«Συναντήσεις Ισραηλινών-Λιβανέζων σε Κύπρο-Ελλάδα για ΑΟΖ»

Στη σκιά της έντασης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Λιβάνου ενημέρωσαν το Ισραήλ μέσω τρίτου ότι η χώρα τους δεν θα αποτελέσει τη βάση για επιχειρήσεις του Ιράν μέσω της Χεζμπολάχ ή οποιουδήποτε άλλου κόμματος, εάν ξεσπάσει ο πόλεμος μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ, αναφέρει η ιστοσελίδα Independent Arabia. Επιπλέον, πηγή τόνισε ότι το Ισραήλ και ο Λίβανος εξετάζουν σοβαρά το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλάσσιων και χερσαίων

συνόρων και ότι έχει σημειωθεί πρόσφατα σημαντική πρόοδος στο θέμα αυτό μέσω της αμερικανικής διαμεσολάβησης, καθώς και του «μυστικού διαλόγου που λαμβάνει χώρα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο αραβικός ιστότοπος ισχυρίστηκε ότι "πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις μεταξύ Λιβανέζων και Ισραηλινών αξιωματούχων στην Ελλάδα και την Κύπρο" και ότι οι πρώην αξιωματούχοι του Λιβανικού Στρατού έχουν συνάψει σχέσεις μεταξύ του Προέδρου Αούν και ανώτερων Ισραηλινών αξιωματούχων.

Όσον αφορά το θέμα του Ιράν, ισραηλινή πηγή δήλωσε ότι τα μηνύματα μεταδόθηκαν "από πολύ ανώτερους αξιωματούχους του Λιβάνου μέσω απεσταλμένων και άλλων". Ο ιστότοπος ανέφερε ότι ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν ενημερώνει τους Ισραηλινούς αξιωματούχους από ειδικό απεσταλμένο ότι «κατάλαβε από τη σύμμαχό του τη Χεζμπολάχ ότι η οργάνωση δεν σκοπεύει να επιτεθεί στο Ισραήλ, αν και μπορεί να ανταποκριθεί σε μια αμερικανική επίθεση εναντίον του Ιράν, ενδεχομένως εντός του Κόλπου».

Σημείωσε, επίσης, ότι ο πρόεδρος του Λιβάνου απέρριψε απερίφραστα οποιαδήποτε παρέμβαση της χώρας του σε πιθανή αντιπαράθεση μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσιγκτον, τονίζοντας ότι η θέση της Βηρυτού ήταν "διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς ο πόλεμος δεν είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών".

Keywords
Τυχαία Θέματα