Συμφωνίες επιχορήγησης από το Horizon 2020 και σε κυπριακές συμμετοχές

Συμφωνίες επιχορήγησης, στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020, με 23 νέα ερευνητικά έργα που θα λάβουν συνολικά 128 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης πανδημίας κορωνοϊού και των συνεπειών της, εκ των οποίων και δύο με κυπριακή συμμετοχή και πέντε με ελληνική, υπέγραψε σήμερα η Κομισιόν.

Τα δύο προγράμματα, στα οποία μετέχουν φορείς από την Κύπρο,

είναι το "COVID-X COVID eXponential Programme F6S Network Ltd (IE)" με συνολικά 10 εταίρους και το "ESSENCE 9Empathic platform to personally monitor, Stimulate, enrich, and assist Elders and Children in their Environment), Politecnico di Milano (IT)" με εννέα εταίρους.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η χρηματοδότηση θα επιτρέψει "πρόσθετη έρευνα για την ενίσχυση και προσαρμογή της βιομηχανικής ικανότητας στην κατασκευή και ανάπτυξη ιατρικού εξοπλισμού, όπως αναπνευστήρες, πρόληψη και θεραπεία του κορωνοϊού, ανάπτυξη ιατρικών τεχνολογιών και ψηφιακών εργαλείων, όπως φορητά διαγνωστικά συστήματα να κατανοήσουμε καλύτερα τον κοινωνικό αντίκτυπο της πανδημίας, για παράδειγμα σε ευάλωτες και περιθωριοποιημένες ομάδες και να μάθουμε από μεγάλες ομάδες ασθενών σε όλη την Ευρώπη προκειμένου να βελτιώσουμε τις θεραπείες". Στα έργα συμμετέχουν 344 ερευνητικές ομάδες από 39 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 32 συμμετεχόντων από 15 χώρες εκτός της ΕΕ.

Αποτελεί δε μέρος της δέσμευσης 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ της Κομισιόν για την πρωτοβουλία Coronavirus Global Response και μέρος της συμβολής της ΕΕ στην παγκόσμια συνεργασία για το Accelerator Access to COVID-19 Tools (ACT), που στοχεύει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης, της παραγωγής και της δίκαιης πρόσβασης σε δοκιμές, θεραπείες και εμβόλια coronavirus.

Συγκεκριμένα, σε σχέση με τα δύο προγράμματα που έχουν κυπριακή συμμετοχή, "το ESSENCE στοχεύει στο να μεταμορφώσει τα διδάγματα που αντλήθηκαν από τον COVID-19 σε μια τεράστια ευκαιρία που εκμεταλλεύεται την τεχνολογία σε μια βαθιά εξέλιξη των υπηρεσιών που στοχεύουν σε ευάλωτους πληθυσμούς. Για να συμβάλει στην ανταπόκριση της δημόσιας υγείας στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης επιδημίας και της ετοιμότητας για μελλοντικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, το ESSENCE στοχεύει στην ενίσχυση της δημιουργίας ενός νέου μοντέλου οικιακής φροντίδας που βασίζεται στην διέγερση, την απομακρυσμένη παρακολούθηση, την τηλε-βοήθεια και την σύνδεση μεταξύ χρηστών, οικογενειών και επαγγελματιών.

"Μέσω του ESSENCE, θα ενισχυθεί η ενδυνάμωση των πολλαπλών επιπέδων  (i) παρέχοντας ενσυναίσθηση με σκοπό την μεγιστοποίηση της δέσμευσης και την ανακούφιση από το άγχος και (ii) την παραγωγή προειδοποιήσεων για πιθανούς κινδύνους για τα μέλη της οικογένειας και τους επαγγελματίες υγείας και εκπαίδευσης, με στόχο την προώθηση της έγκαιρης ανίχνευσης πιθανών αδυναμιών και την πρόβλεψη της περίθαλψης.

Το COVID-X θα γεφυρώσει το χάσμα συνεργασίας μεταξύ των παρόχων λύσεων eHealth - με έμφαση στις νεοσύστατες επιχειρήσεις και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) - και το επαγγελματικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης για την καταπολέμηση του COVID-19. Ο σκοπός είναι να ενισχυθεί ένα πρόγραμμα ευέλικτης επαλήθευσης από άκρο σε άκρο της τεχνολογίας αιχμής σε τρία κλινικά σενάρια πραγματικού κόσμου, που βρίσκονται σε πολλά σημεία της πανδημίας.

Το έργο θα παρακολουθήσει γρήγορα ροές αξίας μεταξύ των δύο υπό εξέταση πόλων:

1) προσέλκυση, επένδυση και ενδυνάμωση μιας κοινότητας ευρωπαϊκών ΜΜΕ eHealth - οι δικαιούχοι ενός προγράμματος επιτάχυνσης, που επιλέγεται με ανοιχτές κλήσεις - που θα παρέχει γρήγορο, κόστος, έτοιμο για την αγορά - αποτελεσματικά και εύκολα εφαρμόσιμα συστήματα δειγματοληψίας, διαλογής, διαγνωστικών και προγνωστικών ή / και υπηρεσιών και εργαλείων βάσει δεδομένων, που έχουν ήδη πιστοποιηθεί με -ή πλησίον να λάβουν- την σήμανση CE·

2) την ενεργό εμπλοκή μερικών από τα πιο σχετικά νοσοκομεία της Ευρώπης που διαθέτουν τους πόρους, κρίσιμη μάζα και φιλοδοξία να αυξήσουν τις δυνατότητές τους στην απόκριση COVID-19.

Το έργο θα επενδύσει προσπάθειες για την ενίσχυση της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας των δεδομένων, της ηθικής συμμόρφωσης και της αποδοχής των χρηστών. Το COVID-X στοχεύει να προσελκύσει 155 και πλέον εφαρμογές και να επιλέξει 31  επενδύοντας συνολικά 4,0 εκατομμύρια ευρώ σε παρόχους λύσεων υψηλής επίδρασης.

Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε επιλέχθηκαν και 34 ερευνητικές ομάδες για να λάβουν τις επιχορηγήσεις Synergy Grants του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας, συνολικής αξίας 350 εκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ. Οι επιχορηγήσεις θα βοηθήσουν ομάδες δύο έως τεσσάρων ερευνητών, με συμπληρωματικές δεξιότητες, γνώσεις και πόρους, για να εργαστούν σε φιλόδοξα έργα σε ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών τομέων: από την αποκάλυψη των μυστηρίων του ανοσοποιητικού συστήματος του εγκεφάλου μας έως την διερεύνηση του άγνωστου παρελθόντος των ανθρώπινων αλληλεπιδράσεων με τους ωκεανούς, βελτιώνοντας τον τρόπο μέτρησης των αστρονομικών αποστάσεων για να ανακαλύψουμε περισσότερα για το σύμπαν και πολλά άλλα.

Τα 34 έργα που επιλέχθηκαν για χρηματοδότηση περιλαμβάνουν 116 ερευνητές που θα εκτελέσουν τα έργα τους σε 86 πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, σε 22 χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη και πέραν αυτής. Επιχορηγήσεις, αξίας 10 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, θα βοηθήσουν στη δημιουργία περίπου 1.000 θέσεων εργασίας για μεταδιδακτορικούς υποτρόφους, φοιτητές διδακτορικού και άλλου προσωπικού στις ερευνητικές ομάδες των υποτρόφων. Από αυτά ένα έργο  θα διεξαχθεί στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (Πολυκάρπου Μάριος) σε συνεργασία με άλλα τρία ιδρύματα (ένα ελληνικό, ένα γερμανικό και ένα ολλανδικό) με αντικείμενο το σχεδιασμό μελλοντικών συστημάτων αστικής ύδρευσης για πόσιμο νερό.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα