Συνάντηση ασθενών με Συμμαχία Πολιτών

Σύγκληση στη θέση ότι η μεταρρύθμιση στη δημόσια Υγεία βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, εντόπισαν οι δύο πλευρές
Ευχαριστημένοι από τις θέσεις του κόμματος έμειναν οι οργανωμένοι ασθενείς

Έκκληση προς όλους να δείξουν πνεύμα συμβιβασμού και να κάνουν κάποια μικρά βήματα για να συναντήσουν τις θέσεις του συνομιλητή τους, έκανε χθες ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, μετά το πέρας της συνάντησης που είχε χθες με αντιπροσωπία της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων (ΠΟΣΠΦ), σε σχέση με την αυτονόμηση και την εφαρμογή ενός Γενικού Σχεδίου Υγείας.

Όπως

επεσήμανε ο κ. Λιλλήκας, το κόμμα θα συνεχίσει την προσπάθεια που ξεκίνησε και θα συναντηθεί εντός των ημερών τόσο με την Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών και τον Υπουργό Υγείας Γιώργο Παμπορίδη. «Για εμάς», επεσήμανε ο κ. Λιλλήκας, «οι ασθενείς πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της όποιας μεταρρύθμισης της υγείας. Η μη εφαρμογή του ΓεΣΥ μεγαλώνει τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα κρατικά μας νοσηλευτήρια, έχουν ένα ανθρώπινο κόστος το οποίο πληρώνουν οι ασθενείς».

Σύγκληση απόψεων
Ο κ. Λιλλήκας επεσήμανε, ακόμη, ότι «μέσα από την ανταλλαγή απόψεων με τους οργανωμένους ασθενείς υπήρξε η σύγκλιση στη θέση, ότι η μεταρρύθμιση του ΓεΣΥ βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και θα πρέπει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να ρίξουν νερό στο κρασί τους.

«Αυτό ισχύει και για τα εργασιακά θέματα. Θα πρέπει η Κυβέρνηση, και αναφέρομαι στο σύνολό της, να συναντήσει κάπου τα αιτήματα των νοσηλευτών και των γιατρών, χωρίς να σημαίνει κατ' ανάγκην απόλυτη ικανοποίηση των αιτημάτων αυτών. Τούτη πρέπει να είναι η προτεραιότητα όλων όσοι εμπλέκονται, συμπεριλαμβανομένων και των πολιτικών δυνάμεων», επεσήμανε μεταξύ άλλων.

«Εάν αυτή τη στιγμή», συνέχισε ο κ. Λιλλήκας, «μετά από τόσες συζητήσεις, από τόση δουλειά που έγινε πάνω στα συγκεκριμένα νομοσχέδια δεν οδηγηθούμε στην ψήφισή τους, δεν λύσουμε τα εργασιακά για να ξεκινήσει η σταδιακή εφαρμογή του ΓεΣΥ, πολύ φοβάμαι ότι θα οδηγηθούμε σε οπισθοδρόμηση, με τραγικές συνέπειες στα κρατικά νοσηλευτήρια και ακόμη τραγικότερες συνέπειες για τους Κύπριους πολίτες και ιδιαίτερα για όσους έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Καταληκτικά, ο κ. Λιλλήκας απηύθυνε έκκληση προς όλους να δείξουν πνεύμα συναίνεσης, και να κάνουν συμβιβασμούς. Πάντως η Συμμαχία Πολιτών, επεσήμανε ο κ. Λιλλήκας, θα συνεχίσει την προσπάθεια που ξεκίνησε και εξέφρασε την αισιοδοξία η πρωτοβουλία να έχει αίσιο τέλος.

Ικανοποιημένοι οι ασθενείς
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδία Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων (ΠΟΣΠΦ) Μάριος Κουλούμας ανέφερε ότι οι οργανωμένοι ασθενείς έμειναν πολύ ικανοποιημένοι από τη στάση της Συμμαχίας Πολιτών, η οποία τάσσεται υπέρ των μεταρρυθμίσεων, υπέρ της αυτονόμησης, υπέρ του ΓεΣΥ, και θα συνεχίσουμε αυτές τις συζητήσεις με στόχο να προχωρήσει η ψήφιση των νομοσχεδίων που βρίσκονται στη Βουλή».

Ο κ. Κουλούμας ευχαρίστησε παράλληλα τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών για την πρωτοβουλία που ανέλαβε, ώστε να δει όλους τους εμπλεκομένους στο πλαίσιο της εφαρμογής του ΓεΣΥ και τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στη δημόσια υγεία, έτσι ώστε να βρεθούν οι τρόποι για να προχωρήσει μπροστά η μεταρρύθμιση.

«Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση. Εντοπίσαμε ότι ένα από τα προβλήματα που υπάρχουν όσον αφορά στην προώθηση της αυτονόμησης είναι τα εργασιακά. Συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να επιλυθούν τα εργασιακά στο πλαίσιο της αυτονόμησης. Συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να δούμε πώς διασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων στα κρατικά νοσηλευτήρια. Τέθηκαν κάποιες εισηγήσεις που θα μπορούσαν να δώσουν λύσεις σε αυτά τα θέματα», σημείωσε ο κ. Κουλούμας.

«Όσον αφορά στα δυο νομοσχέδια», κατέληξε ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΦ, «συμφωνήσαμε ότι άμεσα θα πρέπει να προωθηθούν στην Ολομέλεια και να προχωρήσει η ψήφισή τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα