Συμμαχία για την ανακύκλωση των πλαστικών

Στις 20 Σεπτεμβρίου 2019, με πρωτοβουλία της ΕΕ, περισσότεροι από 100 δημόσιοι και ιδιωτικοί εταίροι που καλύπτουν ολόκληρη την αλυσίδα των πλαστικών υπέγραψαν δήλωση «Συμμαχίας για την Ανακύκλωση των Πλαστικών».

Η δήλωση καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο η συμμαχία θα επιτύχει τον στόχο της χρήσης 10 εκατομμυρίων τόνων ανακυκλωμένου πλαστικού για την παραγωγή νέων προϊόντων ετησίως στην Ευρώπη έως το 2025. Ο στόχος αυτός τέθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη στρατηγική της για τις πλαστικές ύλες για το 2018, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να τονώσει την ανακύκλωση των

πλαστικών στην Ευρώπη, πάνω σε πέντε θέματα κατά προτεραιότητα:

Συλλογή και διαλογή πλαστικών αποβλήτων·

Σχεδιασμός προϊόντων για ανακύκλωση·

Περιεκτικότητα των προϊόντων σε ανακυκλωμένο πλαστικό·

Έρευνα και ανάπτυξη και επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένης της χημικής ανακύκλωσης, και,

Παρακολούθηση των ανακυκλωμένων πλαστικών στην ΕΕ.

Ο πρώτος Αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς, αρμόδιος για την βιώσιμη ανάπτυξη, χαιρέτισε «τις δεσμεύσεις της βιομηχανίας να επανεξετάσει τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε και χρησιμοποιούμε τις πλαστικές ύλες. Με την αποτελεσματική ανακύκλωση των πλαστικών, θα καθαρίσουμε τον πλανήτη μας και θα καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή, αντικαθιστώντας τα ορυκτά καύσιμα με τα πλαστικά απόβλητα στον κύκλο παραγωγής».

Η Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα, Επίτροπος αρμόδια για θέματα εσωτερικής αγοράς, βιομηχανίας, επιχειρηματικότητας και ΜΜΕ, δήλωσε: «Έχουμε την ευκαιρία να καταστήσουμε την βιομηχανία μας παγκόσμια ηγετική δύναμη στα ανακυκλωμένα πλαστικά. Πρέπει να την αξιοποιήσουμε πλήρως για την προστασία του περιβάλλοντος, την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον εν λόγω τομέα και την διατήρηση της ανταγωνιστικότητάς μας».

Η δήλωση που υπογράφεται από μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, ενώσεις επιχειρήσεων, φορείς τυποποίησης, ερευνητικούς οργανισμούς, καθώς και τοπικές και εθνικές αρχές, υποστηρίζει τον στόχο των 10 εκατομμυρίων τόνων και ζητεί τη μετάβαση σε μηδενικά πλαστικά απόβλητα στη φύση και μηδενική υγειονομική ταφή. Καθορίζει συγκεκριμένες δράσεις για την επίτευξη του στόχου, συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων:

Βελτίωση του σχεδιασμού των πλαστικών προϊόντων, ώστε να καταστούν περισσότερο ανακυκλώσιμα και να ενσωματώνουν περισσότερα ανακυκλωμένα πλαστικά·

Προσδιορισμός του αναξιοποίητου δυναμικού για αυξημένη συλλογή, διαλογή και ανακύκλωση πλαστικών αποβλήτων σε ολόκληρη την ΕΕ, καθώς και των επενδυτικών κενών·

Διαμόρφωση ενός θεματολογίου έρευνας και ανάπτυξης για τα ανακυκλωμένα πλαστικά.

Καθιέρωση ενός διαφανούς και αξιόπιστου συστήματος για την παρακολούθηση όλων των ροών πλαστικών αποβλήτων στην ΕΕ.

Η δήλωση της Συμμαχίας θα παραμείνει ανοικτή προς υπογραφή στον ιστότοπο της Επιτροπής, ώστε μελλοντικά να υπογράψουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι. Οι ενώσεις επιχειρήσεων και οι εταιρείες ενθαρρύνονται επίσης να υποβάλουν οικειοθελείς δεσμεύσεις για την χρήση ή την παραγωγή περισσότερων ανακυκλωμένων πλαστικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα