Στροφή 180 μοιρών από Κυβέρνηση Τσίπρα

Την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος, αποδέχθηκε για πρώτη φορά την Τετάρτη η Κυβέρνηση Τσίπρα, κάνοντας έτσι στροφή 180 μοιρών στο πεδίο των διαπραγματεύσεων. Πλέον όλοι αναμένουν κατά πόσο οι κυβερνητικές προθέσεις και εξαγγελίες θα γίνουν πράξη.

Στην κοινή δήλωση με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναφέρεται ότι οι δύο άνδρες «έλαβαν γνώση της προόδου που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων τις τελευταίες ημέρες,

σχετικά με μια ολοκληρωμένη σειρά μεταρρυθμίσεων για την επίτευξη της επιτυχημένης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης».

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των εργασιών του Brussels Group, σημειώθηκε σημαντική πρόοδος. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι από εκεί που το προηγούμενο διάστημα οι συζητήσεις με τους εκλεκτούς του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, Νίκο Θεοχαράκη και Ελενα Παναρίτη, περιστρέφονταν γύρω από το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης, από τότε που ανέλαβε ο Γιώργος Χουλιαράκης πλέον τα τεχνικά κλιμάκια κάνουν αυτό που έπρεπε να κάνουν με βάση την απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, δηλαδή ελέγχουν τα νούμερα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Περισσότερα από 70 στελέχη υπουργείων και οργανισμών πηγαινοέρχονται στις Βρυξέλλες για να συνδράμουν το τεχνικό κλιμάκιο που βρίσκεται εγκατεστημένο στη βελγική πρωτεύουσα.

Αντί λοιπόν η πάλαι ποτέ τρόικα να επισκέπτεται τα υπουργεία στην Ελλάδα για να συλλέξει στοιχεία και να ελέγξει τους αριθμούς, οι θεσμοί κάθονται τώρα σε κάποιο γραφείο στις Βρυξέλλες και καλούν από την Αθήνα τους εκπροσώπους των υπουργείων, οι οποίοι παρελαύνουν μπροστά τους με τα στοιχεία που ζητούν.

Παράλληλα σημειώνεται ότι δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία μέχρι το Eurogroup της προσεούς Δευτέρας 11 Μαΐου. Όπως αναφέρουν πηγές από τις Βρυξέλλες, θα χρειαστούν τουλάχιστον τρεις βδομάδες για να υπάρξει η όποια συμφωνία αν τελικά υπάρξει.

Οι εκτιμήσεις αυτές, στηρίζονται πλέον στη νέα στάση της ελληνικής πλευράς, η οποία θεωρείται πλέον «πιο ρεαλιστική», καθώς σιγά σιγά εγκαταλείπει τις κόκκινες της γραμμές στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά, κάτι που βλέπουν πλέον με ικανοποίηση οι δανειστές.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι μέχρι να υπάρξει συμφωνία «πιθανότατα δεν θα απελευθερωθούν κεφάλαια για την Ελλάδα». Ετσι, η χώρα θα συνεχίσει να κινείται στις ασφυκτικές συνθήκες ρευστότητας.

Ομως, το αν οι προθέσεις και οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού θα γίνουν πράξη θα κριθεί κατά κύριο λόγο από το θέμα του δημοσιονομικού κενού και των πρόσθετων μέτρων που θα κληθεί να λάβει η κυβέρνηση για την κάλυψή του και τα οποία υπολογίζονται σε 5-6 δισ. ευρώ. «Το δημοσιονομικό είναι στον αέρα» αναφέρουν από τις Βρυξέλλες.

Keywords
Τυχαία Θέματα