Συγκλονίζει η Δρ. Παναγιώτα Κουρή: Όσα είδα και έζησα στο Αφγανιστάν (vid)

Συγκλονίζουν όσα είδε και έζησε η Δρ. Παναγιώτα Κουρή, Ανώτατη αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών.

Μιλώντας στο Πρωτοσέλιδο, ανέφερε ότι «για να καταλάβουμε πώς είναι σήμερα η Αφγανή γυναίκα, πρέπει να ξέρουμε πώς ήταν χθες και πώς ήταν πριν μερικά χρόνια. Πριν το 2001, ουσιαστικά πριν την επέμβαση της διεθνούς κοινότητας, ζούσε κάτω από τον νόμο της Σαρίας.

Υπενθυμίζεται ότι  πρόκειται για το νομικό σύστημα του Ισλάμ. Προέρχεται τόσο από το Κοράνι (το ιερό βιβλίο των Μουσουλμάνων) όσο κι από τον φετφάς (ο δημόσιος λειτουργός που δίνει τη νομική

ερμηνεία για το Κοράνι). Όσον αφορά την περίπτωση των Ταλιμπάν, πρόκειται για μία οργάνωση, η οποία ακολουθεί την πιο αυστηρή ερμηνεία της Σαρίας, κάτι το οποίο δύναται να επιφέρει σκληρές τιμωρίες για τους παραβάτες, όπως η θανατική ποινή, ο δημόσιος λιθοβολισμός, οι ακρωτηριασμοί, ο απαγχονισμός, το μαστίγωμα κτλ.

Η Δρ. Παναγιώτα Κουρή εξήγησε τι σημαίνει ο νόμος αυτός για τις γυναίκες συγκεκριμένα, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι προβλέπει τιμωρία εάν για παράδειγμα αντιμιλήσει σε οποιονδήποτε άντρα του σπιτιού. Από την άλλη όμως, πριν το πραξικόπημα τελευταίος βασιλιάς του Αφγανιστάν ήταν πολύ μοντέρνος και οι γυναίκες είχαν το δικαίωμα να ντύνονται όπως ήθελαν.

Μετά το πραξικόπημα ήρθαν οι Ταλιμπάν και εφάρμοσαν τη Σαρία. Οι γυναίκες τότε έπρεπε να είναι ολόσωμα ντυμένες και καλυμμένες. Από το 2001, άλλαξαν τα πράγματα και οι γυναίκες μπορούσαν να σπουδάζουν, να περπατάνε μόνες στον δρόμο, να συμμετέχουν στην κυβέρνηση κτλ. Σε απομακρυσμένες περιοχές, σε συντηρητικές συνοικίες όμως, η γυναίκα εξακολουθούσε να είναι όπως όριζε η Σαρία. Σύμφωνα με τη Δρ. Κουρή, έβλεπες σε χωριά γυναίκα που τόλμησε να αντιμιλήσει στον άντρα της ή να πει δεν θέλει κάποιον άντρα, να λιθοβολείται στο κέντρο της πλατείας. Υπήρχαν τέτοια περιστατικά ακόμα και την τελευταία 20ετια.

Στην κοινωνία της Καμπούλ η καθημερινότητα μιας γυναίκας έχει ως εξής: όταν πάει σχολείο το πρωί θα φορέσει λευκό τσαντόρ. Θα πάει στο σχολείο, θα βγει βόλτα, θα κάνει ποδήλατο, θα πάει με τις φίλες της να πάρει ένα παγωτό στην πλατεία, θα κάνει κάποια αθλήματα σε κλειστό χώρο. Στη συνέχεια θα πάει στο σπίτι, θα βοηθήσει στις δουλειές του σπιτιού.

Συμπλήρωσε ότι μια γυναίκα πηγαίνει και σπουδάζει στα κολέγια. Με το νέο καθεστώς όμως η αγωνία των γυναικών πλέον είναι αυτή, εάν θα μπορεί να συνεχίσει να σπουδάζει.

Για το «μίσος» των Ταλιμπάν για τις γυναίκες εξήγησε ότι «είναι ένα ιδεολογικό θέμα. Είναι καθαρά εξτρεμιστικός τρόπος σκέψης. Δεν είναι όλοι οι Αφγανοί έτσι.

Διαβάστε επίσης: Αγνοήθηκε από το Foreign Office προειδοποίηση για προέλαση των Ταλιμπάν

Keywords
Τυχαία Θέματα