Συμφωνία εξομάλυνσης τουρκο-ισραϊλινών σχέσεων

Νέα δεδομένα που επηρεάζουν άμεσα την Κύπρο, δημιουργεί η συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων Ισραήλ - Τουρκίας.

Η συμφωνία θα υπογραφεί αύριο και από την Άγκυρα παρουσιάζεται ως «πολύ μεγάλη διπλωματική νίκη».

Σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού, η συμφωνία θα υπογραφεί αύριο και τις επόμενες βδομάδες θα διοριστεί πρέσβης της χώρας στο Τελ Αβίβ.

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ αναμένεται να καταθέσει 20 εκ. δολάρια για τις οικογένειες των θυμάτων του Μαβί

Μαρμαρά, ενώ θα γίνουν βήματα για να λυθεί το πρόβλημα ενέργειας και νερού στη Γάζα.

Από την πλευρά της η Τουρκία θα συμβάλει με προγράμματα στη Δυτική Όχθη, καθώς και στην κατασκευή νοσοκομείου δυναμικότητας 200 ασθενών.

Η συμφωνία Τουρκίας–Ισραήλ, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, «αντανακλά το ρόλο της Τουρκίας ως προστάτη των θυμάτων και των καταπιεσμένων λαών της Μέσης Ανατολής».

Αυτή η εξομάλυνση των Τουρκοϊσραηλινών σχέσεων αναμένεται να ενεργοποιήσει εκ νέου παλαιότερες συζητήσεις για πιθανές συμφωνίες στο θέμα του Φυσικού Αερίου.

Υπενθυμίζεται ότι τα δύο κράτη είχαν συμφωνήσει στο παρελθόν να συνεργαστούν στον τομέα του φυσικού αερίου, με την Άγκυρα να είχε προχωρήσει και σε δέσμευση για αγορά μεγάλων ποσοτήτων από τα κοιτάσματα Λεβιάθαν.

Η αντίδραση της Κύπρου

Η κυπριακή κυβέρνηση, δια του Αναπληρωτή Εκπροσώπου Τύπου Βίκτωρα Παπαδόπουλου, καθησυχάζει λέγοντας ότι σε καμία περίπτωση η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν επηρεάζει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της χώρας.

Η θέση της κυβέρνησης, ναι μεν είναι σαφής, ωστόσο Τουρκία και Ισραήλ είχαν συμφωνήσει στο πρόσφατο παρελθόν ακόμη και για την κατασκευή αγωγού για το φυσικό αέριο του Ισραήλ το οποίο, μέσω Τουρκίας, να γίνεται εξαγωγή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο χάρτης των τουρκικών επιδιώξεων

Ο συγκεκριμένος χάρτης που αποκαλύπτει το ΣΙΓΜΑ, είναι αυτός πάνω στον οποίο γίνονταν οι σχετικές συζητήσεις μεταξύ Ισραήλ- Τουρκίας.

Εν ολίγοις, πριν την κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών, Τελ Αβίβ και Άγκυρα είχαν σχεδόν συμφωνήσει σε όλα, ενώ από την πλευρά του το Ισραήλ είχε βρει τη διέξοδο που έψαχνε για τον τρόπο εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου που διαθέτει.

Οι συζητήσεις οι οποίες ήταν σε προχωρημένο στάδιο προέβλεπαν ότι στις αρχές του 2020 η Τουρκία θα μπορούσε να λάβει 8-10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από το Ισραήλ, μέσω φυσικά αγωγού, με την εξέταση ενός ενδεχόμενου σχεδίου Β’ για την Κύπρο να είναι ίσως επιβεβλημένη

Keywords
Τυχαία Θέματα