Ερντογάν: «Η Τουρκία σέβεται την εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων»

Σε άρθρο στη γαλλική εφημερίδα ‘Le Figaro’ ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που βρίσκεται στο Παρίσι με αφορμή την 100η επέτειο της λήξης του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, υποστήριξε ότι η Τουρκική Δημοκρατία σε κάθε περίοδο της ιστορίας της έδειξε σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων της και έκανε βήματα για την ειρήνη και τη σταθερότητά τους, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του SigmaLive στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη.

«Όταν επισκέπτεστε τα νεκροταφεία της Τουρκίας και των πρώην οθωμανικών εδαφών, διαπιστώνετε

ότι κείτονται δίπλα δίπλα Βόσνιοι, Αφρικανοί, Ιρακινοί, Κωνσταντινουπολίτες (σ.σ. αποφεύγει να πει Έλληνες) και Παλαιστίνιοι νέοι. Οι μνήμες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου αποτελούν την κοινή κληρονομιά που άφησαν στη σύγχρονη τουρκική κοινωνία τα παιδιά των Τούρκων, Κούρδων, Αράβων, Αρμενίων και Εβραίων», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, για να στηλιτεύσει στη συνέχεια τον πόλεμο και τις αποικιοκρατικές πολιτικές.

«Ο αιματηρός πόλεμος που έληξε πριν από 100 χρόνια έδειξε στον άνθρωπο με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τις επιπτώσεις της αποικιοκρατίας, του επεκτατισμού και της επιθετικότητας. Παράλληλα τα λάθη που έγιναν μετά από αυτόν, όσον αφορά στην ίδρυση μιας τάξης, δυστυχώς προκάλεσαν πρωτοφανή στην ιστορία δεινά δημιουργώντας τις συνθήκες για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», γράφει στο άρθρο του ο Ερντογάν, ο οποίος υποστηρίζει ότι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι απαραίτητη για την ασφάλεια των λαών της Ευρώπης.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε για άλλη μια φορά την προσκόλληση της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή προοπτική, λέγοντας ότι «ως Τουρκία θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με στόχο την πλήρη ένταξη στην Ε.Ε. που είναι το σημαντικότερο σχέδιο ειρήνης της ιστορίας και θα συνεχίσουμε παράλληλα να συνδράμουμε στην ειρήνη και σταθερότητα στηρίζοντας τις δημοκρατικές και υπέρ των ελευθεριών κυβερνήσεις στην γεωγραφική επικράτεια της Μέσης Ανατολής».

Keywords
Τυχαία Θέματα