Συμβούλιο Αρχηγών: Με το μυαλό στα…ρίσκα

Κρύος ιδρώτας λούζει (παρασκηνιακά) το Προεδρικό στρατόπεδο. Το ενδεχόμενο σύγκλησης τριμερούς συνάντησης στην Νέα Υόρκη, χωρίς προηγηθείσα συμφωνία στους «όρους αναφοράς», οικοδομεί σενάρια που προβληματίζουν.

1ον. Χωρίς συμφωνία και λόγω διαρροής της πρόθεσης του στα ΜΜΕ, ο κ. Γκουτέρες να συγκαλέσει τριμερή κατά την οποία λόγω επισημανσης θεμελιωδών διαφωνιών να κηρύξει το τέλος της προσπάθειας που άρχισε το 2015.

2ον. Χωρίς συμφωνία και λόγω διαρροής

της πρόθεσής του στα ΜΜΕ, ο κ. Γκουτέρες να συγκαλέσει τριμερή, κατά την οποία, ασκώντας τον διακριτικό του ρόλο, να εμβολιάσει τα έξι σημεία του με ακόμη ένα που να αφορά το θέμα των υδρογονανθράκων.

Περιττό να λεχθεί ότι άρνηση πρόσκλησης δεν είναι σενάριο που εξετάζεται, ενώ ακόμη και η μη σύγκληση τριμερούς – όπως σχεδόν προαναγγέλθηκε από τις δύο πλευρές – δεν μπορεί να περάσει από την πολιτική κονίστρα αναίμακτα.

Έτσι, λίγο πριν από την αυλαία της νέας προσπάθειας, το άτυπο δηλαδή τετ α τετ Αναστασιάδη – Ακιντζί, προεδρικές πηγές έλεγαν στο Σίγμα ότι, ακριβώς λόγω των προαναφερθέντων, αυτό που πρέπει να απασχολεί πολύ περισσότερο είναι η επί θύραις επιστροφή της κυρίας Λουτ. Και η ανάγκη, σημείωναν, να υπάρξει μια κάποια, μίνιμουμ δηλαδή, συμφωνία των δύο μερών οπωσδήποτε πριν να πάρουν το αεροπλάνο για την Αμερικανική μεγαλούπολη. Τι αυτό σημαίνει. Αυτό καλείται να αποφασίσει η πολιτική ηγεσία.

Κόκκινες γραμμές…

Άλλο η αδήριτη ανάγκη και επιθυμία διαπραγματεύσεων και εντελώς άλλο ο εγκλωβισμός σε μία ρητορική, που άθελα ή μη θα οδηγήσει την Ε/κ πλευρά σε υποχώρηση. Σε πέντε ταξίδια της Λουτ στην Κύπρο δεν υπήρξε συμφωνία. Τώρα, στο κάδρο μπήκαν και οι Τουρκικές γεωτρήσεις. Είναι εφικτό να υπάρξουν συμφωνημένοι «όροι αναφοράς»; Και ποιος πρέπει να υπαναχωρήσει από αρχικές θέσεις;

Με αυτά ως δεδομένα συνέρχεται το Συμβούλιο Αρχηγών, που έστω αυτή την φορά, καλείται με σοβαρότητα να εκτιμήσει τα ρίσκα και να χαράξει ει δυνατόν κοινή στρατηγική προσέγγισης των εξελίξεων.

Η σύνοδός του στην Προεδρική κατοικία στο Τρόοδος δεν είναι καθόλου τυπική καθώς πληροφορούμαστε, από πλευράς Προεδρικού, θα επιδιωχθεί, «επικαιροποίηση και επαναβεβαίωση» της συλλογικής θέσης ότι (α) η πρόταση Ακιντζί για συνδιαχείριση του φυσικού αερίου είναι απαράδεκτη και απορριπτέα, και ότι (β) είναι εκτός συζήτησης η διαπραγμάτευση των υδρογονανθράκων στο τραπέζι του Κυπριακού.

Η προσπάθεια θωράκισης του Προέδρου Αναστασιάδη με μια θέση που έπρεπε να εθεωρείτο αταλάντευτη και αδιαπραγμάτευτη επανήλθε, πρώτον επειδή είναι πλέον ξεκάθαρες οι προθέσεις Ακιντζί και δεύτερον επειδή το τελευταίο διάστημα αναδείχθηκαν διαφορετικές ρητορικές προσεγγίσεις εντός της πολιτικής ηγεσίας.

Προφάσεις…

Στο πλαίσιο της συνόδου των πολιτικών αρχηγών θα καθορισθεί και η απάντηση στη νεοφανή – Ε/κ προελεύσεως μέσω Ρολάνδη – ιδέα για μορατόριουμ γεωτρήσεων. Αυτό που το Σίγμα πληροφορείται είναι πως το Προεδρικό στρατόπεδο έχει καθορίσει ήδη την προσέγγισή του. Η οποία είναι πως αυτός που πρέπει να σταματήσει τις ενέργειες είναι η Τουρκία και πως αν το πρόβλημα είναι να δοθεί χώρος και χρόνος, αυτά υπάρχουν εκ των πραγμάτων.

Καθώς, σημείωναν, η επόμενη προγραμματισθείσα γεώτρηση της Κ.Δ είναι αρχές του 2020. Επομένως «ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα, αν τα εννοεί ο Ακιντζί», μας έλεγαν πηγές κοντά στον Προεδρικό λόφο.

Keywords
Τυχαία Θέματα