Συλικιώτης-Σέφκοβιτς συζήτησαν τις τουρκικές προκλήσεις

Τις εξελίξεις όσον αφορά τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατ. Μεσόγειο και ιδιαίτερα στην κυπριακή ΑΟΖ καθώς τις προοπτικές που δημιουργούνται συζήτησαν χθες, σε κατ' ιδίαν συνάντηση στο Στρασβούργο, ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, κος Συλικιώτης, με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν και αρμόδιο για την Ενεργειακή Ένωση, κ. Μ. Σέφκοβιτζ.

Ο κος

Συλικιώτης αναφέρθηκε στις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις και τόνισε την ανάγκη η ΕΕ να ασκήσει πιέσεις προς την Τουρκία προκειμένου να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως τόνισε, τα αποθέματα φυσικού αερίου μπορούν να αποτελέσουν κίνητρο για λύση και επανένωση της Κύπρου καθώς ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος για να απολαμβάνουν και οι Τουρκοκύπριοι τα οφέλη από το φυσικό αέριο είναι η λύση του Κυπριακού.

Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ υπογράμμισε τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η ΕΕ στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών στην περιοχής της Ανατ. Μεσογείου ώστε να επικρατήσει η Ειρήνη και η οικονομική ευημερία των λαών. Επισήμανε δε την ανάγκη η ΕΕ να προωθήσει ουσιαστικά μέτρα για άρση της απομόνωσης κρατών ή και περιοχών από τα μεγάλα ενεργειακά δίκτυα.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον κ. Συλικιώτη στην ανάγκη να αξιοποιηθούν τα κοιτάσματα της Ανατ. Μεσόγειο για ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ καθώς και στην ανάγκη να εξευρεθούν εναλλακτικοί τρόποι διασύνδεσης της Ανατ. Μεσογείου με την Ευρώπη. Συγκεκριμένα τόνισε τα πλεονεκτήματα που θα προκύψουν από τη δημιουργία ενός διαδρόμου από την νοτιοανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη, με την βοήθεια ενός αγωγού, με την ανάπτυξη της υποδομής ενός Μεσογειακού κόμβου φυσικού αερίου καθώς και από την δημιουργία τερματικού στην Κύπρο. Υπογράμμισε δε την ανάγκη η ΕΕ να συμμετέχει στην χρηματοδότηση ενός έργου φυσικού αερίου στην Αν. Μεσόγειο.

Ο Επίτροπος Σέφκοβιτζ ενημέρωσε τον κ. Συλικιώτη για τις πολιτικές που θα προωθηθούν για υλοποίηση της Ενεργειακής Ένωσης. Όσον αφορά την πρόταση που συζητείται για δημιουργία αγωγού Ισραήλ-Κύπρου -Ελλάδας και το ενδεχόμενο χρηματοδότησης της μελέτης από την ΕΕ, ο Επίτροπος εξήγησε πως η Κομισιόν εξετάζει σοβαρά τρόπους στήριξης του έργου αλλά αναμένει να δει και την τελική μελέτη καθώς με τα μέχρις στιγμής δεδομένα εκτιμάται πως υπάρχουν αρκετές τεχνικές δυσκολίες αλλά επίσης απαιτούνται και πολλά χρήματα, τα οποία η ΕΕ δεν μπορεί να επενδύσει. Επισήμανε δε πως η Κομισιόν εξετάζει παράλληλα και άλλους τρόπους διασύνδεσης με την Ανατ. Μεσόγειο έχοντας στόχο την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ένωσης.

Ο κ. Σέφκοβιτζ έκφρασε την επιθυμία να είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον κ. Συλικιώτη όσον αφορά τις εξελίξεις στα θέματα της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα