Συμμετοχή Κύπρου σε διεθνές επιστημονική έρευνα με το Ισραήλ

Σε πρωτοφανή διεθνή επιστημονική έρευνα με έδρα την Ιορδανία συμμετέχει η Κύπρος σύμφωνα με το Jerusalem Post .

Ισραήλ, Ιράν, Τουρκία, Ιορδανία, Πακιστάν, Αίγυπτος και Παλαιστίνη συγκαταλέγονται στις χώρες που συνεργάζεται η Κύπρος για την επίτευξη της έρευνας που φέρει την oνομασία SESAME.

Πρόκειτα για μια πειραματική έρευνα με επίκεντρο το πρώτο συγχροτρόνιο φως για εφαρμογές στην Μέση Ανατολή.

Όπως διαφαίνεται το SESAME ουσιαστικά είναι μια πηγή που παράγει έντονους "παλμούς" φωτός ή ακτίνες Χ με μήκη κύματος και εντάσεις που επιτρέπουν λεπτομερείς μελέτες των αντικειμένων, σε μέγεθος ανθρώπινων κυττάρων, μέσω ατόμων, με ακρίβεια που δεν είναι δυνατή με άλλα μέσα.

Αναπτυγμένες πηγές φωτός όπως το laser και το συγχρότρονο είχαν ανέκαθεν μεγάλο αντίκτυπο στους τομείς της αρχαιολογίας, ιστορίας, χημείας, γεωλογίας, ιατρικής καθώς επίσης και περιβαλλοντικής επιστήμης.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Φυσικής, Eliezer Rabinovici του Πανεπιστημίου Hebrew, "οι Ισραηλινοί επιστήμονες είναι πολύ καλοί στον επιστημονικό τομέα αλλά θεωρώ πως πολλοί επιστήμονες που προέρχονται από χώρες που δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ θα μπορούσαν κάλυστα να μην συμμετάσχουν στο πρόγραμμα".

Σημειώνεται πως στην προσπάθεια αυτή, οι Ισραηλινοί επιστήμονες, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο, και το Υπουργείο Οικονομικών του Ισραήλ χρηματοδοτούν την έρευνα αυτή καταβάλλοντας το αστρονομικό ποσοό των $5.000.000 εκατομμυρίων.

Πηγή: unitedwithisrael

Keywords
Τυχαία Θέματα