Συμμαχία - Τ/κ Δάσκαλοι εναντίον κατοχής

Τη σημασία συνεργασίας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στον αγώνα ενάντια στην κατοχή, αλλά και για να σταματήσει η προκατάληψη και να υπάρξει μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, εξέφρασαν από κοινού Συμμαχία Πολιτών και η συντεχνία των Τουρκοκυπρίων δασκάλων (KTOS), μετά την πρώτη τους συνάντηση την Πέμπτη στα Γραφεία της Συμμαχίας Πολιτών.

Αφού διαπίστωσαν ότι υπάρχουν κοινές θέσεις, συμφώνησαν παράλληλα να συνεχίσουν τις συναντήσεις και να αναπτύξουν στενότερη συνεργασία.

Την πίστη του σε έναν κοινό αντικατοχικό αγώνα Ελληνοκυπρίων

και Τουρκοκυπρίων, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Συμμαχία Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ύστερα από συνάντηση με τη συντεχνία των Τουρκοκυπρίων δασκάλων (KTOS).

«Πιστεύουμε σε έναν κοινό αντικατοχικό αγώνα μεταξύ Ε/κ και Τ/κ και διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν πολιτικές, συνδικαλιστικές δυνάμεις που δεν αποδέχονται την κατοχή και τη διχοτόμηση, οι οποίες μέσα σε πολύ πιο αντίξοες συνθήκες απ` ό,τι βρισκόμαστε εμείς διεξάγουν αυτό τον αντικατοχικό αγώνα, χωρίς να υποχωρούν κάτω από τις τουρκικές ασφυκτικές πιέσεις», ανέφερε ο κ. Λιλλήκας μετά τη συνάντηση.

Πρόσθεσε ότι σε αυτή την προσπάθεια η Συμμαχία Πολιτών θα δώσει το παρών της, και θα κάνει ό,τι μπορεί για να αναπτυχθεί αυτός ο κοινός αντικατοχικός αγώνας. Ανέφερε επίσης ότι με την KTOS υπάρχει ευρεία συναντίληψη και κοινό όραμα για μια πατρίδα απαλλαγμένη από κατοχικούς στρατούς, εποίκους, εγγυήσεις, μια πραγματικά ελεύθερη πατρίδα στην οποία Ε/κ και Τ/κ να μπορούν να ζουν μαζί σε ένα πνεύμα αλληλοσεβασμού και αλληλοεκτίμησης.

Πρόσθεσε ότι τόσο η Συμμαχία Πολιτών όσο και η KTOS θεωρούν ως απαραίτητη προϋπόθεση τη λύση του Κυπριακού, μια λύση που θα σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να προάγει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες χωρίς καμιά διάκριση οποιασδήποτε μορφής ανάμεσα στους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είπε ότι οι δάσκαλοι μπορούν να καλλιεργήσουν και τα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας στους μαθητές των δύο κοινοτήτων και ταυτόχρονα το πνεύμα αλληλοσεβασμού, του σεβασμού της διαφορετικότητας, διατηρώντας και οι δύο κοινότητες και τη γλώσσα και την εθνικότητά τους και τη διαφορετική τους κουλτούρα.

«Αυτό αποτελεί πλούτο για την Κύπρο και θα πρέπει να το διαφυλάξουμε και να το προστατεύσουμε», ανέφερε.

Σχολιάζοντας χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας της KTOS έξω από την τουρκική πρεσβεία στα κατεχόμενα, στην οποία καταδίκαζαν την πολιτική της Τουρκίας, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι η Τουρκία με την πολιτική της για μεταφορά νερού ή και ηλεκτρισμού, κάνει σοβαρά βήματα για την προσάρτηση των κατεχομένων.

Ο Γενικός Γραμματέας της συντεχνίας των Τουρκοκυπρίων δασκάλων Σενέρ Ελτζίλ ανέφερε ότι για την KTOS είναι πολύ σημαντική η συνεργασία με τα πολιτικά κόμματα στην ε/κ πλευρά ώστε να γνωρίζουν τον τρόπο που σκέφτονται και τις πολιτικές τους και να ενημερώσουν την τ/κ κοινότητα, αφού υπάρχει πολλή προκατάληψη στο μυαλό των Τ/κ για τα ε/κ κόμματα.

Εξέφρασε ικανοποίησή για τις κοινές θέσεις που υπάρχουν με τη Συμμαχία Πολιτών, για να πέσουν όλα τα τείχη και να δημιουργηθεί μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό.

Αναφερόμενος στη χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας της KTOS στα κατεχόμενα, ανέφερε ότι η συντεχνία αντιτίθεται συχνά στο κατοχικό καθεστώς και εξέφρασε με αυτό τον τρόπο την αντίθεσή της στην εξάρτηση από την Τουρκία που δημιουργείται μέσα από τον αγωγό του νερού.

Στη διαμαρτυρία η KTOS κρατούσε ένα ομοίωμα αγωγού, καταδικάζοντας με αυτό τον τρόπο τις προσπάθειες της Τουρκίας να επεκτείνει την εξάρτηση, μετά και δημογραφικής αλλοίωσης των κατεχομένων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα