για την αναδιάρθρωση ή την εξόφληση του δανείου να δώσει το ακίνητό του για να εξοφλήσει το δάνειο, στην προσπάθεια να βοηθήσουμε και τον δανειολήπτη αλλά και να ενισχύσουμε την προσπάθεια που γίνεται για την αναδιάρθρωση των δανείων, σε αυτή την περίπτωση, ο ενυπόθηκος δανειολήπτης δεν θα χρειαστεί να πληρώσει το ΦΠΑ. Ανέφερε, ωστόσο, ότι όταν η τράπεζα θα πωλήσει το ακίνητο σε κάποιον τρίτο, θα πρέπει να του χρεώσει ΦΠΑ και στη συνέχεια θα πληρώσει ΦΠΑ 19% στο κράτος.

Αναφορικά με τον ορισμό της οικοπεδοποιήσιμης γης, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι αυτή είναι η γη που είναι σε ζώνες ανάπτυξης είτε οικιστικές, είτε τουριστικές είτε εμπορικές. Αυτή κατά την άποψή μας είναι η οικοπεδοποιήσιμη γη και η οδηγία δίνει το δικαίωμα στα κράτη μέλη να διευκρινίσουν τι κατά τους εθνικούς τους νόμους και διαδικασίες είναι οικοπεδοποιήσιμη γη, ανέφερε, προσθέτοντας ότι όπως έχει εξαιρεθεί η κτηνοτροφική γη, της ίδιας εξαίρεσης πρέπει να τύχει και η αγροτική γη.
Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα