Συμφωνία για ΜΟΕ Ισραήλ-Παλαιστίνης στο Σιαρμ-Αλ-Σιέχ ενόψει Ραμαζανίου

Ολοκληρώθηκε χθες στο αιγυπτιακό θέρετρο Σιάρμ-Αλ-Σιέχ της Χερσονήσου του Σινά πολυμερής σύσκεψη αξιωματούχων ασφαλείας του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής, με τη συμμετοχή της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, με αντικείμενο την εφαρμογή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινιακής Αρχής για την μείωση της έντασης ενόψει του Ιερού Μήνα του Ραμαζανίου που αρχίζει στις 23 Μαρτίου.

Όπως

ανακοινώθηκε επίσημα, το Ισραήλ διαβεβαίωσε ότι θα σταματήσει τις διαβουλεύσεις και τις σχετικές διαδικασίες επέκτασης των εβραϊκών εποικισμών της Δυτικής Όχθης για το επόμενο τετράμηνο και θα παγώσει τις διαδικασίες νομιμοποίησης εβραϊκών εποικιστικών καταυλισμών στην ίδια περιοχή για τους επόμενους έξι μήνες.

Η κρατική ισραηλινή τηλεόραση μετέδωσε ότι το κλίμα των συνομιλιών ήταν καλό και ότι συμφωνήθηκε ότι θα ακολουθήσει νέα πολυμερής σύσκεψη με την ίδια σύνθεση τον Απρίλιο.

Η χθεσινή σύσκεψη στο Σιάρμ-Αλ-Σιέχ αποτελεί συνέχεια της σύσκεψης που είχε πραγματοποιηθεί στο ιορδανικό θέρετρο της Άκαμπα στην Ερυθρά Θάλασσα πριν από δύο εβδομάδες.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Νετανιάχου

Λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής σύσκεψης στο Σιάρμ-Αλ-Σιέχ, το γραφείο Tύπου του Iσραηλινού Πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι ο Βενιαμίν Νετανιάχου επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν.

Η τηλεφωνική συνομιλία διήρκησε μισή ώρα και μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν η δικαστική μεταρρύθμιση που προωθεί η ισραηλινή κυβέρνηση, η πρόοδος του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και η επέκταση του κύκλου των χωρών που προτίθενται να υπογράψουν νέες «Συμφωνίες του Αβραάμ».

Απαντώντας στον Αμερικανό Πρόεδρο για την διαδικασία ψήφισης των αμφιλεγόμενων νομοσχεδίων για την δικαστική μεταρρύθμιση, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός απάντησε ότι «το Ισραήλ ήταν και θα συνεχίσει να είναι μία ισχυρή δημοκρατική χώρα».

Πρόκειται για την τρίτη φορά που οι Νετανιάχου και Μπάιντεν επικοινωνούν τηλεφωνικά. Η πρώτη φορά ήταν στις 7 Νοεμβρίου 2022, έξι ημέρες μετά τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου. Η δεύτερη τηλεφωνική τους επικοινωνία πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, αμέσως μετά την παλαιστινιακή πολύνεκρη ένοπλη επίθεση σε συναγωγή της συνοικίας Νεβέ Γιακώβ στην Ιερουσαλήμ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα