Συλλογικές συμβάσεις και Κυπριακό στο συνέδριο της ΠΕΟ

Συνολικά 800 αντιπρόσωποι από χώρους εργασίας από όλη την Κύπρο συμμετείχαν "σε ένα ώριμο και μαχητικό Συνέδριο που στο επίκεντρο της προσοχής του είχε τα προβλήματα των εργαζομένων, την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της στους εργαζόμενους, στους συνταξιούχους, στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και σε ολόκληρη την κοινωνία".

Ανακοίνωση της ΠΕΟ αναφέρει ότι το Συνέδριο απασχόλησαν το ζήτημα της διαφύλαξης του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων

και των Εργασιακών Σχέσεων ενώ μεγάλη προσοχή δόθηκε στο θέμα της απορρύθμισης της εργασίας.

"Επίσης, το Συνέδριο συζήτησε και έλαβε αποφάσεις για διεκδίκηση της βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των συνταξιούχων και των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, τα εισοδήματα των οποίων πλήγηκαν σημαντικά εξαιτίας των πολιτικών της κυβέρνησης Αναστασιάδη και της οικονομικής κρίσης. Την ίδια στιγμή το Συνέδριο απασχόλησαν θέματα όπως είναι η ανεργία, η ισότητα ανδρών και γυναικών στην εργασία, η νεολαία και οι μετανάστες. Οι Σύνεδροι εκτίμησαν τη δράση, το ρόλο και την επιρροή της ΠΕΟ ανάμεσα στους εργαζόμενους και την ανάγκη να παραμείνει δυνατή και ενωμένη σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες ώστε να συνεχίσει να αποτελεί την ασπίδα προστασίας των εργαζομένων" προστίθεται.

Το Συνέδριο απασχόλησε επίσης το Κυπριακό "και εκφράστηκε η αγωνία για το μέλλον της πατρίδας μας ενώ επαναβεβαιώθηκε ο στόχος για ειρηνική συμβίωση Ε/κ και Τ/κ σε μια δικοινοτική, διζωνική Ομοσπονδία".

Στο Συνέδριο παρευρέθηκαν ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ο Ανεξάρτητος Υποψήφιος Πρόεδρος Σταύρος Μαλάς, ο Γ.Γ. της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, Γιώργος Μαυρίκος, εκπρόσωποι κομμάτων και Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, εκπρόσωποι Τ/κ Συνδικαλιστικών Οργανώσεων καθώς και 39 ξένοι Συνδικαλιστές από 18 χώρες εκπροσωπώντας 26 Οργανώσεις.

Στην εναρκτήρια Σύνοδο του Συνεδρίου απηύθυναν χαιρετισμούς ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Ασσιώτης, ο Γ.Γ. της ΠΣΟ Γιώργος Μαυρίκος και ο Πρόεδρος της Τ/κ Συνδικαλιστικής Οργάνωσης DEV-IS Hasan Felek. Εισηγητική ομιλία κατέθεσε ο Γ.Γ. της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης.

Η εναρκτήρια Σύνοδος του Συνεδρίου διανθίστηκε με διεθνιστική πολιτιστική παρέμβαση στα Ελληνικά, Αγγλικά και Τούρκικα με διαδραστικό θεατρικό δρώμενο, θεατρική διασκευή ποίησης Λειβαδίτη με παναθρώπινα μηνύματα για την ειρήνη και τους εργατικούς-ταξικούς αγώνες. Στην πολιτιστική παρέμβαση συμμετείχε ομάδα Καλλιτεχνών Θεάτρου και μουσικών της ΠΕΟ σε συνεργασία με Τ/κ ηθοποιούς του τ/κ Δημοτικού Θεάτρου, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα