Σύγκρουση Παπαπέτρου – Αγγελίδη στο ΣΙΓΜΑ για Κυπριακό (vid)

Οι δυο απόψεις – φιλοσοφίες, αναφορικά με το Κυπριακό, αντιπαρατέθηκαν στο στούντιο του ΣΙΓΜΑ και πιο συγκεκριμένα στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι», με κύριους εκφραστές τους νομικούς Μιχάλη Παπαπέτρου και Μάριο Ηλιάδη από την μια και τον Ανδρέα Αγγελίδη από την άλλη.

Η έντονη διαφωνία ξέσπασε προς το τέλος της εκπομπής ανάμεσα στον κ. Παπαπέτρου και τον κ. Αγγελίδη, με αφορμή την λειτουργικότητα του κράτους,

την οποία προβάλει το τελευταίο διάστημα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως απαραίτητη προϋπόθεση επίλυσης του προβλήματος.

Ο κ. Αγγελίδης, κάλεσε τον κ. Παπαπέτρου, να απαντήσει, στην περίπτωση που έχουμε πρόβλημα με την Τουρκία, αν θα είμαστε σε καλύτερη θέση τώρα που είμαστε η αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία ή όταν θα είμαστε ένα από τα δυο συνιστώντα κρατίδια με μια κεντρική κυβέρνηση.

Ο κ. Παπαπέτρου απάντησε λέγοντας: «Άρα εμείς θέλουμε να κάνουμε ότι θέλουμε μόνοι μας!».

«Όχι, θέλουμε να είναι διασφαλισμένη η λειτουργικότητα να μην μπορεί όντως να επεμβαίνει η Τουρκία. Διότι η Τουρκία ότι συμφωνήσει, δεν τα τηρεί», απάντησε ο κ. Αγγελίδης.

Με τη θέση αυτή διαφώνησε εκ νέου ο κ. Παπαπέτρου, υποστηρίζοντας ότι το 1960 είναι η δική μας πλευρά που επιχείρησε με τα 13 σημεία να αλλάξει το Σύνταγμα και όχι η Τουρκία.

Παράλληλα, ο κ. Παπαπέτρου, επανέλαβε για άλλη μια φορά θέση που είχε διατυπώσει και στο πρόσφατο παρελθόν από την ίδια εκπομπή, ότι δηλαδή, τα περί λειτουργικότητας της λύσης, αποτελούν μια υποκριτική στάση μιας μερίδας Ελληνοκυπρίων που στην ουσία απορρίπτουν την ίδια τη λύση.

Ο κ. Αγγελίδης, διερωτήθηκε γιατί τό 1972 οι Τουρκοκύπριοι αποδέχτηκαν τελικά τα 12 από τα 13 σημεία, με τον κ. Παπαπέτρου, να υποστηρίζει ότι αυτό οφειλόταν στο γεγονός ότι κλείσαμε, όπως είπε, τους Τουρκοκύπριους στους θύλακες και δεν άντεχαν άλλο.

«Είναι φανερό ότι ακολουθεί η Τουρκία μια πολιτική από την δεκαετία του ’50. Δημιουργεί την προσπάθεια κατάρρευσης του κράτους το ’63, εισβάλει για να το επιβάλει και τώρα αναμένει τα επιπλέον δικά μας λάθη», σχολίασε ο κ. Αγγελίδης.

Με τον κ. Παπαπέτρου να ανταπαντά: «Αυτές οι απόψεις κι αυτή η νοοτροπία κυρίως, είναι η σίγουρη συνταγή για την διχοτόμηση. Ότι δηλαδή ξεκινήσαμε με το πραξικόπημα το ‘74, πάμε να το τελειώσουμε τώρα. Άξιος ο μισθός μας!».

Ο κ. Ηλιάδης, από την πλευρά του δεν ενεπλάκη στην όποια αντιπαράθεση όμως διαφώνησε με τις προσεγγίσεις του κ. Αγγελίδη. Το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας στο Κυπριακό, έδωσε έμφαση στην ανάγκη μηχανισμού επίλυσης αδιεξόδων.

Ο ίδιος, διαφώνησε και με τον όρο «ζίττουρας», δηλαδή την κλήρωση σε περίπτωση αδιεξόδου, καλώντας δημοσιογράφους να χρησιμοποιούν πιο κόσμιες εκφράσεις όταν σχολιάζουν τα γεγονότα.

Τέλος η ευχή του κ. Παπαπέτρου ήταν να θυμηθεί ο Νίκος Αναστασιάδης τον Αναστασιάδη του 2004 – 2016 για να περπατήσουμε με αισιοδοξία, όπως δήλωσε, το τελευταίο μίλι.

Keywords
Τυχαία Θέματα