Συμπαιγνία Βρετανών-ΟΗΕ και ιδέες για «αυτοδιοικούμενες περιοχές»

Θολό εξακολουθεί να παραμένει το τοπίο στο Κυπριακό καθώς από την χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και ενημέρωση των Πολιτικών Αρχηγών από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη δεν διαφαίνεται κάποια προοπτική επανέναρξης  της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Αντιθέτως στο παρασκήνιο υπάρχουν βρετανικές μεθοδεύσεις όπου διαμέσου των Ηνωμένων Εθνών επιχειρείται τα εισαχθούν νέα δεδομένα.

Η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ  Τζέιν Χολ Λουτ δεν

έχει ξεκαθαρίσει κατά πόσον θα έρθει στην Κύπρο τις επόμενες μέρες πριν και από  τη μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αβεβαιότητα και απροθυμία της κα. Λουτ να έρθει στο νησί μας έγκειτο στο ότι απορρίφθηκε μια μεσολαβητική «γραπτή» προσπάθεια για τετραγωνισμό του κύκλου.

Εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, ο πολιτικός διευθυντής του Foreign Office, υπεύθυνος για το Κυπριακό Ajay Sharma πηγαινοέρχεται Κύπρο, με τις επαφές του στα κατεχόμενα να είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ο ίδιος φαίνεται να ετοίμασε ένα γραπτό κείμενο, που προωθεί η Λουτ για τις παραμέτρους και τα στοιχεία που θα επιτρέψουν επανέναρξη συνομιλιών. Σύμφωνα με πληροφορίες παρουσίασε φόρμουλα  σύμφωνα με την οποία «οι  δύο κοινότητες οι οποίες σήμερα ως κοινοτικά κυρίαρχα κρατίδια (Community States) θα ιδρύσουν την Κυπριακή Ομοσπονδιακή Δημοκρατία, με τον ίδιο τρόπο που ιδρύθηκε και η Κυπριακή Δημοκρατία το 1960, δηλαδή από τις δύο κοινότητες.

Εισηγείται, επί της ουσίας, αυτοδιοικούμενες περιοχές που θα ασκούν εδαφική κυριαρχία στη βάση των εγγενών δικαιωμάτων  (inherent rights) Η βρετανική πρόταση προνοεί συζήτηση για λύση ομοσπονδίας με αποκεντρωμένες εξουσίες με τα συνιστώντα κρατίδια να ασκούν εδαφική κυριαρχία. Οι Βρετανοί εισηγούνται μάλιστα μόνο έξι με εφτά ομοσπονδιακές εξουσίες εκμεταλλευόμενοι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν ξεκαθαρίζει ποιες προτείνει για αποκέντρωση.

Την πιο πάνω ιδέα εισηγήθηκε  και πλάσαρε η Λουτ ως τον μοναδικό τρόπο να άρουν οι Τούρκοι το προαπαιτούμενο για Κυριαρχική ισότητα προ της όποιας διαπραγμάτευσης.

Η πιο πάνω πρόταση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, απορρίφθηκε ή θα απορριφθεί από Ε/κ πλευρά  με γνωμοδότηση και του Γενικού Εισαγγελέα γιατί θα οδηγήσει σε συγκεκαλυμμένη συνομοσπονδία δύο κρατών αφού έστω εδαφική κυριαρχία ασκούν μόνο κράτη. Θα χρησιμοποιηθούν επίσης και δύο εκθέσεις προηγούμενων Γ.Γ ΟΗΕ (Ντε Γκουεγιάρ και Μπούτρος Γκάλι) που είχαν απαντήσει αρνητικά σε παρόμοια πρόταση που υπέβαλλε φορτικά ο Ντενκτάς.

Μετά από πολλές διαπραγματεύσεις στο παρασκήνιο που είχε και με τον κ. Μαυρογιάννη  κα. Λουτ μετά κατέθεσε τα όπλα και δεν έρχεται Κύπρο.

Σε μια άλλη ενδιαφέρουσα διάσταση όσο παράδοξο και αν ακούγεται το Αφγανιστάν μπαίνει  στην εξίσωση του Κυπριακού όχι λόγω Γενικού Γραμματέα αλλά γιατί ο Sharma ανέλαβε εκτός από Κυπριακό και το χαρτοφυλάκιο Αφγανιστάν.  Μόλις ολοκληρώσει τις εργασίες του εκεί Και είπε πως μόλις αναμένεται επαναδραστηριοποίησή του στο Κυπριακό για αναδιαμόρφωση του αρχικού κειμένου που ετοίμασε.

Η ύπουλή δράστη και στάση των Βρετανών που βρίσκει ευήκοα ώτα στη Λουτ, ανοίγει τη βεντάλια και υπάρχει ήδη  εισήγηση να ζητηθεί ο διορισμός ειδικού αντιπροσώπου Αμερικανού Προέδρου, κάτι που υπήρχε και στο παρελθόν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αναστασιάδης δεσμεύτηκε να το μελετήσει και να το διερευνήσει κατά τις επαφές του με Αμερικάνους στη Νέα Υόρκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα