Συλληπητήρια Μπαν Γκι-μουν για το θάνατο του Γκάλι

Βαθιά συλλυπητήρια για το θάνατο του προκατόχου του Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι, εξέφρασε πριν λίγο με δήλωσή του, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν.

«Ο πρώην ΓΓ Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι ήταν ένας αξιοσέβαστος ηγέτης στην υπηρεσία της χώρας του, της Αιγύπτου. Ήταν γνωστός ακαδημαϊκός

του διεθνούς δικαίου και προσέδωσε πολύ μεγάλη εμπειρία και πνευματική δύναμη στο στόχο της καθοδήγησης των Ηνωμένων Εθνών μέσω μιας εκ των πλέον ταραχωδών και γεμάτη προκλήσεις περίοδο της ιστορίας τους, και καθοδηγώντας στη συνέχεια τον Οργανισμό Γαλλοφώνων Εθνών».

Ο κ. Μπαν σημειώνει ότι στη θητεία του ο Μπούτρος Γκάλι ηγήθηκε μιας δραματικής αύξησης των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του οργανισμού, αλλά και μιας εποχής όπου ο κόσμος άρχισε να στρέφεται όλο και περισσότερο στα Ηνωμένα Εθνη για λύσεις σε προβλήματα, αμέσως μετά τον ψυχρό πόλεμο.

«Ο Μπούτρος Γκάλι έκανε πολλά για να διαμορφώσει την ανταπόκριση του ΟΗΕ σ’ αυτή τη νέα εποχή, ιδίως μέσω της μνημειώδους έκθεσής του ‘’Μια ατζέντα για την ειρήνη’’ και τις ατζέντες που ακολούθησαν για την ανάπτυξη και τον εκδημοκρατισμό. Έδειξε κουράγιο, θέτοντας δύσκολα ερωτήματα στα κράτη μέλη και ορθώς επέμεινε στην ανεξαρτησία του θεσμού του ΓΓ και του συνόλου της Γραμματείας. Η δέσμευσή του στα Ηνωμένα Εθνη – την αποστολή και το προσωπικό τους – ήταν αλάνθαστη και το στίγμα που άφησε στον οργανισμό παραμένει ανεξίτηλο».

Καταλήγοντας και αφού εκφράζει συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος, το λαό της Αιγύπτου, τους φίλους και θαυμαστές του σ’ όλο τον κόσμο, ο Μπαν Γκι - μουν υπογραμμίζει ότι η κοινότητα των Ηνωμένων Εθνών θα θρηνήσει έναν αξέχαστο ηγέτη που προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στην παγκόσμια ειρήνη και την διεθνή τάξη.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα