Συμφωνία επί των βάσεων ακόμα και με ‘no deal’ Brexit

Μια συμφωνία για τις βάσεις στην Κύπρο που θα διασφαλίζει ότι η καθημερινότητα των πολιτών και η λειτουργία των στρατιωτικών εγκαταστάσεων δε θα επηρεαστούν, είναι η επιδίωξη της βρετανικής κυβέρνησης σε περίπτωση ενός μη συντεταγμένου Brexit.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι η βρετανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να εργαστεί με την κυπριακή

κυβέρνηση για μια τέτοια συμφωνία στο απευκταίο σενάριο του ‘no deal’.

Η απρόσκοπτη λειτουργία των βρετανικών βάσεων και η απρόσκοπτη συνέχιση της καθημερινότητας των Κύπριων πολιτών που ζουν και εργάζονται στο έδαφος αυτών, διασφαλίζονται στο κείμενο του ειδικού πρωτοκόλλου, που αποτελεί μέρος της Συμφωνίας Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ. Το πρωτόκολλο αποτελεί προϊόν απευθείας διαπραγματεύσεων Λευκωσίας-Λονδίνου, με την έγκριση της ΕΕ.

«Στις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση είχαμε τη χαρά να μπορέσουμε να εργαστούμε εποικοδομητικά με την ΕΕ και την Κύπρο για να φτάσουμε σε συμφωνία για το πώς οι μοναδικές διευθετήσεις που ισχύουν στις Κυρίαρχες Περιοχές Βάσεων θα λειτουργούσαν μετά από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ», ανέφερε η εκπρόσωπος του βρετανικού πρωθυπουργικού γραφείου.

Σε περίπτωση άτακτου Brexit, ωστόσο, η Συμφωνία Αποχώρησης και επομένως τα συνοδευτικά πρωτόκολλα (περί Βόρειας Ιρλανδίας, Γιβραλτάρ και βάσεων στην Κύπρο) θεωρητικά δεν θα έχουν ισχύ.

Επ’ αυτού η εκπρόσωπος σχολίασε ότι «ανεξαρτήτως του αν υπάρξει συμφωνία για το Brexit ή όχι, η (βρετανική) κυβέρνηση έχει υπάρξει σαφής ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Δημοκρατία της Κύπρου ώστε να ελαχιστοποιηθεί η όποια αναταραχή για πολίτες, επιχειρήσεις και την αποτελεσματικότητα των στρατιωτικών βάσεων».

Διπλωματική πηγή από το Λονδίνο εκτίμησε ότι μια συμφωνία για τις βάσεις θα είναι θεωρητικά πιο εύκολη από τις υπόλοιπες συνεννοήσεις που θα απαιτηθούν μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών για τη διαχείριση ενός μη συντεταγμένου Brexit.

Keywords
Τυχαία Θέματα