Συμφωνία ΥΠΕΣ–Δ. Λευκωσίας για ένταξη Υπηκόων Τρίτων Χωρών

Συμφωνία Επιδότησης μεταξύ της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών, ως Υπεύθυνης Αρχής, και του Δήμου Λευκωσίας, ως Τελικού Δικαιούχου, υπογράφηκε χθες για το έργο «Προγράμματα ένταξης από Τοπικές Αρχές», με προϋπολογισμό €150.000 και διάρκεια 12 μηνών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών, στόχος του έργου, το οποίο συγχρηματοδοτείται κατά 90% από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά 10% από την Κυπριακή Δημοκρατία, είναι η στήριξη της διαδικασίας ένταξης των Υπηκόων Τρίτων Χωρών (ΥΤΧ) στην κυπριακή

κοινωνία, βελτιώνοντας την πρόληψη του κοινωνικού αποκλεισμού και προάγοντας την αλληλεπίδραση με τον ντόπιο πληθυσμό.

Σημειώνει ότι ο τελικός δικαιούχος επελέγη μετά από διαδικασία πρόσκλησης υποβολής προτάσεων, η οποία προκηρύχθηκε τον Σεπτέμβριο 2015 κάτω από το Ταμείο Ασύλου, Ένταξης και Μετανάστευσης της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020.

H πρόταση του Δήμου Λευκωσίας, σύμφωνα με το ΥΠΕΣ, περιλαμβάνει τη δικτύωση των μεταναστευτικών συλλόγων/οργανώσεων με τις τοπικές αρχές για τη συστηματοποίηση δράσεων ένταξης των Υπηκόων Τρίτων Χωρών. Μέσω του προγράμματος θα παρέχεται κοινωνική στήριξη, ενώ αναμένεται να οργανωθούν πολιτιστικές/ κοινωνικές και αθλητικές δραστηριότητες μέσω τοπικών δομών των Δήμων.

Περαιτέρω, συνεχίζει, το έργο έχει τη δυνατότητα να παράσχει εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά μεταναστών με στόχο τη διατήρηση των πολιτισμικών στοιχείων της καταγωγής τους, καθώς και εργαστήρια/σεμινάρια σε ενήλικες.

Τέλος, το ΥΠΕΣ αναφέρει ότι εταίροι του Δήμου Λευκωσίας στο έργο είναι ο Δήμος Αγίου Δομετίου, ο Δήμος Λακατάμιας, ο Δήμος Έγκωμης, το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας, η εταιρεία NVK Advent Consulting ltd και η εταιρεία Losadeal ltd.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα