Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Μητσοτάκη:«Δεν προβλέπω θερμό επεισόδιο σε Αιγαίο»

Η Ελλάδα με τον στόλο της είναι σε επιφυλακή, αλλά ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Κυριάκου Μητσοτάκη Αλέξης Διακόπουλος δεν βλέπει κλιμάκωση και θερμό επεισόδιο. Οπως είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ:

 

"Όσο ισχύει η NAVTEX και τα πλοία δεν έχουν επιστρέψει στις ακτες ειμαστε σε επιφυλακή. Δεν προβλέπω ούτε κλιμάκωση ούτε κάτι χειρότερο. Τείνει προς αποκλιμάκωση η κατάσταση και δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι πάει να κλιμακωθεί. Όσο θα υπάρχει

στόλος στο Αιγαίο εμείς θα είμαστε παρόντες". Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: "Από το 2019 λέω ότι δεν πρόκειται να γίνει θερμό επεισόδιο. Δεν είναι εύκολο να κάνεις bullying στην Ελλάδα".

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του κ. Μητσοτάκη δήλωσε επίσης:

 

"Οι σκηνές που βλέπουμε την Τουρκία εκθέτουν. Με τις πράξεις της και την επιθετικότητά της εκτίθεται”.

 

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Διακόπουλος αναφέρθηκε στην παρέμβαση της Ανγκελα Μέρκελ που φαίνεται να ήταν καταλυτική. Οπως είπε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας η Γερμανία έκανε "την πιο δυναμική παρέμβαση” ενώ χαρακτήρισε σωτήρια την τριμερή συνάντηση που έγινε στο Βερολίνο. Γιατί όπως εξήγησε αφαίρεσε κάθε πρόσχημα και κατέδειξε ότι δεν είναι η Ελλάδα αυτή που συντηρεί την ένταση.

Ελλάδα έδειξε αποφασιστικότητα όταν βγήκε αυτή η NAVTEX θελω να δώσω συγχαρητήρια στις Ένοπλες Δυνάμεις. Βγήκαν όλα μας τα πλοία και αποδείχθηκε ότι υπάρχει ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι ένα σύστημα ολόκληρο που έχει να κάνει με την ισχύ του κράτους και τις διεθνείς του σχέσεις" πρόσθεσε ο κ. Διακόπουλος.

 

Στο ερώτημα ποια θα είναι η εξέλιξη, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας δήλωσε για το μέλλον των σχέσεών μας με την Τουρκία:

 

"Μια ματιά στον χάρτη θα δείξει ότι η Τουρκία είναι ένας γείτονας με τον οποίο πρέπει να βρούμε ένα Modus Viventi. Σαφώς και κάποια στιγμή θα μιλήσουμε. Εμείς έχουμε θέσει τους όρους και έχουμε πει ότι δεν συζητάμε υπό πίεση και εξαναγκασμό. Η Τουρκία θέλει να μας οδηγήσει σε ένα επεισόδιο και να συζητήσουμε υπό πίεση". Και συνέχισε:

 

"Μια συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν θα ξεκλείδωνε πολλά πράγματα αλλά δεν το βλέπω άμεσα". Σημείωσε πάντως ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στις δυο χώρες παραμένουν ανοικτοί.

Πηγή: Thedoc

 

Keywords
Τυχαία Θέματα