Συνέχεια με την αντεξέταση Γ. Κυπρή στη δίκη της Τρ. Κύπρου

Συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας η αντεξέταση του Γιάννη Κυπρή εκ των κατηγορουμένων στην 1η ποινική υπόθεση εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και άλλων πρώην ανώτατων στελεχών της με κύρια κατηγορία τη χειραγώγηση της αγοράς.

Η αντεξέταση του κ. Κυπρή από την Εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής, η οποία γίνεται στα πλαίσια της απολογίας του κατηγορουμένου, επικεντρώθηκε

στη διαδικασία που ακολουθούσε η τράπεζα όσον αφορά στην έκδοση σημαντικής ανακοίνωσης όπως ήταν η ανακοίνωση υπό τη μορφή προειδοποίησης κέρδους (profit warning) ως επίσης και στις ενέργειες της τράπεζας για κάλυψη του κεφαλαιακού κενού μέχρι τις 30 Ιουνίου 2012.

Ο κ. Κυπρή ξεκαθάρισε ότι η έκδοση ανακοίνωσης ήταν απόφαση και ευθύνη του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας, απορρίπτοντας την υποβολή ότι το ΔΣ προσπάθησε να αποσείσει μέρος των ευθυνών του επιρρίπτοντας την ευθύνη της μη έγκρισης του αιτήματος για παράταση πέραν της 30/6 στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου.

Σύμφωνα με τη θέση του κ. Κυπρή, ο ίδιος πίστευε ότι οι ενέργειες στις οποίες προέβαινε η τράπεζα για κάλυψη του κεφαλαιακού κενού μέχρι τις 30/6/2012 που είχαν να κάμουν με τη πώληση των ασφαλιστικών εταιρειών, την έκδοση Coco’s και το ενδεχόμενο να ζητηθεί παράταση θα τελεσφορούσαν στο τέλος της ημέρας.

Ο κ. Κυπρή προέβαλε, σε προηγούμενη αντεξέταση του, τη θέση ότι το ενδεχόμενο έκδοσης ανακοίνωσης profit warning θα έπρεπε να είχε συζητηθεί στη συνεδρία του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου στις 14 Ιουνίου 2012 προκειμένου να ληφθεί μια συλλογική απόφαση στο πλαίσιο της διαφάνειας.

Υποστήριξε επίσης ότι ο Ανδρέας Ηλιάδης ήταν κάθετα αντίθετος τόσο με την έκδοση ανακοίνωσης profit warning όσο και με τη συζήτηση του θέματος στη συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου. Υποστήριξε επίσης ότι με τη θέση του κ. Ηλιάδη για μη συζήτηση του θέματος στη συνεδρία του ΔΣ συμφωνούσε και ο Πρόεδρος του ΔΣ Θεόδωρος Αριστοδήμου.

Στη γραπτή του δήλωση, ο κ. Κυπρή είπε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου μεταξύ 14 και 25/06/2012, δεν είχε προσωπικά γνώση οποιωνδήποτε συγκεκριμένων γεγονότων ή καταστάσεων που να συνέκλιναν υπέρ της έκδοσης δημόσιας ανακοίνωσης, ότι το κεφαλαιακό έλλειμμα της Τράπεζας Κύπρου θα ήταν περίπου €400 εκατ. σε σχέση με €200 εκατ. που είχε ανακοινωθεί στις 10/05/2012.

Μια τέτοια ανακοίνωση, όπως ισχυρίστηκε, «θα ήταν ελλιπής και παραπλανητική» και πως κατά την εν λόγω περίοδο «όλες οι ενδείξεις και παραστάσεις των αρμοδίων έκλιναν υπέρ της θέσης ότι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η Τράπεζα θα κάλυπτε το έλλειμμα».

Η αντεξέταση του κ. Κυπρή θα συνεχιστεί και αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τετάρτη, 31/5.

Εκτός από την Τράπεζα Κύπρου ως νομικό πρόσωπο και τον Γιάννη Κυπρή, κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση είναι επίσης οι Ανδρέας Ηλιάδης, Θεόδωρος Αριστοδήμου, Αντρέας Αρτέμης και Γιάννης Πεχλιβανίδης.

Το Κακουργιοδικείο με ενδιάμεση απόφαση του στις 27 Απριλίου 2016 έκρινε ότι υπάρχει εκ πρώτης όψεως υπόθεση εναντίον των κατηγορουμένων, καλώντας τους σε απολογία.

Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί η απολογία των Ανδρέα Ηλιάδη, Θεόδωρου Αριστοδήμου, Αντρέα Αρτέμη και Γιάννη Πεχλιβανίδη. Η Τράπεζα Κύπρου, η οποία θα απολογηθεί τελευταία, έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα καλέσει τον καθηγητή - εμπειρογνώμονα Kern Alexander για να καταθέσει ως μάρτυρας στην υπόθεση.

Για τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας, μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους από το δικαστήριο πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα