Συλικιώτης: Nα τερματιστούν χρηματοδοτικοί εκβιασμοί Ελλάδας

"Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Κομισιόν, το Γιούρογκουπ και η ΕΚΤ πρέπει να σταματήσουν τους χρηματοδοτικούς εκβιασμούς. Η Ελληνική Κυβέρνηση διεκδικεί για την χώρα και το λαό της τον τερματισμό των καταστροφικών πολιτικών που έχουν επιβάλλει η ΤΡΟΙΚΑ και τα μνημόνια. Αφήστε την Ελληνική Κυβέρνηση να υλοποιήσει το πρόγραμμα της για αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και ουσιαστική στήριξη του Ελληνικού λαού."

Αυτά τόνισε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Ν. Συλικιώτης, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Θέμα της συζήτησης ήταν τα Συμπεράσματα της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 19-20 Μαρτίου.

Μιλώντας ως Αντιπρόεδρος εκ μέρους της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, ο κος Συλικιώτης επισήμανε πως οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιβεβαίωσαν την συνέχιση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας που οδήγησαν στην σημερινή κρίση. Απαντώντας δε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Τουσκ, τόνισε πως δεν αρκεί να βελτιώνονται οι δείκτες της οικονομίας όταν οι λαοί βυθίζονται στην φτώχεια, την ανεργία και την εξαθλίωση.

Ο κος Συλικιώτης τόνισε πως, όπως έχει επιβεβαιωθεί στην πράξη, έξοδος από το μνημόνιο δεν σημαίνει απαλλαγή από τις πολιτικές της σκληρής λιτότητας. Εξήγησε δε πως, πέρα από την Ελλάδα και την Κύπρο που βρίσκονται σε καθεστώς μνημονίου, σε χώρες όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, που υποτίθεται ότι έχουν εξέλθει από τα μνημόνια, συνεχίζονται οι ίδιες πολιτικές λιτότητας, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι εκποιήσεις των κατοικιών, το ξήλωμα του κοινωνικού κράτους, η αύξηση της ανεργίας και η φτωχοποίηση των λαών. Τόνισε λοιπόν πως με αυτές τις πολιτικές οι λαοί της Ευρώπης δεν πρόκειται να εξέλθουν ποτέ από την κρίση.

"Πιέστε την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες"

Όσον αφορά την Ενεργειακή Ένωση, ο κος Συλικιώτης επισήμανε την θετική αναφορά που υπάρχει στα συμπεράσματα του Συμβουλίου για την ανάγκη διασφάλισης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών μελών, κατά την εξερεύνηση και ανάπτυξη των φυσικών τους πόρων. Εν τούτοις, όπως τόνισε, δεν γίνεται καμία προσπάθεια να πιεστεί η Τουρκία για να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες και την παρενόχληση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων για εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων. Δεν υπάρχει, συμπλήρωσε, καμία αναφορά στην ανάγκη να υλοποιήσει η Τουρκία άμεσα τις συμβατικές της υποχρεώσεις, παρόλο που με τις ενέργειές της επηρεάζει συνολικά την ενεργειακή ανάπτυξη της περιοχής και προσβάλλει την ενεργειακή ασφάλεια της Ένωσης.

Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε επίσης στη θετική αναφορά που υπάρχει στα συμπεράσματα για την σημασία αξιοποίησης των εγχώριων πηγών ενέργειας. Εν τούτοις, υπογράμμισε πως παραβλέπεται ο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κύπρου αλλά και της ευρύτερης περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα