Συλικιώτης-Μαυρίδης: Ζητούν παρέμβαση ΕΕ για NAVTEX

Οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές Νεοκλής Συλικιώτης και Κώστας Μαυρίδης καταδίκασαν τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και ζήτησαν την παρέμβαση της ΕΕ για τερματισμό των παράνομων τουρκικών ενεργειών.

Ο Νεοκλής Συλικιώτης σε παρέμβαση τη Δευτέρα στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο διερωτήθηκε γιατί η ΕΕ συνεχίζει να αδρανεί, τονίζοντας ότι πρέπει να αξιοποιηθεί το πρόσφατο ψήφισμα με το οποίο καλείται η Άγκυρα να αποσύρει την παράνομη οδηγία NAVTEX και να απομακρύνει το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός από την ΑΟΖ.

Σύμφωνα

με τον κ. Συλικιώτη, η ΕΕ πρέπει να καλέσει την Άγκυρα να τερματίσει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών αλλά και τα δικαιώματα των ευρωπαϊκών πετρελαϊκών εταιρειών ENI και ΤΟΤΑL, οι οποίες διεξάγουν ερευνητικές γεωτρήσεις.Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ υπογράμμισε πως η Τουρκία, με την έκδοση νέας παράνομης οδηγίας στις 6 Ιανουαρίου καταπατεί εκ νέου τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και υπονομεύει τις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών για λύση.Από την πλευρά του, ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης, σε συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων που έγινε παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Thorbjørn Jagland καταδίκασε τις τουρκικές προκλήσεις, σημειώνοντας ότι ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρώπης ορθά έχει τονίσει πολλές φορές τη σημασία του σεβασμού των κανόνων δικαίου και των δικαστικών αποφάσεων του ΕΔΑΔ, πλην όμως, για την περίπτωση της Τουρκίας, από τα λόγια μέχρι την πρακτική εφαρμογή επικρατεί τεράστιο χάσμα.Όπως είπε ο κ. Μαυρίδης, η Τουρκία, μια υποψήφια για ένταξη χώρα, συνεχίζει να συμπεριφέρεται προκλητικά και να υπονομεύει τις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.Αναφερόμενος συγκεκριμένα στη νέα παράνομη NAVTEX, ο κ. Μαυρίδης διερωτήθηκε αν αυτή η συμπεριφορά είναι συμβατή με τους κανόνες δικαίου που είναι το θεμέλιο της Ευρώπης.ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα