Συνάντηση Αβέρωφ-Ταλάτ ενόψει εξελίξεων στο κυπριακό

Οι ίδιοι προβληματισμοί αλλά και προσδοκίες για την πορεία λύσης του κυπριακού, απασχόλησαν την συνάντηση Αβέρωφ Νεοφύτου και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στα γραφεία του Ρεμπουπλικανικού κόμματος στην κατεχόμενη Λευκωσία.

«Συζητήσαμε για το μεγάλο όραμα της επανένωσης της πατρίδας μας. Χαίρομαι που για ακόμη μια φορά διαπιστώθηκε η κοινή στόχευση, πως είναι μια μεγάλη ευκαιρία που έχουμε, αντιμετωπίζοντας τα δικαιολογημένα αιτήματα αλλά και προσδοκίες του κυπριακού λαού να εργαστούμε, να συνεργαστούμε αλλά και να στηρίξουμε την νέα

προσπάθεια Αναστασιάδη – Ακιντζί για την επίλυση του Κυπριακού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Από την πλευρά του ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, χαρακτήρισε τη συνάντηση εποικοδομητική όσον αφορά την αντίληψη των δυσκολιών που υπάρχου, ιδιαίτερα όσον αφορά την μεταφορά της συνολικής λύσης στο επίπεδο της κοινής γνώμης, για να έχει την στήριξη και των Τ/κ και των Ε/κ. Αυτή είναι η πιο σημαντική άποψη για να προετοιμάσεις το κλίμα για την λύση του Κυπριακού.

Η συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών διήρκεσε μία ώρα, με τους Αβέρωφ Νεοφύτου και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, να διαβεβαιώνουν ότι θα δουλέψουν σκληρά για να μετατρέψουν τις προκλήσεις και τους κινδύνους σε ελπίδα και ευημερία. Οι δύο αρχηγοί, ρωτήθηκαν για τα ακανθώδη ζητήματα.

«Μπορεί να θεωρηθεί και το ζήτημα των εγγυήσεων, αλλά υπάρχουν και άλλα θέματα όπως το περιουσιακό, προηγούμενες συμφωνίες σε ορισμένα ζητήματα όπως η διασταυρούμενη ψήφος και η εκ περιτροπής προεδρία, σαφώς ευαίσθητα ζητήματα για την ε/κ πλευρά. Πρέπει να δούμε ως σύνολο την λύση στην οποία θα φτάσουμε», ανέφερε ο Ταλάτ.

«Μείναμε προσκολλημένοι στο υφιστάμενο στάτους κβο που δεν είναι αποδεκτό από κανένα, θέλουμε μια ενωμένη Κύπρο, χώρα μέλος της ΕΕ, σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου, τις ευρωπαϊκές αρχές και το ευρωπαϊκό κεκτημένο», δήλωσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

Οι κύριοι Νεοφύτου και Ταλάτ, ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να υποκαταστήσουν τους δύο ηγέτες, ούτε τους διαπραγματευτές, όμως θα στηρίξουν τις προσπάθειες τους για να κάνουν την επανένωση, πραγματικότητα.

Χαριτολογώντας μάλιστα, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν και σε επίπεδο κομμάτων, κοινωνικές εκδηλώσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα