Συλικιώτης: Ενώπιον της Κομισιόν τα κυπριακά κοιτάσματα ΦΑ

"Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου για την Ενεργειακή Ένωση τονίζεται η ανάγκη διασφάλισης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών μελών κατά την εξερεύνηση και ανάπτυξη των φυσικών τους πόρων. Την ίδια στιγμή η Τουρκία συνεχίζει τις παράνομες ενέργειες και παρενοχλεί την Κύπρο στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων για εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων. Εν τούτοις η ανακοίνωση της Κομισιόν για την Ενεργειακή Ένωση περιλαμβάνει μια πολύ θετική αναφορά για την Τουρκία, η

οποία παραπέμπει στην ανάγκη ενίσχυσης των σχέσεων Ε.Ε.- Άγκυρας."

Αυτά τόνισε χθες ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Ν. Συλικιώτης στον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, αρμόδιο για την Ενεργειακή Ένωση, Μ. Σέφκοβιτζ, κατά την συνεδρία της Επιτροπής Ενέργειας του ΕΚ. Θέμα της συζήτησης ήταν τα επόμενα βήματα στην υλοποίηση της στρατηγικής για την Eνεργειακή Ένωση.

Ο κος Συλικιώτης επισήμανε επίσης πως στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρεται η σημασία αξιοποίησης των εγχώριων πηγών ενέργειας καθώς και η ανάγκη προώθησης των διασυνδέσεων. Εν τούτοις, τόνισε, η ανακοίνωση της Κομισιόν παραβλέπει τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κύπρου αλλά και της ευρύτερης περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ένωσης. Ο κος Συλικιώτης ενημέρωσε πως η εταιρεία Noble θα ανακηρύξει το κοίτασμα Αφροδίτη εμπορεύσιμο και θα καταθέσει σχέδιο ανάπτυξης μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Έτσι, τόνισε, η Κύπρος, όπως και η ευρύτερη περιοχή, θα προχωρήσει στο στάδιο της ανάπτυξης και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων. Αυτών δεδομένων, ο κος Συλικιώτης ζήτησε από τον κ. Σέφκοβιτζ να πει ποια είναι η άποψη της Κομισιόν αναφορικά με τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα κοιτάσματα της Κύπρου καθώς και της ευρύτερης περιοχής της Ανατ. Μεσογείου;

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κου Συλικιώτη, ο κος Σέφκοβιτζ υπογράμμισε την ανάγκη διασφάλισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών μελών συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου. Εν τούτοις απέφυγε να σχολιάσει περαιτέρω τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και δη την θετική αναφορά που υπάρχει στην ανακοίνωση της Κομισιόν. Όσον αφορά δε την ενεργειακή απομόνωση, ο κος Σέφκοβιτζ υποστήριξε πως το έργο Euroasia Interconnector θα συμβάλει ουσιαστικά στην ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα