Σύνδεσμος Αξιωματικών κατά ΥΠΑΜ για περιστατικό ξυλοδαρμού

Με αφορμή το περιστατικό που έλαβε χώρα σε στρατόπεδο στη Λεμεσό, σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς οπλίτου και μητέρας, εναντίον Διοικητού Μονάδος, ο Σύνδεσμος Αξιωματικών Κυπριακού Στρατού ανακοινώνει καταρχήν ότι: καταδικάζει την όποια μορφή βίας, από όπου και αν προέρχεται, εκτός και αν αφορά «αυτοάμυνα», όπως οι στρατιωτικοί κανονισμοί καθορίζουν.

Η ρύση του Πλάτωνα «Μηδενί δίκην δικάσεις, πριν αμφοίν μύθων ακούσεις» (Μη δικάσεις καμία δίκη, εάν δεν ακούσεις και τις δύο πλευρές) και εις τη συνέχεια η του Σωκράτη «Να σκέφτεσαι σοβαρά και να αποφασίζεις αμερόληπτα»,

φαίνεται ότι στην προκειμένη περίπτωση δεν ισχύουν ή δεν έχουν καμία σημασία.

Ο Υπουργός Άμυνας και κάποια μέσα ενημέρωσης βιάστηκαν, για τους δικούς τους λόγους, υπό μορφή «λαϊκού δικαστηρίου», να εντοπίσουν τον ένοχο και ερήμην του να τον καταδικάσουν.

Ξυλοδαρμός στρατιώτη - Οι εξελίξεις και το πόρισμα έρευνας

Σε ό,τι αφορά τα μέσα ενημέρωσης, τη δουλειά τους κάνουν, ο πολιτικός μας προϊστάμενος όμως, ως θεματοφύλακας, όφειλε:

• Να διασφαλίσει την αμερόληπτη και την εις βάθος διερεύνηση της υπόθεσης, χωρίς να προκαταλάβει ή και να επηρεάσει το πόρισμα της ανάκρισης, αυθημερόν, από τις Βρυξέλλες.

• Να ορίσει αντικαταστάτη κατά την απουσία του, ο οποίος να ήταν σε θέση να χειριστεί τέτοιου είδους ζητήματα.

• Να ενημερωθεί για την έκβαση παρόμοιων δεδικασμένων υποθέσεων, προ της απόφασής του να θέσει σε διαθεσιμότητα τον Διοικητή της Μονάδος.

• Να ενημερωθεί σφαιρικά και να αποφύγει τις μονόπλευρες δηλώσεις.

• Να είχε υπόψη του ότι, ο εν λόγω συνάδελφος, στα 40 σχεδόν χρόνια της πορείας του στο στράτευμα και λίγους μήνες προ της αφυπηρέτησής του, ουδέποτε επέδειξε βίαιη συμπεριφορά. Αντίθετα, οι υφιστάμενοι του εθνοφύλακες, έφεδροι και κληρωτοί, τον χαρακτηρίζουν ως Αξιωματικό χαμηλών τόνων, πράο και μεθοδικό.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Αξιωματικών Κυπριακού Στρατού εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για την ευκολία με την οποία θυματοποιούνται τα στελέχη και κατ΄ επέκταση η Ιεραρχία του στρατεύματος, στον βωμό της κατανάλωσης και των εύηχων συνθημάτων.

Παράλληλα, εκφράζει την αμέριστη στήριξή του στα μέλη του, όπου, υπό συνθήκες αβεβαιότητας, υπερβάλουν εαυτόν για την τήρηση της τάξης και της πειθαρχίας. Εύχεται, επίσης, στους στρατιώτες καλό και αξιοπρεπές υπόλοιπο θητείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα