Συνάντηση των ΥΠΕΞ Κίνας-ΗΠΑ με φόντο την Ταϊβάν
Οι επικεφαλής της αμερικανικής και της κινεζικής διπλωματίας συναντώνται σήμερα στη Νέα Υόρκη με φόντο τις οξυμένες εντάσεις για την Ταϊβάν.
Ο Άντονι Μπλίνκεν θα δει τον Ουάνγκ Γι στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ· θα πρόκειται για την πρώτη τους συνάντηση μετά τις συνομιλίες που είχαν τον Ιούλιο στο Μπαλί, όπου διαβεβαίωσαν πως πρόθεσή τους είναι να συνεχίσουν τον διάλογο.
Όμως, έναν μήνα αργότερα, η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS και μεταδόθηκε την Κυριακή, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε πως η χώρα του θα επέμβει στρατιωτικά σε περίπτωση εισβολής της Κίνας στην Ταϊβάν, θέτοντας για ακόμη μια φορά υπό αμφισβήτηση την λεγόμενη «στρατηγική αμφισημία» των ΗΠΑ.
Ωστόσο, ένδειξη κατευνασμού ήταν πως ο κινέζος υπουργός είπε χθες πως συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον αμερικανό ειδικό απεσταλμένο για το κλίμα, τον πρώην ΥΠΕΞ Τζον Κέρι, παρότι το Πεκίνο ανέστειλε τη συνεργασία στο ζήτημα εν είδει αντιποίνων για την επίσκεψη της κυρίας Πελόσι στην Ταϊπέι.
Σε ομιλία του χθες ο κ. Ουάνγκ εξέφρασε πάντως ξανά την οργή του Πεκίνου για την υποστήριξη της Ουάσινγκτον στο νησί των 23 εκατομμυρίων κατοίκων, που η Κίνα θεωρεί μέρος της επικράτειάς της.
Το ζήτημα της Ταϊβάν έχει μετατραπεί στο πιο λεπτό στις διμερείς σχέσεις, τόνισε. «Εάν τύχει λαθεμένων χειρισμών θα μπορούσε να καταστρέψει τις αμερικανοσινικές σχέσεις», προειδοποίησε κατά την ομιλία του στο κέντρο μελετών Asia Society.
«Όπως οι ΗΠΑ δεν θα επέτρεπαν στη Χαβάη να ανεξαρτητοποιηθεί, η Κίνα έχει δικαίωμα να θέλει την ενοποίηση της χώρας», πρόσθεσε ο κ. Ουάνγκ.
Η συνάντηση θα είναι προπαρασκευαστική ενόψει της ενδεχόμενης διά ζώσης συνάντησης του Τζο Μπάιντεν και του Σι Τζινπίνγκ, της πρώτης αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ο αμερικανός πρόεδρος, πιθανόν τον Νοέμβριο στο Μπαλί, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20.
Ο κ. Ουάνγκ είπε πως οι δύο χώρες θέλουν να φροντίσουν η σχέση τους να «λειτουργεί», να μην υπάρξει σύγκρουση, όμως πρόσθεσε πως η Ουάσινγκτον παίζει σε πολλά ταμπλό.
Το αμερικανικό Κογκρέσο στηρίζει θερμά την Ταϊβάν και σχέδιο νόμου που προβλέπει απευθείας χορήγηση αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ταϊβάν πέρασε πρόσφατα στάδιο-κλειδί στη Γερουσία.
Ο κ. Μπλίνκεν συναντήθηκε χθες Πέμπτη στη Νέα Υόρκη με τον νοτιοκορεάτη και με τον ιάπωνα ομόλογό του και λίγο προτού δει τον κ. Ουάνγκ θα έχει συνομιλίες στο πλαίσιο της Quad («τετραμερούς»), συμμαχίας που έχουν συμπήξει οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Ινδία και η Ιαπωνία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η ανακοίνωση του ΣΚΑΙ για την εκπομπή του Ευτύχη Μπλέτσα, Happy Traveller – Πώς εμπλέκεται η σύζυγός του, Ηλέκτρα
- Αχαΐα: Πεθερά «έπιασε» τη νύφη με τον εραστή της στο γλέντι του γάμου
- Στο νοσοκομείο 15 άτομα μετά από κατανάλωση γουρουνοπούλας σε πανηγύρι
- Σοκαριστικό βίντεο: Χρυσαετός αρπάζει και θανατώνει αγριοκάτσικο – Ο σκληρός νόμος της φύσης
- Γιατί θα παίξει και την Κυριακή ο Σασμός;
- Ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός: Φθινοπωρινός «μποναμάς» για τους συνεπείς οφειλέτες
- Αμερικανικός «εμφύλιος» για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης
- Μετά από χρόνια, "άνοιξαν" τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον σιδηρόδρομο.
- Κρήτη: Τον σκότωσαν μπροστά στην 8χρονη κόρη του – Στο εδώλιο οι δολοφόνοι του «Λαέρτη»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Ουκρανία: Ξεκίνησε η ψηφοφορία για τα δημοψηφίσματα στις κατεχόμενες περιοχές
- Ισραηλινός αξιωματικός σκότωσε Παλαιστίνιο ύποπτο για μια επίθεση με μαχαίρι
- Μελέτη: Η Covid-19 αυξάνει τον κίνδυνο για μακρόχρονα προβλήματα στον εγκέφαλο
- «Δεν έχουν τα κότσια να πάνε να τους πιάσουν - Ο τόπος χρειάζεται κάθαρση»
- Πρωθυπουργός Ισραήλ στον ΟΗΕ: Έχω ένα παιδί με ειδικές ανάγκες. Τη λένε Γιαελί
- Τσαγγαρίδης: Φωτεινότερος φαντάζει ο πλανήτης Δίας, αποκορύφωμα σε λίγες μέρες
- Συνάντηση των ΥΠΕΞ Κίνας-ΗΠΑ με φόντο την Ταϊβάν
- Γράφει ιστορία με την Εθνική Γαλλίας ο Ζιρού - Μια ανάσα από την κορυφή
- Απορρίπτει τις δηλώσεις Αγγελίδη η ΕΥ - «Να περιοριστεί στα του οίκου του»
- Ομόνοια: Ενημέρωση για τα πακέτα των επόμενων δύο αγώνων του Γιουρόπα

- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Συνάντηση των ΥΠΕΞ Κίνας-ΗΠΑ με φόντο την Ταϊβάν
- Ομόνοια: Ενημέρωση για τα πακέτα των επόμενων δύο αγώνων του Γιουρόπα
- Μελέτη: Η Covid-19 αυξάνει τον κίνδυνο για μακρόχρονα προβλήματα στον εγκέφαλο
- Οι κορυφαίοι πιανίστες στον κόσμο, σε ρεσιτάλ στη Λευκωσία!
- Ουκρανία: Ξεκίνησε η ψηφοφορία για τα δημοψηφίσματα στις κατεχόμενες περιοχές
- Ισραηλινός αξιωματικός σκότωσε Παλαιστίνιο ύποπτο για μια επίθεση με μαχαίρι
- «Δεν έχουν τα κότσια να πάνε να τους πιάσουν - Ο τόπος χρειάζεται κάθαρση»
- Γράφει ιστορία με την Εθνική Γαλλίας ο Ζιρού - Μια ανάσα από την κορυφή
- Απορρίπτει τις δηλώσεις Αγγελίδη η ΕΥ - «Να περιοριστεί στα του οίκου του»
- Αζάρ: «Θέλω να μείνω στην Ρεάλ αλλά...»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πτολεμαΐδα: Σοβαρός τραυματισμός από επίθεση με δρεπάνι – Τι βλέπουν πίσω από το μαφιόζικο χτύπημα
- Σήμερα οι απαντήσεις Μητσοτάκη στα fake news Ερντογάν
- Ολυμπιακός: Πρώτο τεστ στην Κύπρο με Χάποελ Χολόν
- Εθνικό Θέατρο: Οι παραστάσεις της νέας σεζόν και εισιτήρια με 10 ευρώ
- Τα Νούμερα: Με Σκορδά, Μποφίλιου και χιούμορ για όσους τη λένε "Πουτινάκι" το δεύτερο επεισόδιο
- Appodixi: Πάνω από 2.000 καταγγελίες στην ΑΑΔΕ
- Επιμένει στην πυρηνική απειλή η Ρωσία καθώς αρχίζουν τα δημοψηφίσματα στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη
- Έρχονται αυξήσεις στα αεροπορικά εισιτήρια
- Σκρέκας για φυσικό αέριο: «Μείωση 40% τον Σεπτέμβριο στην κατανάλωση σε σχέση με το περσινό διάστημα»