Συνάντηση αξιωματούχου της ΚΔ με Τσαβούσογλου για Κυπριακό

Νέα συζήτηση, έστω και στο πόδι με αξιωματούχο της Κυπριακής Δημοκρατίας και μενού το Κυπριακό είχε, όπως πληροφορείται το Σίγμα ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όπως αποκαλύπτουμε σήμερα ο επικεφαλής της Τουρκικής διπλωματίας σε συζήτηση που είχε με αξιωματούχο που συνόδευε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο Παρίσι, του επανέλαβε τη θέση που εξέφρασε κυρίως στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο.

Για την ανάγκη δηλαδή:

- Συνέχισης των άτυπων διαβουλεύσεων, έξω από το κουτί (υπονοώντας

τα Η.Ε)

- Αφού υπάρξει συμφωνία μεταξύ των μερών (Τουρκίας και Ε/κ πλευράς) τότε να αποταθούν στα Ηνωμένα Έθνη.

Και αυτό λίγες μέρες πριν από τη συνάντηση του με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού – την ερχόμενη Παρασκευή – στην Τουρκία μετά από πρωτοβουλία του κυρίου Τσαβούσογλου.

Κίνηση που αποδεικνύει ότι πρόκειται πλέον για στρατηγική και όχι μια απλή διαδικασία συζήτησης για αλληλοκατανόηση

Η σημασία της συνάντησης Κυπριανού – Τσαβούσογλου

Πηγές από την Εζεκία Παπαϊωάννου αναφέρουν ότι δεν πρόκειται για παράλληλη διαπραγμάτευση, υπογραμμίζοντας ότι αυτό που έχει ως στόχευση ο Γ.Γ του κόμματος είναι να διαγνώσει τον τρόπο που η Τουρκία βλέπει τις εξελίξεις και κυρίως το πώς αντιμετωπίζει την αποστολή Λουτ για συμφωνία επί των όρων αναφοράς.

Σημειώνεται πάντως ότι πρόθεση του κόμματος της Αριστεράς είναι να διαγνώσει και κατά πόσο όντως η Τουρκική θέση συνάδει με αυτά που ακούγονται από επίσημα χείλη στη Λευκωσία, ότι πριν από τον Μάιο είναι δύσκολο να υπάρξουν εξελίξεις.

Συνάντηση Χριστοδουλίδη- Μογκερίνι

Αρχικά, την ενημέρωσε για την αποστολή Λουτ και την προσπάθεια κατάληξης σε όρους αναφοράς, εγείροντας το σημαντικό ρόλο που έχει να διαδραματίσει η Ε.Ε.

Δεύτερον οι Τουρκικές προκλήσεις με τον κ. Χριστοδουλίδη να ενημερώνει για τις πραγματικές επιδιώξεις που η Άγκυρα επιθυμεί να εξυπηρετήσει μέσα από τις εν λόγω ενέργειες. Και τρίτον η θέση της Κυπριακής Δημοκρατία υπέρ της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας με την προϋπόθεση ότι θα εκπληρώσει ως οφείλει τις Κυπρογενείς της υποχρεώσεις.

Τώρα, επειδή υπήρξαν σχετικά δημοσιεύματα το Σ/Κ περί πιθανής εμπλοκής του ΝΑΤΟ ως εγγυητή της ασφάλειας μετά τη λύση, να σας πω ότι ανώτατες πηγές του Προεδρικού διέψευσαν και διερωτήθηκαν γιατί και από πού ανακινήθηκε αυτό το θέμα.

Οι Αμερικανικές Βάσεις στην Κύπρο

Πρόκειται για μία ανάλυση των Αμερικανο-τουρκικών σχέσεων που καταλήγει στο συμπέρασμα πως οι ΗΠΑ θα πρέπει πλέον να πολιτεύονται με τη λογική ότι η Τουρκία δεν είναι ούτε φίλος, ούτε εχθρός.

Και σημειώνει πως στο πλαίσιο διεύρυνσης των σχέσεων Ουάσιγκτον - Λευκωσίας θα πρέπει να διερευνηθεί το ενδεχόμενο δημιουργίας Αμερικανικών βάσεων στο νησί, το οποίο όπως αναφέρει, και αυτό είναι ενδιαφέρον, φιλοξενεί ήδη μία μεραρχία Αμερικάνικων κατασκοπευτικών της 9ης Μεραρχίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα