Συνάντηση ΣτΕ για ομοφοβικό και τρανσφοβικό αδίκημα μίσους

Στα πλαίσια της Κυπριακής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), το Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα φιλοξενήσει την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», συνάντηση εμπειρογνωμόνων, από χώρες-μέλη του Συμβουλίου, με στόχο τη συζήτηση και ανταλλαγή καλών πρακτικών αναφορικά με την πρόληψη και τη διαχείριση εγκλημάτων μίσους στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης, ως πρωτοπόρος οργανισμός προώθησης και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

στον ευρωπαϊκό χώρο, έχει αναπτύξει σημαντικές δράσεις και πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΙ (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφισεξουαλικοί/ες, Τρανς, Ιντερσεξ) ανθρώπων και έχει υποστηρίξει με την εμπειρογνωμοσύνη του τα κράτη μέλη για την εφαρμογή νομοθεσιών συμβατών με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στην επικείμενη συνάντηση, θα γίνει παρουσίαση του Οδηγού που έχει εκπονήσει το ΣτΕ με θέμα την αντιμετώπιση των ομοφοβικών και τρανσφοβικών αδικημάτων από την αστυνομία. Συγχρόνως, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση των αστυνομικών μέσα και από τις πρακτικές χωρών που έχουν δεσμευθεί να εφαρμόσουν τον Οδηγό στις πολιτικές διερεύνησης και δίωξης των αδικημάτων αυτών.

Σημειώνεται ότι στην Κύπρο έχει ποινικοποιηθεί η ομοφοβική και τρανσφοβική δήλωση μίσους, εδώ και δύο περίπου χρόνια. Ωστόσο, το ομοφοβικό και τρανσφοβικό αδίκημα αυτό καθαυτό ούτε αναγνωρίζεται ως τέτοιο ούτε το σχετικό κίνητρο συνιστά παράγοντα επιβαρυντικό της ποινής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παραγνωρίζονται και να αποσιωπούνται αδικήματα εις βάρος των ΛΟΑΤΙ ατόμων, τα οποία διστάζουν να αποταθούν στις αρχές, φοβούμενα τόσο τον χλευασμό και την απαξίωση όσο και περαιτέρω θυματοποίηση.

"Δυστυχώς, η ομοφοβική και τρανσφοβική βία είναι παρούσα και ανθεκτική στον τόπο μας", αναφέρει η ανακοίνωση και υπογραμμίζει ότι χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση που θα εστιάζει αφενός στην αποτελεσματική διερεύνηση των ομοφοβικών και τρανσφοβικών αδικημάτων μίσους, τη δίωξη και την τιμωρία των δραστών, την καταγραφή των περιστατικών και την κατάλληλη εκπαίδευση των αστυνομικών και αφετέρου στην αξιοπρεπή μεταχείριση, την προστασία και τη στήριξή των θυμάτων των εγκλημάτων αυτών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα