Συνάντηση ΠτΔ-Έιντε υπό τη σκιά έντονης αμφισβήτησης

Στην Κύπρο σήμερα ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε για να έχει τις πρώτες, μετά το Κραν Μοντανά, συναντήσεις του, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στις 10.30 το πρωί και τον Μουσταφά Ακιντζί στις 14.30.

Αθήνα και Λευκωσία παρουσιάζονται έντονα ενοχλημένες από τη στάση και τις δηλώσεις του Νορβηγού Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ, σε σχέση με τους λόγους

που οδήγησαν σε μη συμφωνία κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης για την Κύπρο.

Ο Νορβηγός διπλωμάτης, σε συνέντευξή του στον κυπριακό Τύπο, ξεκαθάρισε ότι στο πλαίσιο των συναντήσεων με Αναστασιάδη και Ακιντζί, αναμένει να διαφανεί κατά πόσο οι δυο πλευρές παραμένουν δεσμευμένες στην εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο των δεδομένων που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, δηλαδή στο πλαίσιο Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, που να επανενώνει το νησί.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι από σήμερα ξεκινά η διαδικασία καταγραφής των όσων έχουν συμβεί επακριβώς κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μέχρι σήμερα, έτσι ώστε στην έκθεση που θα συντάξουν με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ για τις καλές υπηρεσίες που παρείχαν για το Κυπριακό, να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα της συνεισφοράς της κάθε πλευράς. Στο πλαίσιο δηλώσεών του μετά την ενημέρωση του Σ.Α. του ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Έιντε τόνισε ότι θα καταγραφούν όλα τα αρχεία και όλα τα έγγραφα και θα δημιουργηθεί αρχείο στο οποίο θα μπορούν να ανατρέχουν τα ΗΕ και οι πλευρές σε μεταγενέστερο στάδιο.

Δεν αποκλείεται μάλιστα ο Έιντε να επιδιώξει να βολιδοσκοπήσει το κλίμα για νέα πρωτοβουλία εντός Φθινοπώρου.

Από την πλευρά της η Κυβέρνηση, διά στόματος του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη, τόνισε ότι η ενόχληση της Λευκωσίας είναι έντονη και αυτό θα το μεταφέρει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο στον Έιντε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά τη σημερινή τους συνάντηση.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, σε δηλώσεις στο ΑΠΕ, τόνισε: «Δυστυχώς, οι προσωπικές εκτιμήσεις, πεποιθήσεις και οι επιτηδευμένοι ακροβατισμοί, με όποιο τρόπο και αν ειπωθούν και σε ό,τι και αν αποσκοπούν, δεν μπορούν να ανατρέψουν την πραγματικότητα και ό,τι και να υπονοείται ή και να εννοείται από κάποιους. Μια είναι η ωμή, λυπηρή πραγματικότητα, ότι οι διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά τερματίστηκαν εξαιτίας των αδιάλλακτων θέσεων της Άγκυρας». Όλα τα άλλα, επισημαίνει ο κ. Χριστοδουλίδης, «είναι προφάσεις εν αμαρτίαις».

Έντονος και ο Κοτζιάς

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, σε συνέντευξή του, γνωστοποίησε ότι ο Έιντε σε αρκετές περιπτώσεις έλεγε ψέματα και όταν του το επεσήμανε, δεν φάνηκε να τον νοιάζει ιδιαίτερα που τον έπιαναν στα πράσα.

Είπε επίσης ότι ο Έιντε είχε κρυφές συναντήσεις στην Ελλάδα με επιχειρηματίες και παράγοντες που εξυπηρετούσαν συγκεκριμένα συμφέροντα στο Κυπριακό, στην παρουσία μάλιστα δημοσιογράφων που αρέσκονται, σύμφωνα με τον ίδιο, στο να κάνουν πόλεμο στον Έλληνα ΥΠΕΞ.

Keywords
Τυχαία Θέματα